LoveFood

Μαγειρεύω και έχω θέματα

  • Συνταγές
    • Μαγειρική
    • Ζαχαροπλαστική
    • Τσάι
    • Προσθήκη συνταγής
  • Ανα Υλικό
    • Αλλαντικά
    • Ζυμαρικά
    • Θαλασσινά
    • Γαλακτοκομικά
    • Κρέας
    • Λαχανικά
    • Μπαχαρικά
    • Μυρωδικά
    • Πουλερικά
    • Σοκολάτα
    • Φρούτα
    • Ψάρια
  • Χρήσιμα
    • Μαγειρικό Γλωσσάρι
    • Δοσομετρητής
    • Θερμοκρασίες φούρνου
    • Τεχνικές
Γλυκά ταψιού, Ζαχαροπλαστική, Παραδοσιακά Γλυκά  /  7 Ιουνίου 2013

Ρεβανί βέρο, από τη Βέροια

by Μαριλού
ρεβανί
“Στο πιατάκι με το ραβανί, μια μπουκιά εγώ και και μια εσύ “…που λέει και το άγνωστο άσμα . Γιατί το ραβανί μας φέρνει πιο κοντά ..

 

Είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς σε αυτό το παραδοσιακό γλυκό ταψιού . Το Ρεβανί ή Ραβανί της Βέροιας είναι φημισμένο παντού . Αυτή  είναι η παραδοσιακή συνταγή που μου την έδωσε η κυρία Ιουλία από την Ελιά Βεροίας . Το ίδιο γλυκό παρασκευάζεται και στην Τουρκία και λέγεται επίσης revani . Το συναντάμε και στον Αραβικό κόσμο όπου  αποκαλείται basbousa αλλά και σε όλη την υπόλοιπη ανατολική Μεσόγειο . 

Υλικά

  • 2 φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό
  • 4 αυγά
  • 1 φλιτζ. αλεύρι
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 βανίλια
  • λίγη μαστίχα κοπανισμένη
  • 1 φλιτζ.τσαγιού σπορέλαιο
  • 1 φλιτζ.τσαγιού ζάχαρη
  • ξύσμα ενός λεμονιού.

Για το σιρόπι

  •  3 1/2 ποτήρια νερού ζάχαρη
  •  3 1/2 ποτηρια νερό
  • φλούδες και χυμό από 1/2 λεμόνι

Πως το κάνουμε

Κοσκινίζουμε σ’ ένα μπολ το αλεύρι μαζί με το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ. Σε  άλλο μπολ ανακατεύουμε με  σύρμα τη ζάχαρη με το λάδι. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά , το γιαούρτι , το ξύσμα , τη βανίλια και τη μαστίχα και ανακατεύουμε . Προσθέτουμε λίγο λίγο το μείγμα με το αλεύρι . Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά ένα ταψί . Απλώνουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά , μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του γλυκού και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα  .

Φτιάχνουμε το σιρόπι . Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά και βράζουμε για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει το σιρόπι. Μόλις βγει το ρεβανί από το φούρνο , το περιχύνουμε λίγο λίγο με το σιρόπι . Το αφήνουμε όσο χρειαστεί μέχρι να το πιει όλο και να φουσκώσει . Αφήνουμε να κρυώσει και το σερβίρουμε . Μαζί με παγωτό καϊμάκι είναι η αποθέωση της σιελόρροιας !

 

Στο ίδιο στυλ:

Τούρτα μπλακ φόρεστ (black forest). Μαύρη ειν η νύχτα στα βουνά Μάλλον πρέπει να ευχαριστήσουμε τους φίλους (;) μας τους Γερμανούς για αυτή την πασίγνωστη τούρτα που στα γερμανικά λέγεται “SchwarzwälderKirschtorte”. Το όνομά  της το πήρε από τα φρούτα που φυτρώνουν στο ομώνυμο βουνό της χώρας , το Black Forest  και από...

Εύκολη Πορτοκαλόπιτα. Πορτοκαλόπιτα θέτε; Από πορτοκάλια; Αυτή είναι η πιο εύκολη εκδοχή της πορτοκαλόπιτας που πάντα πετυχαίνει.  Βάλτε και τα παιδιά σας να τρίψουν το φύλλο για εκτόνωση και εκμάθηση Υλικά  500 γρ. φύλλο κρούστας 4 αυγά 1 γιαούρτι στραγγιστό  1 κούπα ηλιέλαιο ή σπορέλαιο 1...

Μους γιαούρτι με βύσσινο To γιαουρτάκι μαζί με  φρούτα είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος για να φτιάξουμε διάφορες ελαφριές και δροσερές μους .  Θα ακολουθήσουν κι άλλες  . Υλικά για 4 μπολάκια  250 γρ γιαούρτι 250 γρ κρέμα γάλακτος 2 μικρά  φύλλα ζελατίνης 4 κουταλιές της...

Φανουρόπιτα . Ψάξε ψάξε δε θα το βρεις… Αγαπημένη ελληνική παράδοση με τα ωραία σου! Ο Φανούρης είναι ο αγαπημένος μου Άγιος. Έμενα και όλων των ξεμυαλισμένων και ξεχασιάρηδων πιστών. Η γιορτή του είναι στις 27 Αυγούστου , αλλά οι φανουρόπιτες πάνε κι έρχονται όλο το χρόνο. Του...

