Ένα εξαιρετικό και νόστιμο πιάτο που μας έρχεται από την γειτονική Ιταλία. Το κάνουμε όταν θέλουμε να κάνουμε κάτι στα γρήγορα και το το συνοδεύουμε με ένα καλό λευκό κρασί.
Υλικά
- 2 κούπες ρύζι αρμπόριο
- Μισό κιλό μανιτάρια (άσπρα είναι καλά αλλά προτιμήστε τα καφέ)
- 1 χούφτα πορτσίνι αποξηραμένα
- 1 πακέτο κάστανα ή 200 γρ βρασμένα κάστανα
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 3-4 κεμμυδάκια κοκκάρια
- Τρουφέλαιο
- 4-5 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
- Παρμεζάνα
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Προετοιμασία
- Βράζουμε λίγο νέρο, το βάζουμε σε ένα μπολάκι και ρίχνουμε μέσα τα αποξηράμενα πορτσίνι, τα αφήνουμε για περίπου 5 λεπτά και έπειτα τα σταγγίζουμε και τα βάζουμε στην άκρη.
- Πλένουμε τα μανιτάρια μας. Προτιμάμε να τα καθαρίσουμε με βρεγμένη πετσένα γιατί ρουφάνε πολύ νερό και θα το βγάλουν όταν ζεσταθούν στο τηγάνι. Μπορούμε αν θέλουμε να τα καθαρίσουμε αφαιρωντάς τον φλοιό με ένα μαχαίρι. Τα κόβουμε σε φέτες.
- Κόβουμε τα κάστανα σε 2 ή 4 κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος.
- Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια μας.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι (ή κατσαρόλα) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτία.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τσιγαρίζουμε μέχρι να ξανθύνουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια μας (και τα πορτσίνι). Τσιγαρίζουμε για αλλά περίπου 5-8 λεπτά και προσθέτουμε το ρύζι και τα κάστανα. Συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια.
- Ρίχουμε το κρασί και λίγο βραστό νερό.
- Τρίβουμε γύρω στις 3 κουταλίες της σούπας παρμεζάνα και ανακατεύουμε.
- Αλατοπιπερώνουμε.
- Συνεχίζουμε να προσθέτουμε νερό όταν το ρύζι απορροφήσει το ήδη υπάρχον και να ανακατεύουμε για περίπου 20 λεπτά.
- Όταν ριζότο μας είναι έτοιμο ρίχνουμε τον μαϊντανό και το τρουφέλαιο (περίπου 2 κουταλίες τους γλυκού) και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε με έξτρα παρμεζάνα και άμα μας αρέσει έξτρα τρουφέλαιο.
Αγαπητέ Παναγιώτη,
παρακολουθώ την ιστοσελίδα εδώ και πολύ καιρό διότι μου αρέσουν οι συνταγές σας και το ύφος με το οποίο γράφετε. Σήμερα θα σας στενοχωρήσω όμως λιγάκι κι αυτό γιατί διαπιστώνω μια προχειρότητα, μια τσαπατσουλιά στο ποστάρισμα της συνταγής.
Θα ξεκινήσω με το γεγονός ότι προτείνεις μια συνταγή με το ένα από τα τρία βασικά υλικά να είναι εντελώς χειμωνιάτικο και αναφέρομαι στο κάστανο. Μέσα στο κατακαλόκαιρο, με την αφθονία των φρέσκων λαχανικών που έχουμε στην Ελλάδα, είναι τουλάχιστον παράλογη η πρόταση. Βασική αρχή του μάγειρα είναι να αξιοποιεί την εποχιακή φρέσκια πρώτη ύλη που έχει στη διάθεσή του!
Το δεύτερο είναι ότι η περιγραφή της συνταγής αλλά κι ο ίδιος ο τίτλος βρίθουν παρατονισμών και ορθογραφικών λαθών! Γιατί βρε παιδιά;Δεν έχετε διορθωτή;Γράψτε τα στο word πρώτα! Απαράδεκτο!
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία και περιμένω να δω αν θα δημοσιευτεί το σχόλιό μου.
Καλησπέρα Άντζελα
Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου και για τον χρόνο σου.
