
Ένα από τα θεϊκά καλοκαιρινά φαγητά είναι το μπριάμ ή μπριάμι το οποίο ακολουθεί τον κανόνα της ελληνικής κουζίνας ρουστίκ απλό & εύκολο, οι αναλογίες στα υλικά είναι ενδεικτικές άλλοι δεν χρησιμοποιούν μελιτζάνες άλλοι βάζουν περισσότερες πατάτες …
Τα υλικά μας (5-6 μερίδες)
- Μισό κιλό κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες (προσθέστε και τους ανθούς τους αν έχουν)
- 3 Μελιτζάνες τσακώνικες μέτριες κομμένες σε ροδέλες (250 γρ. περίπου)
- 2 μικρά κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες ή στα τέσσερα
- 3 πατάτες μικρές κομμένες σε ροδέλες (500 γρ. περίπου)
- 2 μεσαίες ντομάτες ώριμες τριμμένες
- 3-4 σκελίδες σκόρδο
- Μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη φρέσκια ψιλοκομμένη
- 1 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι νερό
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο ταψί προσθέτουμε όλα τα παραπάνω υλικά και ανακατεύουμε καλά για να πάει το λάδι και τα μυρωδικά μας παντού.
- Ψήνουμε σε φούρνο που καίει στους 200 βαθμούς στον αέρα για μία ώρα, ανακατεύουμε τα λαχανικά μας στον μισό χρόνο για να μην μας αρπάξουν και για να ψηθούν ομοιόμορφα.
- Όταν το φαγητό είναι έτοιμο το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15-20, σερβίρουμε με τριμμένη φέτα αν θέλουμε αλλά ως λαδερό που είναι την φέτα του την θέλει.