Ναι υπάρχουν συνάνθρωποι μας που δεν τους αρέσει το χοντρό το μακαρόνι και υπάρχουν και μανάδες που πρέπει να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες αυτών των συνανθρώπων μας. Ο Ανιψιός δεν το τρώει το παστίτσιο λοιπόν με χοντρό μακαρόνι και η μαμά του το φτιάχνει με πένες, η συνταγή δεν αλλάζει καθόλου η τεχνική ελάχιστα και εσείς μπορείτε να το φτιάξετε με άλλα ζυμαρικά (λαζάνια, βίδες, κοχυλάκι κτλ) …
Τα υλικά μας
Για τα μακαρόνια
- 750 γραμμάρια πένες ή άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας μας
- Ασπράδια από 3 αυγά που θα σας περισσέψουν από την μπεσαμέλ
Για τον κιμά
- 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 2 κρεμμύδια μεσαία ψιλοκομμένα
- 2 ντομάτες μεγάλες τριμμένες
- 1 κουταλιά πελτέ
- 1/2 μοσχοκάρυδο(καρπός) τριμμένο (μισό κουταλάκι του γλυκού περίπου)
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
- 1 λίτρο γάλα
- 2 κρόκους αυγών χτυπημένοι
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 7 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
- 3 κουταλιές της σούπας τυρί τριμμένο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
Πως φτιάχνουμε τον κιμά
- Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και όταν κάψει τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια μας μέχρι να μαλακώσουν.
- Ρίχνουμε το κιμά και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 5-7 λεπτά για να πάρει χρώμα.
- Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ, την κανέλα και αλατοπιπερώνουμε.
- Βράζουμε μέχρι να πιει τα νερά του ο κιμάς και να γίνει πηχτός.
Πως φτιάχνουμε την μπεσαμέλ
- Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ με λίγο από το γάλα και το κάνουμε χυλό χτυπώντας το καλά με ένα κουτάλι ή ένα σύρμα. Δεν θέλουμε να έχουμε σβόλους στο μείγμα μας.
- Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε μία κατσαρόλα και όταν ζεστάνει (όχι βράσει) ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε για να διαλυθεί.
- Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε.
- Όταν γάλα πάρει βράση αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά-σιγά το χυλό μας ανακατεύοντας συνέχεια με σύρμα.
- Όταν η κρέμα πήξει προσθέτουμε τους 3 κρόκους αυγών και ανακατέψουμε καλά.
Πώς στήνουμε το παστίτσιο στο ταψί
- Ενώ κάνουμε τα υπόλοιπα μπορούμε να βράσουμε τα μακαρόνια μας τα σουρώσουμε και τα ρίχνουμε στο ταψί ανακατεύοντας τα με τα ασπράδια από τα 3 αυγά.
- Επειδή δεν έχουμε μακαρόνια χοντρά στην συνταγή και οι πένες είναι μικρές σε μήκος ανακατεύουμε τον κιμά με τα ζυμαρικά καλά.
- Από πάνω στρώνουμε την μπεσαμέλ μας και πάνω της ρίχνουμε τις 3 κουταλιές τυρί.
- Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου, προσέχοντας να μην μας αρπάξει η μπεσαμέλ γιατί ο κάθε φούρνος είναι διαφορετικός, αν δούμε ότι αρπάζει λίγο χρησιμοποιούμε αλουμινόχαρτο καλύπτοντας την.
- Τρώγεται ζεστό, χλιαρό και κρύο του πάει πολύ η χωριάτικη σαλάτα ως συνοδευτικό.