Το ρεβίθι ή “Ερέβινθος ο κοινός” όπως είναι η επιστημονική του ονομασία , είναι μια διατροφική βόμβα βιταμινών και μετάλλων καθώς περιέχει φώσφορο , μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες Β, Κ, Ε, και C. Η Ινδία είναι πρώτη στον κόσμο σε παραγωγή ρεβιθιών. Ακολουθούν η Ισπανία , η Αλγερία, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αργεντινή και η Ελλάδα. Ψάξτε να βρείτε ρεβίθια “βραστερά” όπως λένε , από παραγωγούς που εμπιστεύεστε , γιατί το ρεβίθι είναι άτιμο στο βράσιμο, μπορεί και να σας πάρει μια αιωνιότητα και να μην βράζει. Το μυστικό για να είναι ευκολόπεπτα και να μην σας φουσκώνουν είναι στο κύμινο! Βάλτε άφοβα.
Υλικά
- 500 γρ ρεβίθια
- 1 κουτ. σούπας αλάτι
- 1 φλιτζάνι λάδι
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 λεμόνια ( το χυμό)
- 1 κουτ. σούπας αλεύρι
- 1 κουτ. σούπας κύμινο (προαιρετικά)
- 1 φύλλο δάφνης
- αλάτι , πιπέρι
Πως το κάνουμε
- Μουλιάζουμε τα ρεβίθια αποβραδίς σε ένα μπολ με νερό μαζί με 1 κουταλιά της σούπας αλάτι.
- Την επόμενη μέρα τα σουρώνουμε και τα βάζουμε ( χωρίς να τα ξεπλύνουμε) στην κατσαρόλα με καινούριο νερό να βράσουν για 20 λεπτά.
- Τα σουρώνουμε ξανά και αλλάζουμε πάλι το νερό . Τα αφήνουμε να βράζουν 1- 1/2 ώρα μέχρι να μαλακώσουν. Όταν είναι έτοιμα τα αδειάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το νερό που έβρασαν.
- Στην κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι 1-2 λεπτά. Με τρυπητή κουτάλα ανασύρουμε τα ρεβίθια και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Τα φέρνουμε μερικές βόλτες να λαδωθούν . Προσθέτουμε την δάφνη και το κύμινο. Προσθέτουμε τα νερό του βρασίματος και άλλο λίγο νερό και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Δοκιμάζουμε το αλάτι , αν θέλουν αλατοπιπερώνουμε.
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το χυμό του λεμονιού με μια κουταλιά αλεύρι και ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
- Αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις και να χυλώσουν τα ρεβίθια και κατεβάζουμε από τη φωτιά.