Περγαμόντο γλυκό κουταλιού, σπιτικό & θαυμαστό.

Συνταγή από την/τον:

Περγαμόντο γλυκό κουταλιού

Η Νίκη για να μπορέσει να κάνει κοινωνικά σχόλια χρειάζεται 2 πράγματα γλυκό περγαμόντο και ελληνικό καφέ…

Ένα από τα καλύτερα γλυκά κουταλιού που κυκλοφορούν, η μάνα μου το φτιάχνει όταν βγουν τα πρώτα περγαμόντα άνοιξη μεριά σε μεγάλες ποσότητες για να μην ξεμείνει τον υπόλοιπο χρόνο. Σκέτο ή με γιαούρτι δίνει στο κλασσικό τρατάρισμα και τον καφέ άλλη διάσταση…

 

Τα υλικά μας

  • 8 περγαμόντα τα οποία θα μας βγάλουν 32 κομμάτια
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας λεμόνι
  • 2 βανίλιες (προαιρετικά)

 

Προετοιμασία

  1. Πλένουμε καλά τα περγαμόντα μας και τα στεγνώνουμε. Τα περνάμε από τον τρίφτη για να αφαιρέσουμε το μεγαλύτερο μέρος του φλοιού τους, στο τέλος θα πρέπει να φαίνεται το άσπρο αλλά να έχουν μείνει λωρίδες πορτοκαλί.
  2. Τα χαράζουμε στα τέσσερα και αφαιρούμε το φλοιό εύκολα τραβώντας τον από το εσωτερικό το οποίο το πετάμε.
  3. Καθαρίζουμε και από την μέσα πλευρά του φλοιού κάποιες ίνες που μπορείς να υπάρχουν.
  4. Έχουμε 2 επιλογές ή θα τα κόψουμε τα κομμάτια του περγαμόντου κυδωνάτα (σε λεπτές λωρίδες δηλαδή) ή τα τυλίγουμε και τα πιάνουμε με μία οδοντογλυφίδα.
  5. Τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό και όταν βράσουν σουρώνουμε το νερό και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία 2 φορές ακόμα, αυτό θα αφαιρέσει την πίκρα του περγαμόντου.
  6. Όταν ολοκληρώσουμε το ξεπίκρισμα τα σουρώνουμε και αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες αν έχουμε χρησιμοποιήσει.
  7. Σε μία κατσαρόλα μεγάλη βάζουμε μία στρώση περγαμόντο, ζάχαρη, περγαμόντο, ζάχαρη κ.ο.κ Όταν τελειώσουν τα υλικά προσθέτουμε όσο νερό χρειαστεί για να είναι 4 δάχτυλα παραπάνω από τα υλικά μας.
  8. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει το σιρόπι μας, σε αυτό το σημείο μπορεί να χρειαστεί να παίξουμε προσθέτοντας νερό ή ζάχαρη.
  9. Στο τέλος θα πρέπει να έχουμε ένα σχετικά αραιό σιρόπι και τα περγαμόντα μας θα πρέπει να έχουν πάρει διάφανη όψη και να τρυπιούνται εύκολα με ένα πιρούνι, μπορούμε να βγάζουμε κομμάτια και να δοκιμάζουμε δεν ντρεπόμαστε την δοκιμή ;)
  10. Όσο το μείγμα είναι ζεστό προσθέτουμε το λεμόνι και αποθηκεύουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βαζάκια (τα αποστειρώνουμε βράζοντας τα). Η αρμπαρόριζα βοηθάει σαν συντηρητικό επίσης και δίνει και ευχάριστη γεύση στα γλυκά του κουταλιού μας.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Σκορ: 4.0/5 (5 ψήφοι )
Περγαμόντο γλυκό κουταλιού, σπιτικό & θαυμαστό., 4.0 από 5 βασιζόμενο σε 5 ψήφους

Leave a Reply

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο