Από τον καιρό που έμεινα στο Μπουένος Άιρες έχω καλές αναμνήσεις από την πόλη που έχει buena onda (good vibrations στα Ελληνικά), που μου θύμιζε την Αθήνα λίγο και ήταν γεμάτη πρόσωπα οικεία που θυμίζουν Ευρωπαϊκό νότο. Η Αργεντίνικη κουζίνα είναι μία μίξη Ιταλίας, Ισπανίας αλλά και πιάτων των ιθαγενών, μην ξεχνάμε την Ελληνική επιρροή επίσης που είναι μικρή αλλά μερικές φορές πασίγνωστη, όπως το Mantecol που ήταν μία ιδέα του Miguel Georgalos που πήρε τον μακεδονικό μας χαλβά και χρησιμοποίησε πάστα φιστικιού αντί για ταχίνι.
Στο san telmo λοιπόν σε μία parilla πασίγνωστη που ονομάζεται desnivel, και έχει γίνει τουριστική ατραξιόν τα τελευταία χρόνια πηγαίναμε με την παρέα μου για να φάμε bife de chorizo (sirloin steak ή κόντρα φιλέτο) την καταπληκτική μπριζολάρα με την ασύγκριτη γεύση του ντόπιου αργεντίνικου βοδινού. Εκεί λοιπόν εκτός από papas fritas (πατάτες τηγανητές), που είναι απαραίτητο συνοδευτικό για την μπριζόλα μαζί με το κόκκινο καταπληκτικό κρασί και σαλατούλα, σέρβιραν και papas fritas a la provencal που ήταν μία απλή ιδέα αλλά πολύ νόστιμη. Φλυαρώ σήμερα…
Τα υλικά μας για μια τηγανιά πατάτες
Για τις πατάτες
- 4-5 μέτριες πατάτες κομμένες για τηγάνι, αλατισμένες.
- Λάδι για το τηγάνισμα
Για την σάλτσα
- 4 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 3-4 φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2-3 κουταλιές χυμό λεμόνι
- 3 κουταλιές ελαιόλαδο
- Πιπέρι
Τα υλικά δεν είναι απόλυτα μπορείτε αντί για μαϊντανό να χρησιμοποιήσετε άνηθο, κόλιανδρο ή να προσθέσετε στα υλικά φρέσκια ρίγανη , εστραγκόν κτλ.
Εκτέλεση
Τηγανίζουμε τις πατάτες μας και τις βάζουμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί για να φύγουν τα πολλά λάδια, τις πατάμε και από πάνω με άλλο χαρτί για μαζέψουμε όλο το τηγανόλαδο.
Για την σάλτσα ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μας ή τα περνάμε από επεξεργαστή τροφίμων, σερβίρουμε τις πατάτες όσο είναι ζεστές με την αλά προβενσάλ σάλτσα από πάνω.
Το πιάτο γίνεται άνετα και με πατάτες φούρνου ;)
Ρε τον Γεώργαλο …