Τα γλυκά αυτά τα φτιάχνουν κυρίως το Πάσχα στην Κρήτη . Τα συναντάμε σε πολλές παραλλαγές ανά νομό. Στο Ηράκλειο τα λέμε Καλιιιιιτσούνια . Το (ι) δεν το τρώμε , γιατί κάνει την διαφορά !
Υλικά
Για τη ζύμη
- 1 φλυτζάνι βούτυρο λιωμένο
- 1 φλυτζάνι ζάχαρη
- 1 φλυτζάνι γάλα
- ½ φλυτζάνι χυμό πορτοκαλιού .
- 1 σφηνάκι ρακί
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- 3 αβγά
- 1 κοφτή κουταλία της σούπας baking powder
- 2 βανίλιες
- Αλεύρι όσο πάρει (περίπου ένα κιλό)
Για τη γέμιση
- 800 γρ μυζήθρα φρέσκια ανάλατη (στεγνή να μην έχει πολλά υγρά)
- 80 γρ ζάχαρη
- 1 αβγό ( και έναν κρόκο για το άλειμμα )
- 1 κοφτή κουταλιά της σούπας κανέλα
- Ξύσμα από ένα μεγάλο λεμόνι
Εκτέλεση
Ζυμώνουμε τα υλικά της ζύμης ( το αλεύρι το βάζουμε τελευταίο σιγά -σιγά μέχρι να γίνει μια μαλακή εύπλαστη ζύμη )και την αφήνουμε σκεπασμένη μισή ώρα περίπου για να ξεκουραστεί.
Ετοιμάζουμε την γέμιση ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί
Ανοίγουμε φύλλο με τον πλάστη περίπου μισό εκατοστό πάχος και κόβουμε στρογγυλά κομμάτια με ένα ποτήρι ανάποδα( με διάμετρο περίπου 7-8εκ. ) Απλώνουμε στη μέση κάθε κομματιού τη γέμιση και για να δώσουμε το γνωστό σε όλους μας σχήμα (λυχναράκια) ανασηκώνουμε τις άκρες και «τσιμπάμε» γύρω γύρω τη ζύμη με τον δείκτη και τον αντίχειρα. Τελειώνοντας χτυπάμε τον ένα κρόκο με λίγο νεράκι και αλείφουμε τα καλιτσούνια .Τέλος τα πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα .
Ψήνουμε στον αέρα στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια .
συγκλονιστικο.!