Ρεβανί βέρο, από τη Βέροια 7

Συνταγή από την/τον:

ρεβανί

“Στο πιατάκι με το ραβανί, μια μπουκιά εγώ και και μια εσύ “…που λέει και το άγνωστο άσμα . Γιατί το ραβανί μας φέρνει πιο κοντά ..

 

Είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς σε αυτό το παραδοσιακό γλυκό ταψιού . Το Ρεβανί ή Ραβανί της Βέροιας είναι φημισμένο παντού . Αυτή  είναι η παραδοσιακή συνταγή που μου την έδωσε η κυρία Ιουλία από την Ελιά Βεροίας . Το ίδιο γλυκό παρασκευάζεται και στην Τουρκία και λέγεται επίσης revani . Το συναντάμε και στον Αραβικό κόσμο όπου  αποκαλείται basbousa αλλά και σε όλη την υπόλοιπη ανατολική Μεσόγειο . 

Υλικά

  • 2 φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό
  • 4 αυγά
  • 1 φλιτζ. αλεύρι
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 βανίλια
  • λίγη μαστίχα κοπανισμένη
  • 1 φλιτζ.τσαγιού σπορέλαιο
  • 1 φλιτζ.τσαγιού ζάχαρη
  • ξύσμα ενός λεμονιού.

Για το σιρόπι

  •  3 1/2 ποτήρια νερού ζάχαρη
  •  3 1/2 ποτηρια νερό
  • φλούδες και χυμό από 1/2 λεμόνι

Πως το κάνουμε

Κοσκινίζουμε σ’ ένα μπολ το αλεύρι μαζί με το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ. Σε  άλλο μπολ ανακατεύουμε με  σύρμα τη ζάχαρη με το λάδι. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά , το γιαούρτι , το ξύσμα , τη βανίλια και τη μαστίχα και ανακατεύουμε . Προσθέτουμε λίγο λίγο το μείγμα με το αλεύρι . Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά ένα ταψί . Απλώνουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά , μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του γλυκού και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα  .

Φτιάχνουμε το σιρόπι . Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά και βράζουμε για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει το σιρόπι. Μόλις βγει το ρεβανί από το φούρνο , το περιχύνουμε λίγο λίγο με το σιρόπι . Το αφήνουμε όσο χρειαστεί μέχρι να το πιει όλο και να φουσκώσει . Αφήνουμε να κρυώσει και το σερβίρουμε . Μαζί με παγωτό καϊμάκι είναι η αποθέωση της σιελόρροιας !

 

VN:F [1.9.22_1171]
Σκορ: 3.7/5 (26 ψήφοι )
Ρεβανί βέρο, από τη Βέροια , 3.7 από 5 βασιζόμενο σε 26 ψήφους

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας για τις μαγειρικές μας

  1. Reply Ελευθερία Jun 29,2013 3:42 pm

    στη συνταγη του ραβανι δεν γράφει ποσα αυγα βάζουμε.
    πείτε μου σας παρακαλω γιατι θέλω να την κάνω.
    ευχαριστώ

    VA:F [1.9.22_1171]
    Ψήφοι: 0 (από 0 ψήφοι)
    • Reply Μαριλού Jun 29,2013 6:45 pm

      Έχεις απόλυτο δίκιο φίλη. Θα το διορθώσω αμέσως . Βάζεις 4 αυγά

      VN:F [1.9.22_1171]
      Ψήφοι: 0 (από 0 ψήφοι)
  2. Reply κωνσταντινα Jul 10,2013 1:03 pm

    se τι ταψι γινεται?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Ψήφοι: +1 (από 1 ψήφος)
    • Reply Μαριλού Jul 10,2013 2:20 pm

      Για ένα μεσαίο ταψί 35 επί 28 περίπου

      VN:F [1.9.22_1171]
      Ψήφοι: +1 (από 1 ψήφος)
  3. Reply Μαρίνα Jun 18,2014 4:15 pm

    Βάζουμε ζεστό ή κρύο το σιρόπι μόλις βγάλουμε το ραβανί από το φούρνο??

    VA:F [1.9.22_1171]
    Ψήφοι: 0 (από 2 ψήφοι)
  4. Reply Μαρίνα Jun 18,2014 4:51 pm

    Βάζουμε ζεστό το σιρόπι στο ραβανί μόλις το βγάλουμε από το φούρνο ή πρέπει να είναι το ένα ζεστό και το άλλο κρύο??

    VA:F [1.9.22_1171]
    Ψήφοι: +1 (από 1 ψήφος)
  5. Reply Γιαννης Aug 19,2016 9:23 pm

    Ξέρεις να φτιάχνεις μαύρο ραβανί???Γιατί κανένας δεν ξέρει. Αν ναι σε παρακαλώ δωστην μου.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Ψήφοι: 0 (από 0 ψήφοι)

Leave a Reply

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο