LoveFood

Μαγειρεύω και έχω θέματα

  • Συνταγές
    • Μαγειρική
    • Ζαχαροπλαστική
    • Τσάι
    • Προσθήκη συνταγής
  • Ανα Υλικό
    • Αλλαντικά
    • Ζυμαρικά
    • Θαλασσινά
    • Γαλακτοκομικά
    • Κρέας
    • Λαχανικά
    • Μπαχαρικά
    • Μυρωδικά
    • Πουλερικά
    • Σοκολάτα
    • Φρούτα
    • Ψάρια
  • Χρήσιμα
    • Μαγειρικό Γλωσσάρι
    • Δοσομετρητής
    • Θερμοκρασίες φούρνου
    • Τεχνικές
Κυρίως Πιάτα, Μαγειρική, Σούπες  /  5 Σεπτεμβρίου 2013

Ρεβίθια σούπα, κλασσικά εικονογραφημένα

by Μαριλού
ρεβίθια σούπα
Το κουκί και το ρεβίθι εμαλώνανε στη βρύση, και περνάει κι η φακή και τα βάζει φυλακή ,
και η φάβα τους φωνάζει”Φακή, βγάλτα, δεν πειράζει”
Αυτά είναι άσματα ! Σου μένουν για πάντα !

Το ρεβίθι ή “Ερέβινθος ο κοινός” όπως είναι η επιστημονική του ονομασία , είναι μια διατροφική βόμβα βιταμινών και μετάλλων καθώς περιέχει  φώσφορο , μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες Β, Κ, Ε, και C. Η Ινδία είναι πρώτη στον κόσμο σε παραγωγή ρεβιθιών. Ακολουθούν η Ισπανία , η Αλγερία, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αργεντινή και η Ελλάδα. Ψάξτε να βρείτε ρεβίθια “βραστερά” όπως λένε , από παραγωγούς που εμπιστεύεστε , γιατί το ρεβίθι είναι άτιμο στο βράσιμο, μπορεί και να σας πάρει μια αιωνιότητα και να μην βράζει. Το μυστικό για να είναι ευκολόπεπτα  και να μην σας φουσκώνουν είναι στο κύμινο! Βάλτε άφοβα.

Υλικά

  • 500 γρ ρεβίθια 
  • 1 κουτ. σούπας αλάτι
  • 1 φλιτζάνι λάδι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 λεμόνια ( το χυμό)
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι
  •  1 κουτ. σούπας κύμινο (προαιρετικά)
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι , πιπέρι

Πως το κάνουμε 

  1.  Μουλιάζουμε τα ρεβίθια αποβραδίς  σε ένα μπολ με νερό μαζί με 1 κουταλιά της σούπας αλάτι. 
  2. Την επόμενη μέρα τα σουρώνουμε και τα βάζουμε ( χωρίς να τα ξεπλύνουμε) στην κατσαρόλα με καινούριο νερό να βράσουν για 20 λεπτά.
  3. Τα σουρώνουμε ξανά και αλλάζουμε πάλι το νερό . Τα αφήνουμε να βράζουν 1- 1/2 ώρα μέχρι να μαλακώσουν. Όταν είναι έτοιμα τα αδειάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το νερό που έβρασαν.
  4. Στην κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι 1-2 λεπτά. Με τρυπητή κουτάλα ανασύρουμε τα ρεβίθια και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Τα φέρνουμε μερικές βόλτες να λαδωθούν . Προσθέτουμε την δάφνη και το κύμινο.  Προσθέτουμε τα νερό του βρασίματος και άλλο λίγο νερό και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Δοκιμάζουμε το αλάτι , αν θέλουν αλατοπιπερώνουμε.
  5. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το χυμό του λεμονιού με μια κουταλιά αλεύρι και ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
  6. Αφήνουμε να πάρουν 1-2  βράσεις και να χυλώσουν τα ρεβίθια και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Στο ίδιο στυλ:

Φασολάδα και ξερό ψωμί. Απ τα κόκαλα βγαλμένη… Η βασίλισσα της Ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης είναι αναμφισβήτητα η φασολάδα . Σύμφωνα με τις πηγές,  η φασολάδα συναντάται στην Ελλάδα από την αρχαιότητα, αλλά καθιερώθηκε ως εθνικό μας φαγητό την εποχή της δικτατορίας του Μεταξά . Μπορεί να στοιχειώνει τους...

Πέστο Βασιλικού (pesto al genovese) με ζυμαρικά, κάντο κλασσικά. Το πέστο βασιλικού είναι η παραδοσιακή εκδοχή της συνταγής  και για πολλά χρόνια μέχρι να ανοίξουμε τα μάτια μας σε άλλα υλικά  ήταν το συνώνυμο του πέστο στην χώρα μας αλλά και παντού αλλού. Ο τρόπος παρασκευής ξεκινά από την...

