LoveFood

Μαγειρεύω και έχω θέματα

  • Συνταγές
    • Μαγειρική
    • Ζαχαροπλαστική
    • Τσάι
    • Προσθήκη συνταγής
  • Ανα Υλικό
    • Αλλαντικά
    • Ζυμαρικά
    • Θαλασσινά
    • Γαλακτοκομικά
    • Κρέας
    • Λαχανικά
    • Μπαχαρικά
    • Μυρωδικά
    • Πουλερικά
    • Σοκολάτα
    • Φρούτα
    • Ψάρια
  • Χρήσιμα
    • Μαγειρικό Γλωσσάρι
    • Δοσομετρητής
    • Θερμοκρασίες φούρνου
    • Τεχνικές
Μαγειρική, Μεζέδες, Ορεκτικά  /  10 Μαΐου 2013

Ντολμαδάκια γιαλαντζί με αμπελόφυλλα (Γιαπράκια ή Σαρμαδάκια).

by Μαριλού
Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα
Ο Τουργκούτ καθότανε στο δυτικομεσημβρινό χαγιάτι του Ντολμά Μπαχτσέ και αγνάντευε τον Βόσπορο με ένα σακούλι ηλιόσπορο

 

Ντολμαδάκια γιαλαντζί με αμπελόφυλλα (Γιαπράκια ή Σαρμαδάκια).

Ο ντολμάς , που στα τουρκικά σημαίνει «γεμιστός»,  συναντιέται σε πολλά μέρη του κόσμου,Τουρκία, Ρωσία, Μέση Ανατολή, κεντρική και νότια Ασία . Ίσως ο πιο γνωστός είναι αυτός που παρασκευάζεται με αμπελόφυλλα και κυκλοφορεί στην Ελλάδα με πολλά ονόματα , αλλά όπου τον βρείτε πιάστε τον ! Προσφέρεται αμοιβή !

Υλικά για 35-40 κομμάτια :

  • 1 φλιτζάνι ρύζι νυχάκι ή καρολίνα .
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά
  • 1 μικρό ματσάκι άνηθο
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
  • 1 μικρό ματσάκι μάραθο
  • 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • 1 ντομάτα τριμμένη (χωρίς τα σπόρια)
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο .
  • Αλάτι , πιπέρι

Πώς το κάνουμε  :

Πλένουμε και ζεματάμε σε βραστό νερό τα αμπελόφυλλα για λίγα λεπτά .Τα βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό και τα στραγγίζουμε.

Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά. Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης: το ρύζι , την ντομάτα, τα κρεμμύδια, τα αρωματικά, το χυμό από το μισό λεμόνι  και το μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.

Παίρνουμε ένα-ένα τα αμπελόφυλλα , με την γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω και βάζουμε μία κουταλιά γέμιση. Κλείνουμε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγουμε το ντολμαδάκι σε ρολό. Στρώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας τα χοντρά κοτσάνια από τα μυρωδικά που χρησιμοποιήσαμε μαζί με λίγα αμπελόφυλλα (για να μην κολλήσουν τα ντολμαδάκια). Στρώνουμε τους ντολμάδες στην κατσαρόλα με την ένωση προς τα κάτω, και κοντά-κοντά. Συνεχίζουμε τις στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. .
Πασπαλίζουμε με λίγο επιπλέον αλατοπίπερο, το υπόλοιπο λεμόνι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε με μερικά αμπελόφυλλα για να μην ξεραθούν οι πάνω-πάνω ντολμάδες , καπακώνουμε με ένα πιάτο και ρίχνουμε αρχικά ένα φλιτζάνι νερό. Μετά από 5-10 λεπτά χαμηλώνουμε την φωτιά προσθέτουμε επιπλέον νερό μέχρι τα τοιχώματα του πιάτου και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 50 λεπτά περίπου.

 

Στο ίδιο στυλ:

Κολοκυθοανθοί τούμπανο (γεμιστοί με ρύζι) Κολοκυθοανθοί, ανθοί ή κολοκυθολούλουδα που τα έλεγε και η γιαγιά μου και τα έριχνε στο ταψί με τα γεμιστά (μνήμες και σάλια).  Ένα πιάτο παραδοσιακÏŒ τσι Κρήτης και ένα απÏŒ τα πιο χαρακτηριστικά Κρητικά φαγητά.  Καταβροχθίζονται σε μία μπουκιά (άμα...

Λαχανοσφαιρίδια (Κεφτεδάκια λαχανικών νηστίσιμα & Vegan) Τα «κρεατοσφαιρίδια» , ή κεφτέδες ή κιοφτέδες (ÏŒπως τους προφέρουν στα χωριά μας) τα συναντάμε σε διάφορες μαγειρικές παραλλαγές απÏŒ τα Βαλκάνια μέχρι την Ινδία και το Πακιστάν. Για την ετοιμολογία της λέξεως, άλλοι υποστηρίζουν ÏŒτι προέρχεται απÏŒ το ΠερσικÏŒ...

