
Ντολμαδάκια γιαλαντζί με αμπελόφυλλα (Γιαπράκια ή Σαρμαδάκια).
Ο ντολμάς , που στα τουρκικά σημαίνει «γεμιστός», συναντιέται σε πολλά μέρη του κόσμου,Τουρκία, Ρωσία, Μέση Ανατολή, κεντρική και νότια Ασία . Ίσως ο πιο γνωστός είναι αυτός που παρασκευάζεται με αμπελόφυλλα και κυκλοφορεί στην Ελλάδα με πολλά ονόματα , αλλά όπου τον βρείτε πιάστε τον ! Προσφέρεται αμοιβή !
Υλικά για 35-40 κομμάτια :
- 1 φλιτζάνι ρύζι νυχάκι ή καρολίνα .
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά
- 1 μικρό ματσάκι άνηθο
- 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
- 1 μικρό ματσάκι μάραθο
- 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
- 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- 1 ντομάτα τριμμένη (χωρίς τα σπόρια)
- Χυμό από 1 λεμόνι
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο .
- Αλάτι , πιπέρι
Πώς το κάνουμε :
Πλένουμε και ζεματάμε σε βραστό νερό τα αμπελόφυλλα για λίγα λεπτά .Τα βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό και τα στραγγίζουμε.
Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά. Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης: το ρύζι , την ντομάτα, τα κρεμμύδια, τα αρωματικά, το χυμό από το μισό λεμόνι και το μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
Παίρνουμε ένα-ένα τα αμπελόφυλλα , με την γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω και βάζουμε μία κουταλιά γέμιση. Κλείνουμε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγουμε το ντολμαδάκι σε ρολό. Στρώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας τα χοντρά κοτσάνια από τα μυρωδικά που χρησιμοποιήσαμε μαζί με λίγα αμπελόφυλλα (για να μην κολλήσουν τα ντολμαδάκια). Στρώνουμε τους ντολμάδες στην κατσαρόλα με την ένωση προς τα κάτω, και κοντά-κοντά. Συνεχίζουμε τις στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. .
Πασπαλίζουμε με λίγο επιπλέον αλατοπίπερο, το υπόλοιπο λεμόνι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε με μερικά αμπελόφυλλα για να μην ξεραθούν οι πάνω-πάνω ντολμάδες , καπακώνουμε με ένα πιάτο και ρίχνουμε αρχικά ένα φλιτζάνι νερό. Μετά από 5-10 λεπτά χαμηλώνουμε την φωτιά προσθέτουμε επιπλέον νερό μέχρι τα τοιχώματα του πιάτου και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 50 λεπτά περίπου.