LoveFood

Μαγειρεύω και έχω θέματα

  • Συνταγές
    • Μαγειρική
    • Ζαχαροπλαστική
    • Τσάι
    • Προσθήκη συνταγής
  • Ανα Υλικό
    • Πουλερικά
  • Χρήσιμα
    • Μαγειρικό Γλωσσάρι
    • Δοσομετρητής
    • Θερμοκρασίες φούρνου
    • Τεχνικές
Μαγειρική, Μακαρονάδες  /  13 Αυγούστου 2013

Πέστο Βασιλικού (pesto al genovese) με ζυμαρικά, κάντο κλασσικά.

by Παναγιώτης
Πέστο βασιλικού
“Βασιλικός θα γίνω στο παραθύρι σου, στο παραθύρι σου” τραγούδαγε ο Στέλιος, που στον ελεύθερο χρόνο του είχε αναγάγει την ηδονοβλεψία σε τέχνη…

Το πέστο βασιλικού είναι η παραδοσιακή εκδοχή της συνταγής  και για πολλά χρόνια μέχρι να ανοίξουμε τα μάτια μας σε άλλα υλικά  ήταν το συνώνυμο του πέστο στην χώρα μας αλλά και παντού αλλού. Ο τρόπος παρασκευής ξεκινά από την αρχαία Ρώμη και ονομαζόταν moretum και η συνταγή ήταν παρόμοια, τυρί, σκόρδο και μυρωδικά, η προσθήκη του βασιλικού έγινε αργότερα όταν η καλλιέργεια του πέρασε στις περιοχές της Λιγουρίας και της Προβηγκίας στην Γαλλία από την Ινδία από και όπου προέρχεται. Οι Λιγούριοι (λέτε να βγήκε από εκεί η λέξη λιγούρα;) έκαναν πρώτοι τον συνδυασμό βασιλικού, παρμεζάνας (parmigiano reggiano), κουκουναριού και ελαιόλαδου. Η πρώτη αναφορά της συνταγής με αυτή την μορφή έγινε στο La Cuciniera Genovese του 1863 από τον Giovanni Battista Ratto, ένα βιβλίο μαγειρικής για την κουζίνα της Γένοβας. Στην Προβηγκία της Γαλλίας η συνταγή εξελίχθηκε στο Πιστού (pistou) που περιέχει μαϊντανό αλλά όχι κουκουνάρι και άλλες φορές έχει τυρί άλλες όχι. Περιττό να σας πω ότι το πέστο τρώγεται και αλειμμένο σε φετάρα φρέσκου ψωμιού έτσι;

 

 

Τα υλικά μας (για 4-6 μερίδες)

  • 500 γρ ζυμαρικά (σπαγγέτι, λιγκουϊνι, πένες, βίδες κτλ)
  • 5 κούπες φύλλα βασιλικού πλατύφυλλου πλυμμένα
  • 1/2 της κούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 της κούπας παρμεζάνα τριμμένη
  • 1/4 της κούπας κουκουνάρι (μπορείτε να βάλετε και καρύδια)
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο καθαρισμένη
  • 1 κουταλιά της σούπας πεκορίνο (προαιρετικά)
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Έξτρα παρμεζάνα για να συνοδέψετε τα μακαρόνια σας
  • Παγάκια για την διαδικασία του ζεματίσματος

 