Με τους τόνους και τα ορθογραφικά λάθη παλεύω από μικρό παιδί γιατί έχω μια ελαφριά μορφή δυσλεξίας. Τόσο που μερικές φορές μπορεί να διαβάσω ένα κείμενο και να μην εντοπίσω όχι μόνο λάθος τόνους αλλά ολόκληρες λέξεις που λείπουν.
Δεν διαφωνώ μαζί σου όσο αναφορά τα υλικά και το γεγονός ότι είναι χειμωνιάτικα. Την συνταγή δεν την ανάρτησα γιατί προτείνω να την φτιάξει κάποιος χθες ή σήμερα. Συνταγές που έχω προσθέσει κάποια στιγμή χειμώνα ή καλοκαίρι τις βρίσκουν εκατοντάδες άτομα την ημέρα ψάχνοντας στο Google. Μην ξεχνάς επίσης ότι υπάρχουν Έλληνες που μένουν στο εξωτερικό. εδώ και πάρα πολλά χρόνια μένω Λονδίνο και εδώ ο καιρός είναι λίγο διαφορετικός όπως ξέρεις. Όταν το βράδυ η θερμοκρασία πέφτει στους 15 βαθμούς Ιούλιο μήνα, δεν βλέπω τον λόγο να μην φάω κάστανα :)
Βέβαια δεν θα σου κρύψω ότι την συνταγή δεν την κάναμε προχθές και ότι χθες φάγαμε φασολάκια λαδερά. Δεν βρίσκω κάτι κακό στο να ανεβάσω μια συνταγή εκτός εποχής, και το κάνω πολύ συχνά.
Στην ιστοσελίδα έτσι και αλλιώς θα δεις πολλά παραδείγματα για το πως χρησιμοποιώ υλικά και όταν είμαι στην Ελλάδα αλλά και εδώ προσπαθώ να τρώω τα πάντα στην εποχή τους. Αυτό γιατί θυμάμαι την εποχή που την ντομάτα την τρώγαμε μόνο καλοκαίρι και επίσης θυμάμαι πόσο νόστιμη ήταν.
Να είσαι καλά και πάλι ευχαριστώ για τον χρόνο σου.
Αγαπητέ Παναγιώτη
Ευχαριστώ για τη δημοσίευση αλλά και για την άμεση απάντηση στο σχόλιό μου, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν θετικό.
Θα δεχτώ την εξήγηση σχετικά με την εποχικότητα και τη συνταγή με κάστανα διότι οι παράμετροι που μου αναφέρεις είναι λογικοί. Το διαφορετικό κλίμα και η χώρα διαμονής είναι παράγοντες που δεν έλαβα υπόψην.
Όσο για τη δυσλεξία, έχω ένα ανιψιό με σοβαρή μορφή αυτής της κατάστασης και κατανοώ το θέμα απολύτως. Παραδέχομαι ότι με το ζήτημα της γλώσσας είμαι κάπως αυστηρή και απόλυτη,όσον αφορά το περιεχόμενο αλλά και τη μορφή του κειμένου. Δεν μπορώ όμως να παραβλεψω τα λάθη. Εξάλλου σήμερα με τους υπολογιστές υπάρχουν εργαλεία που μας βοηθάνε να είμαστε σωστοί.
Θα τελειώσω λέγοντας ότι γενικά η δουλειά σας μου αρέσει και εύχομαι να συνεχίσετε με κέφι και μεράκι!
Ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία.
Άντζελα.
Αγαπητή Άντζελα
Ευχαριστώ για τα σχόλιο σου, τα δέχτηκα και με χαρά σου απάντησα.
Έχω αφήσει το σχόλια ανοιχτά στην σελίδα γιατί μου αρέσει ο διάλογος.
Όλες οι απόψεις είναι δέκτες και θέλουμε την κριτική Αν δεν μπορείς να δεχτείς τα ορθογραφικά λάθη (τα οποία δεν συμβαίνουν συχνά) δυστυχώς δεν μπορώ να βοηθήσω σε αυτό. Μπορώ να κάνω ότι μπορώ για να τα αποφύγω αλλά δυστυχώς δεν θα μπορέσω να είμαι 100 σωστός πάντα ;)