Ψητά λαχανικά με βινεγκρέτ καρυδιού και σκόρδου. Πάμε να φτιάξουμε ένα υγιεινÏŒ εύκολο πιάτο γεμάτο βιταμίνες και άρωμα απÏŒ το ευεργετικÏŒ σκÏŒρδο και τα νÏŒστιμα καρύδια.   Τα υλικά μας (για 2 μερίδες) Για την Βινεγκρέτ χρησιμοποίησα 3 κουταλιές της σούπας ξύδι βαλσαμικÏŒ 1 σκελίδα σκÏŒρδο 1/2 φλιτζάνι...

Γουακαμόλε ντιπ για ντιπ. Το γουακαμÏŒλε (Guacamole) είναι η πιο χαρακτηριστική συνταγή που μπορείτε να φτιάξετε με τα καταπληκτικά αβοκάντο, τα φρούτα που είναι γεμάτα με καλά ωμέγα λιπαρά. Το γουακαμÏŒλε Μας έρχεται απÏŒ το ΜεξικÏŒ ÏŒπου και το φτιάχνουν έξτρα καυτερÏŒ και το...

Tags

  • Vegan
  • Νηστίσιμα
  • Χορτοφαγικές

Πλοήγηση άρθρων

Τορτίγια εσπανίολα (ομελέτα για πρωταθλητές)
Εύκολο σπιτικό παγωτό. I scream for ice cream!

Share your thoughts Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Υλικά

  • Άνηθος
  • Αλάτι
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Αυγά
  • Βανίλια
  • Βασιλικός
  • Βούτυρο
  • Γάλα
  • Γαρίφαλο
  • Γιαούρτι
  • Δυόσμος
  • Ελαιόλαδο
  • Ζάχαρη
  • Ζάχαρη άχνη
  • Θυμάρι
  • Κανέλα
  • Κεφαλοτύρι
  • Κολοκύθια
  • Κορίανδρος
  • Κοτόπουλο
  • Κρέμα γάλακτος
  • Κρεμμύδι
  • Κρεμμύδι Φρέσκο
  • Κύμινο
  • Μαϊντανός
  • Μαύρο Πιπέρι
  • Μελιτζάνες
  • Μοσχοκάρυδο
  • Μπέικον
  • Μπαλσάμικο
  • Μπαχάρι
  • Ντομάτες
  • Ξύδια
  • Παρμεζάνα
  • Πατάτες
  • Πιπέρι
  • Πιπέρι καγιέν
  • Πιπεριές
  • Ρίγανη
  • Σκόρδο
  • Τζίντζερ
  • Τσίλι
  • Φέτα
  • Χυμός Λεμονιού
  • κιμάς μοσχαρίσιος

Είναι και…

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Μέθοδος Μαγειρέματος

  • Ζεμάτισμα
  • Μαρινάδα
  • Μπέν μαρί
  • Στα κάρβουνα
  • Στην Κατσαρόλα
  • Στην γάστρα
  • Στην λαδόκολα
  • Στη σχάρα
  • Στο γκριλ
  • Στο μπρίκι
  • Στον Ατμό
  • Στον Φούρνο
  • Στο πήλινο
  • Στο τηγάνι
  • Τοστιέρα
  • Χωρίς Μαγείρεμα
  • Ψηστιέρα

Χώρες & Περιοχές

  • Άγιο Όρος
  • Ήπειρος
  • Αίγυπτος
  • Αγγλία
  • Αργεντινή
  • Ασία
  • Αυστρία
  • Αχαϊα
  • Βιετνάμ
  • Βολιβία
  • Βόρεια Αμερική
  • Γένοβα
  • Γαλλία
  • Γερμανία
  • Εκουαδόρ
  • Ελλάδα
  • Επτάνησα
  • Ευρώπη
  • Ζάκυνθος
  • Ζαγορά
  • Η.Π.Α.
  • Ηλεία
  • Ινδία
  • Ισραήλ
  • Ιταλία
  • Κέρκυρα
  • Κίνα
  • Κεφαλονιά
  • Κουρδιστάν
  • Κρήτη
  • Κυκλάδες
  • Λευκάδα
  • Μέση Ανατολή
  • Μαρόκο
  • Μεξικό
  • Μεσόγειος
  • Πήλιο
  • Πελοπόννησος
  • Περού
  • Πολωνία
  • Σούλι
  • Σπάρτη
  • Τουρκία
  • Τρίκαλα
  • Χιλή

Τελευταία Σχόλια

  • Τρία μόνο υλικά είναι αρκετά για εύκολα γρήγορα και πεντανόστιμα αμυγδαλωτά ή εργολάβοι στο Αμυγδαλωτά Σίφνου, μύρισε Αιγαίο
  • Παναγιώτης στο Αbsolute begginers: Μπριζόλες με πατάτες στον φούρνο.
  • Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο που ΔΕΝ παχαίνουν στο Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο. Bye bye θερμίδα
  • ΑννΑ στο Ζυμαρικά με πέστο φασκόμηλου, έπαθα έκρηξη γέυσης
  • Μιτσάκι στο Πουτίγκα από τσουρέκι, άλλαξε ο Μανωλιός και έφαγε το τσουρέκι του αλλιώς.
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Copyright
  • Δήλωση Προστασίας προσωπικών δεδομένων
  • Elara by LyraThemes