LoveFood

Μαγειρεύω και έχω θέματα

  • Συνταγές
    • Μαγειρική
    • Ζαχαροπλαστική
    • Τσάι
    • Προσθήκη συνταγής
  • Ανα Υλικό
    • Πουλερικά
  • Χρήσιμα
    • Μαγειρικό Γλωσσάρι
    • Δοσομετρητής
    • Θερμοκρασίες φούρνου
    • Τεχνικές
Γλυκά ταψιού, Ζαχαροπλαστική, Παραδοσιακά Γλυκά  /  7 Ιουνίου 2013

Ρεβανί βέρο, από τη Βέροια

by Μαριλού
ρεβανί
“Στο πιατάκι με το ραβανί, μια μπουκιά εγώ και και μια εσύ “…που λέει και το άγνωστο άσμα . Γιατί το ραβανί μας φέρνει πιο κοντά ..

 

Είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς σε αυτό το παραδοσιακό γλυκό ταψιού . Το Ρεβανί ή Ραβανί της Βέροιας είναι φημισμένο παντού . Αυτή  είναι η παραδοσιακή συνταγή που μου την έδωσε η κυρία Ιουλία από την Ελιά Βεροίας . Το ίδιο γλυκό παρασκευάζεται και στην Τουρκία και λέγεται επίσης revani . Το συναντάμε και στον Αραβικό κόσμο όπου  αποκαλείται basbousa αλλά και σε όλη την υπόλοιπη ανατολική Μεσόγειο . 

Υλικά

  • 2 φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό
  • 4 αυγά
  • 1 φλιτζ. αλεύρι
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 βανίλια
  • λίγη μαστίχα κοπανισμένη
  • 1 φλιτζ.τσαγιού σπορέλαιο
  • 1 φλιτζ.τσαγιού ζάχαρη
  • ξύσμα ενός λεμονιού.

Για το σιρόπι

  •  3 1/2 ποτήρια νερού ζάχαρη
  •  3 1/2 ποτηρια νερό
  • φλούδες και χυμό από 1/2 λεμόνι

Πως το κάνουμε

Κοσκινίζουμε σ’ ένα μπολ το αλεύρι μαζί με το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ. Σε  άλλο μπολ ανακατεύουμε με  σύρμα τη ζάχαρη με το λάδι. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά , το γιαούρτι , το ξύσμα , τη βανίλια και τη μαστίχα και ανακατεύουμε . Προσθέτουμε λίγο λίγο το μείγμα με το αλεύρι . Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά ένα ταψί . Απλώνουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά , μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του γλυκού και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα  .

Φτιάχνουμε το σιρόπι . Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά και βράζουμε για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει το σιρόπι. Μόλις βγει το ρεβανί από το φούρνο , το περιχύνουμε λίγο λίγο με το σιρόπι . Το αφήνουμε όσο χρειαστεί μέχρι να το πιει όλο και να φουσκώσει . Αφήνουμε να κρυώσει και το σερβίρουμε . Μαζί με παγωτό καϊμάκι είναι η αποθέωση της σιελόρροιας !

 

Στο ίδιο στυλ:

Γαλακτομπούρεκο, η αφρό-κρεμα των γλυκών του ταψιού   Το γαλακτομπούρεκο είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά, θυμάμαι σαν να είναι τώρα, αν και έχουν περάσει πάνω από 30 χρόνια, όταν με έβλεπε ο παππούς μου στην αγορά του χωριού και με φώναζε στο καφενείο για να με...

Εύκολο εκμέκ με φρυγανιές . Από την Πόλη έρχομαι … “Εκμέκ” στα τούρκικα θα πει “ψωμί” . Το γλυκό αυτό που μας έρχεται από τη γείτονα χώρα μέσω της αγαπημένης Κωνσταντινούπολης , στην βασική του εκδοχή περιλαμβάνει μια συροπιασμένη ψωμένια βάση σαν παντεσπάνι και από πάνω έχει αρωματική κρέμα και...

