Τα πλευρώτους αυγολέμονο είναι μία συνταγή που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους αγαπητές φίλες & φίλοι. Έχουμε την νοστιμιά του πλευρώτους και τον (πλέον) παραδοσιακό μας αφρό σε ένα πιάτο και χωρίς κρέας που μπορεί να σερβιριστεί σαν χορτοφαγική μαγειρίτσα . Δεν περιγράφω άλλο.
Τα υλικά μας (για 4 μερίδες)
- 500 γρ πλευρώτους καθαρισμένα και στεγνά, κομμένα με το χέρι σε μπουκίτσες
- 1 μαρούλι ψιλοκομμένο (ή ακόμα καλύτερα σταμναγκάθι ή ραδίκια, σέσκουλα, σπανάκι ή άλλο είδος χόρτων)
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 4-5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά της σούπας φρέσκια ρίγανη
- 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο δυόσμο
- 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό
- 1/2 κούπα ελαιόλαδο
- 1/2 ποτήρι κρασί λευκό
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Συνταγή για το αυγολέμονο
Προετοιμασία
Τσιγαρίζουμε αρχικά το κρεμμύδι με το σκόρδο και τα μυρωδικά μας στο ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά. Ανεβάζουμε την φωτιά και προσθέτουμε τα μανιτάρια πλευρώτους και το μαρούλι ή τα χόρτα μας. Τα μανιτάρια θα βγάλουν το νερό τους, συνεχίζουμε να τα τσιγαρίζουμε μέχρι το νερό να σωθεί και σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε 3 ποτήρια νερό και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά. Όταν το φαγητό μας έχει γίνει θα πρέπει να έχουν μείνει τουλάχιστον 2 κουτάλες ζωμός για να κάνουμε το αυγολέμονο.
Ακολουθούμε την διαδικασία του αυγολέμονου αφήνουμε το φαγητό στην άκρη να ξεκουραστεί για 5-10 λεπτά και σερβίρουμε το πιάτο ζεστό.
Και αν είναι βετζετέριαν μην το φοβάσαι ;)