Την γλυκοκολοκύθα (butternut squash) μου την έμαθαν στην Αγγλία, εκεί την χρησιμοποιούν με διαφόρους τρόπους όπως πχ την κάνουν ωραία σούπα βελουτέ ή την βάζουν στα λαχανικά του παραδοσιακού τους Sunday Roast (γιαμ). Το ξαναλέω η Αγγλική κουζίνα είναι παρεξηγημένη. Την κολοκύθα την χρησιμοποιώ χωρίς να καθαρίσω τον φλοιό της κολπάκι που έμαθα από μία εκπομπή του Jamie Oliver, όταν ψηθεί μαλακώνει και παραμένει τραγανή (τριπλογιαμ).
Τα υλικά μας (για 4-6 μερίδες)
- 1 γλυκολοκύθα (butternut squash) κομμένη σε ροδέλες ( ή στο μισό της ροδέλας)
- 2 ντομάτες κομμένες σε ροδέλες
- 3-4 κολοκύθια μεγάλα κομμένα σε ροδέλες
- 2 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
- 3-5 πατάτες κομμένες για φούρνο
- 5-6 σκελίδες σκόρδο με το φλοιό τους (ναι τα βάζουμε όπως είναι μέσα στο φαγητό)
- 2-4 σκόρδα ψιλοκομμένα
- 2 κουταλιές της σούπας ρίγανη
- 2 κουταλιές της σούπας δεντρολίβανο
- Φρέσκια ρίγανη για το σερβίρισμα
- Μισή κούπα ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 2 κούπες νερό
Προετοιμασία
Πιο εύκολο πεθαίνεις . Βάζουμε όλα τα υλικά μας σε ένα ταψί, ανακατεύουμε καλά και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά με 1 ώρα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό για να μην κολλήσει και ανακατεύουμε κάνα δύο φορές για να μας ψηθούν καλά τα λαχανικά και να γίνουν τραγανές οι πατάτες παντού. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί 30 λεπτά πριν το φάμε. Πάει με φέτα φυσικά.
Μπον Απετίτ τιτ τιτ