Σου περίσσεψε κρασί; Φτιάξε σιρόπι κρασιού! Αυτή είναι μια καταπληκτική λύση για το κόκκινο κρασί που μπορεί να μας έχει περισσέψει (συμβαίνει συχνά) και είναι ένα σιρόπι που θα απογειώσει το παγωτό βανίλια ή το γιαούρτι μας ή ακόμα και φρούτα ωμά ή ψητά..   Τα...

Αμυγδαλωτά Σίφνου, μύρισε Αιγαίο Παραδοσιακά γλυκίσματα με άρωμα Αιγαίου, μικρές εκρήξεις γεύσεις που συνοδεύουν τέλεια τον καφέ σας ή το τσάι μου. Ένα πάρα πολύ εύκολο γλύκισμα που διατηρείται και πολύ καιρό, η συνταγή είναι της μελλοντικής μητέρας των παιδιών μου ;) Υλικά 450...

Tags

  • Παραδοσιακές

Πλοήγηση άρθρων

Μοσχοχτάποδα στιφάδο, μην το πνίγεις το κουνέλι.
Ρόκα παρμεζάνα με ντοματίνι, η πιο ροκ σαλάτα

7 comments

  • Ελευθερία
    29 Ιουνίου 2013

    στη συνταγη του ραβανι δεν γράφει ποσα αυγα βάζουμε.
    πείτε μου σας παρακαλω γιατι θέλω να την κάνω.
    ευχαριστώ

    Reply
    • Μαριλού
      29 Ιουνίου 2013

      Έχεις απόλυτο δίκιο φίλη. Θα το διορθώσω αμέσως . Βάζεις 4 αυγά

      Reply
  • κωνσταντινα
    10 Ιουλίου 2013

    se τι ταψι γινεται?

    Reply
    • Μαριλού
      10 Ιουλίου 2013

      Για ένα μεσαίο ταψί 35 επί 28 περίπου

      Reply
  • Μαρίνα
    18 Ιουνίου 2014

    Βάζουμε ζεστό ή κρύο το σιρόπι μόλις βγάλουμε το ραβανί από το φούρνο??

    Reply
  • Μαρίνα
    18 Ιουνίου 2014

    Βάζουμε ζεστό το σιρόπι στο ραβανί μόλις το βγάλουμε από το φούρνο ή πρέπει να είναι το ένα ζεστό και το άλλο κρύο??

    Reply
  • Γιαννης
    19 Αυγούστου 2016

    Ξέρεις να φτιάχνεις μαύρο ραβανί???Γιατί κανένας δεν ξέρει. Αν ναι σε παρακαλώ δωστην μου.

    Reply

Share your thoughts Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Υλικά

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Είναι και…

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Μέθοδος Μαγειρέματος

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Χώρες & Περιοχές

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Τελευταία Σχόλια

  • Παναγιώτης στο Γεμιστά με κιμά, meat lovers rejoice!
  • Νόστιμη πίτα σε σχήμα ήλιος με λαχανικά και τυρί στο Σπιτική αραβική πίτα χωρίς μαγιά, κάντο σαν άραβας.
  • Μηλόπιτα αμερικάνικου τύπου, τέλεια! στο Μηλόπιτα (Απλ πάει την φάγαμε)
  • Ωραιότατο φαγητό, νοστιμότατα και καλοφτιαγμένα μανιτάρια φρικασέ στο Πλευριτώσαμε… Πλευρώτους ψητά με κόλιανδρο
  • Τρία μόνο υλικά είναι αρκετά για εύκολα γρήγορα και πεντανόστιμα αμυγδαλωτά ή εργολάβοι στο Αμυγδαλωτά Σίφνου, μύρισε Αιγαίο
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Copyright
  • Δήλωση Προστασίας προσωπικών δεδομένων
  • Elara by LyraThemes
Διαχείριση Συγκατάθεσης
Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν λόγω τεχνολογίες θα μας επιτρέψει να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.
Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών, για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Manage {vendor_count} vendors Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Προβολή προτιμήσεων
{title} {title} {title}