Η κλασική ρεβυθάδα είναι μία σούπα απλή και ρουστίκ αλλά τόσο μα τόσο νόστιμη. Τα ρεβύθια είναι πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών, περιέχουν φολικό οξύ, και μαγγάνιο. Βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, βοηθούν στην πρόληψη του διαβήτη, έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες και προλαμβάνουν τα προβλήματα της καρδίας. Εδώ θα τα δούμε σε μία συνταγή λίγο διαφορετική…
Τα υλικά μας (για 4 μερίδες)
- 400 γρ ρεβύθια
- 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- Μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Χυμός από 2 πορτοκάλια
- Χυμός από μισό λεμόνι (προαιρετικά)
- 4-6 κουταλιές φρέσκος ψιλοκομμένος κόλιανδρος
Προετοιμασία
Βάζουμε τα ρεβύθια στο νερό να μουλιάσουν για τουλάχιστον 12 ώρες και καλύτερα από το προηγούμενο βράδυ. Βάζουμε τα ρεβύθια στην κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με νερό και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση για να τα ξαφρίσουμε. Όταν τελειώσουμε με το ξάφρισμα σουρώνουμε και τα κρατάμε στην άκρη σε ένα μπολ. Στην κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για να μαλακώσουν, προσθέτουμε τα ρεβύθια και νερό (3-4 δάχτυλα πάνω από τα ρεβύθια) και αλατοπιπερώνουμε. Βράζουμε όσο χρόνο χρειάζεται μέχρι να γίνουν τα ρεβύθια και φροντίζουμε να μας μείνει και ζουμάκι, προσθέτοντας νερό άν χρειάζεται.
Σερβίρουμε με τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο (γύρω στην1 1/2 κουταλιά της σούπας ανά πιάτο) και το χυμό από μισό πορτοκάλι για κάθε πιάτο, αν τα πορτοκάλια μας είναι πολύ γλυκά προσθέτουμε και λίγο χυμό λεμόνι.
Τρώγονται ζεστά, σε όποιον από την παρέα δεν αρέσει η ιδέα να φάει ρεβύθια με πορτοκάλι, του βάζουμε λεμόνι.