Εκτέλεση

  1. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 2 κούπες νερό να βράσουν, όταν βράσει ρίχνουμε το βασιλικό και ζεματάμε για 20 δευτερόλεπτα (όχι παραπάνω), σουρώνουμε το νερό και περνάμε αμέσως τα φύλλα του βασιλικού σε σκεύος με νερό και τα παγάκια για να σταματήσουμε τον βρασμό. Περιμένουμε 2 λεπτά και σουρώνουμε τον βασιλικό και τον αφήνουμε στην άκρη. Το ζεμάτισμα το κάνουμε για να πάρουμε ένα ωραία πράσινο χρώμα και για να μην πικρίζει ο βασιλικός μας.
  2. Βάζουμε σε ένα επεξεργαστή τροφίμων τον βασιλικό, την 1/2 κούπα λάδι, την 1/2 κούπα παρμεζάνα, το κουκουνάρι, το πεκορίνο (αν θέλουμε) και το σκόρδο. Ρίχνουμε πιπέρι και αφήνουμε το αλάτισμα για το τέλος όταν έχουν ομογενοποιηθεί τα υλικά μας. Χτυπάμε καλά και στο τέλος δοκιμάζουμε και προσθέτουμε όσο αλάτι θέλουμε.
  3. Σε μία κατσαρόλα βράζουμε τα ζυμαρικά μας αλ τέντε, όταν είναι έτοιμα σουρώνουμε, τα περνάμε από κρύο νερό και τα ρίχνουμε πάλι στην κατσαρόλα.
  4. Προσθέτουμε το πέστο και ανακατεύουμε καλά να καλύψει όλα τα ζυμαρικά μας.
  5. Σερβίρουμε το πιάτο ζεστό με την συνοδεία έξτρα παρμεζάνας και με μία δροσερή σαλάτα.

Στο ίδιο στυλ:

Φουσίλι με πέστο ανθότυρου & βασιλικού Ξαναπέστο μου με ανθότυρο και βασιλικό και φέρνουμε το πέστο στα μέτρα μας και στην Ελλάδα μας.   Τα υλικά μας για 4 μερίδες 500 γρ φουσίλι (ή άλλο ζυμαρικό) 300 γρ ανθότυρο 1 κουταλιά κουκουνάρι Μισό φλιτζάνι φρέσκο βασιλικό...

Ζυμαρικά με πέστο φασκόμηλου, έπαθα έκρηξη γέυσης Το φασκόμηλο έχει μία σειρά από θεραπευτικές ιδιότητες που ξεκινάν από την ενίσχυση της μνήμης μας, την καταπολέμηση των ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος είναι μέχρι και ηρεμιστικό και καταπολεμά την δυσπεψία.  Η λατινική του ονομασία είναι salvia (θεραπευτικό ή θεραπευτική...

Μακαρόνια με πέστο ψητής πιπεριάς (Πέστο μου ξανά εύκολα και απλά) Το πέστο είναι μια καταπληκτική ιδέα που μας έρχεται από την γείτονα χώρα της Ιταλίας. Η συνταγή είναι απλή και περιέχει στην βασική της εκδοχή βασιλικό, κουκουνάρια, ελαιόλαδο, παρμεζάνα, αλλά δεν θα μας σταματήσει τίποτα να το φτιάξουμε όπως και...

Tags

  • Γρήγορες
  • Εύκολες
  • Παραδοσιακές
  • Χορτοφαγικές

Πλοήγηση άρθρων

Κοτόπουλο κοκκινιστό με γιαούρτι στον φούρνο.
Δροσερή μελιτανοσαλάτα με καπνιστό τυρί, μέλι.

Share your thoughts Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Υλικά

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Είναι και…

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Μέθοδος Μαγειρέματος

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Χώρες & Περιοχές

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Τελευταία Σχόλια

  • Τρία μόνο υλικά είναι αρκετά για εύκολα γρήγορα και πεντανόστιμα αμυγδαλωτά ή εργολάβοι στο Αμυγδαλωτά Σίφνου, μύρισε Αιγαίο
  • Παναγιώτης στο Αbsolute begginers: Μπριζόλες με πατάτες στον φούρνο.
  • Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο που ΔΕΝ παχαίνουν στο Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο. Bye bye θερμίδα
  • ΑννΑ στο Ζυμαρικά με πέστο φασκόμηλου, έπαθα έκρηξη γέυσης
  • Μιτσάκι στο Πουτίγκα από τσουρέκι, άλλαξε ο Μανωλιός και έφαγε το τσουρέκι του αλλιώς.
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Copyright
  • Δήλωση Προστασίας προσωπικών δεδομένων
  • Elara by LyraThemes