Σπιτική αραβική πίτα χωρίς μαγιά, κάντο σαν άραβας. Η πίτα είναι ο σύντροφος της βουτιάς και της κάθε λογής σαλτσούλας ή ντιπ όπως είναι το τζατζίκι, χούμους, το γουακαμόλε κτλ κτλ. Σε αυτή την συνταγή θα μάθουμε να την κάνουμε μόνοι μας υγιεινά και χωρίς μαγιά. Το σχήμα...

Τουρλού κατσαρόλας μυρωδάτο & καλοκαιρινάτο Καλοκαιρινά φαγητά κόβω, βάζω κατσαρόλα τελειώνω, ένα από αυτά είναι το τουρλού που φτιάχνεται με διάφορες εκδοχές στην χώρα μας και έχει την λογική φαγητό με ότι υπάρχει, σούπερ vegan Greek power φαγητάκι…   Τα υλικά μας 4-5 κολοκυθάκια καθαρισμένα...

Tags

  • Vegan
  • Παραδοσιακές
  • Σαρακοστή
  • Χορτοφαγικές

Πλοήγηση άρθρων

Σαλάτα με φακές, σύκα & βινεγκρέτ με αρώματα.
Φασολάκια στην γάστρα με πατάτες & πιπερίες, ζουμεροτραγανά & θεϊκά.

Share your thoughts Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Υλικά

  • Άνηθος
  • Αλάτι
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Αυγά
  • Βανίλια
  • Βασιλικός
  • Βούτυρο
  • Γάλα
  • Γαρίφαλο
  • Γιαούρτι
  • Δυόσμος
  • Ελαιόλαδο
  • Ζάχαρη
  • Ζάχαρη άχνη
  • Θυμάρι
  • Κανέλα
  • Κεφαλοτύρι
  • Κολοκύθια
  • Κορίανδρος
  • Κοτόπουλο
  • Κρέμα γάλακτος
  • Κρεμμύδι
  • Κρεμμύδι Φρέσκο
  • Κύμινο
  • Μαϊντανός
  • Μαύρο Πιπέρι
  • Μελιτζάνες
  • Μοσχοκάρυδο
  • Μπέικον
  • Μπαλσάμικο
  • Μπαχάρι
  • Ντομάτες
  • Ξύδια
  • Παρμεζάνα
  • Πατάτες
  • Πιπέρι
  • Πιπέρι καγιέν
  • Πιπεριές
  • Ρίγανη
  • Σκόρδο
  • Τζίντζερ
  • Τσίλι
  • Φέτα
  • Χυμός Λεμονιού
  • κιμάς μοσχαρίσιος

Είναι και…

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Μέθοδος Μαγειρέματος

  • Ζεμάτισμα
  • Μαρινάδα
  • Μπέν μαρί
  • Στα κάρβουνα
  • Στην Κατσαρόλα
  • Στην γάστρα
  • Στην λαδόκολα
  • Στη σχάρα
  • Στο γκριλ
  • Στο μπρίκι
  • Στον Ατμό
  • Στον Φούρνο
  • Στο πήλινο
  • Στο τηγάνι
  • Τοστιέρα
  • Χωρίς Μαγείρεμα
  • Ψηστιέρα

Χώρες & Περιοχές

  • Άγιο Όρος
  • Ήπειρος
  • Αίγυπτος
  • Αγγλία
  • Αργεντινή
  • Ασία
  • Αυστρία
  • Αχαϊα
  • Βιετνάμ
  • Βολιβία
  • Βόρεια Αμερική
  • Γένοβα
  • Γαλλία
  • Γερμανία
  • Εκουαδόρ
  • Ελλάδα
  • Επτάνησα
  • Ευρώπη
  • Ζάκυνθος
  • Ζαγορά
  • Η.Π.Α.
  • Ηλεία
  • Ινδία
  • Ισραήλ
  • Ιταλία
  • Κέρκυρα
  • Κίνα
  • Κεφαλονιά
  • Κουρδιστάν
  • Κρήτη
  • Κυκλάδες
  • Λευκάδα
  • Μέση Ανατολή
  • Μαρόκο
  • Μεξικό
  • Μεσόγειος
  • Πήλιο
  • Πελοπόννησος
  • Περού
  • Πολωνία
  • Σούλι
  • Σπάρτη
  • Τουρκία
  • Τρίκαλα
  • Χιλή

Τελευταία Σχόλια

  • Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο που ΔΕΝ παχαίνουν στο Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο. Bye bye θερμίδα
  • ΑννΑ στο Ζυμαρικά με πέστο φασκόμηλου, έπαθα έκρηξη γέυσης
  • Μιτσάκι στο Πουτίγκα από τσουρέκι, άλλαξε ο Μανωλιός και έφαγε το τσουρέκι του αλλιώς.
  • Ψάρι στη λαδόκολλα με λαχανικά(4 μονάδες) - στο Φάγαμε πακέτο …φιλέτα ψαριού στη λαδόκολλα
  • Μαιρη Αθανασοπουλου στο Στάσου…μύγδαλα! Τούρτα με καραμελωμένα αμύγδαλα (και σοκολατένιο παντεσπάνι)
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Copyright
  • Δήλωση Προστασίας προσωπικών δεδομένων
  • Elara by LyraThemes