Tags

  • Παραδοσιακές

Πλοήγηση άρθρων

Μοσχοχτάποδα στιφάδο, μην το πνίγεις το κουνέλι.
Ρόκα παρμεζάνα με ντοματίνι, η πιο ροκ σαλάτα

7 comments

  • Ελευθερία
    29 Ιουνίου 2013

    στη συνταγη του ραβανι δεν γράφει ποσα αυγα βάζουμε.
    πείτε μου σας παρακαλω γιατι θέλω να την κάνω.
    ευχαριστώ

    Reply
    • Μαριλού
      29 Ιουνίου 2013

      Έχεις απόλυτο δίκιο φίλη. Θα το διορθώσω αμέσως . Βάζεις 4 αυγά

      Reply
  • κωνσταντινα
    10 Ιουλίου 2013

    se τι ταψι γινεται?

    Reply
    • Μαριλού
      10 Ιουλίου 2013

      Για ένα μεσαίο ταψί 35 επί 28 περίπου

      Reply
  • Μαρίνα
    18 Ιουνίου 2014

    Βάζουμε ζεστό ή κρύο το σιρόπι μόλις βγάλουμε το ραβανί από το φούρνο??

    Reply
  • Μαρίνα
    18 Ιουνίου 2014

    Βάζουμε ζεστό το σιρόπι στο ραβανί μόλις το βγάλουμε από το φούρνο ή πρέπει να είναι το ένα ζεστό και το άλλο κρύο??

    Reply
  • Γιαννης
    19 Αυγούστου 2016

    Ξέρεις να φτιάχνεις μαύρο ραβανί???Γιατί κανένας δεν ξέρει. Αν ναι σε παρακαλώ δωστην μου.

    Reply

Share your thoughts Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Υλικά

  • Άνηθος
  • Αλάτι
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Αυγά
  • Βανίλια
  • Βασιλικός
  • Βούτυρο
  • Γάλα
  • Γαρίφαλο
  • Γιαούρτι
  • Δυόσμος
  • Ελαιόλαδο
  • Ζάχαρη
  • Ζάχαρη άχνη
  • Θυμάρι
  • Κανέλα
  • Κεφαλοτύρι
  • Κολοκύθια
  • Κορίανδρος
  • Κοτόπουλο
  • Κρέμα γάλακτος
  • Κρεμμύδι
  • Κρεμμύδι Φρέσκο
  • Κύμινο
  • Μαϊντανός
  • Μαύρο Πιπέρι
  • Μελιτζάνες
  • Μοσχοκάρυδο
  • Μπέικον
  • Μπαλσάμικο
  • Μπαχάρι
  • Ντομάτες
  • Ξύδια
  • Παρμεζάνα
  • Πατάτες
  • Πιπέρι
  • Πιπέρι καγιέν
  • Πιπεριές
  • Ρίγανη
  • Σκόρδο
  • Τζίντζερ
  • Τσίλι
  • Φέτα
  • Χυμός Λεμονιού
  • κιμάς μοσχαρίσιος

Είναι και…

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Μέθοδος Μαγειρέματος

  • Ζεμάτισμα
  • Μαρινάδα
  • Μπέν μαρί
  • Στα κάρβουνα
  • Στην Κατσαρόλα
  • Στην γάστρα
  • Στην λαδόκολα
  • Στη σχάρα
  • Στο γκριλ
  • Στο μπρίκι
  • Στον Ατμό
  • Στον Φούρνο
  • Στο πήλινο
  • Στο τηγάνι
  • Τοστιέρα
  • Χωρίς Μαγείρεμα
  • Ψηστιέρα

Χώρες & Περιοχές

  • Άγιο Όρος
  • Ήπειρος
  • Αίγυπτος
  • Αγγλία
  • Αργεντινή
  • Ασία
  • Αυστρία
  • Αχαϊα
  • Βιετνάμ
  • Βολιβία
  • Βόρεια Αμερική
  • Γένοβα
  • Γαλλία
  • Γερμανία
  • Εκουαδόρ
  • Ελλάδα
  • Επτάνησα
  • Ευρώπη
  • Ζάκυνθος
  • Ζαγορά
  • Η.Π.Α.
  • Ηλεία
  • Ινδία
  • Ισραήλ
  • Ιταλία
  • Κέρκυρα
  • Κίνα
  • Κεφαλονιά
  • Κουρδιστάν
  • Κρήτη
  • Κυκλάδες
  • Λευκάδα
  • Μέση Ανατολή
  • Μαρόκο
  • Μεξικό
  • Μεσόγειος
  • Πήλιο
  • Πελοπόννησος
  • Περού
  • Πολωνία
  • Σούλι
  • Σπάρτη
  • Τουρκία
  • Τρίκαλα
  • Χιλή

Τελευταία Σχόλια

  • Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο που ΔΕΝ παχαίνουν στο Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο. Bye bye θερμίδα
  • ΑννΑ στο Ζυμαρικά με πέστο φασκόμηλου, έπαθα έκρηξη γέυσης
  • Μιτσάκι στο Πουτίγκα από τσουρέκι, άλλαξε ο Μανωλιός και έφαγε το τσουρέκι του αλλιώς.
  • Ψάρι στη λαδόκολλα με λαχανικά(4 μονάδες) - στο Φάγαμε πακέτο …φιλέτα ψαριού στη λαδόκολλα
  • Μαιρη Αθανασοπουλου στο Στάσου…μύγδαλα! Τούρτα με καραμελωμένα αμύγδαλα (και σοκολατένιο παντεσπάνι)
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Copyright
  • Δήλωση Προστασίας προσωπικών δεδομένων
  • Elara by LyraThemes