Τις προάλλες για τις ανάγκες της εργασίας μου βρέθηκα σε έναν καταπληκτικό χώρο που θα μπορούσε να λέγεται η “Disneyland της υγιεινής διατροφής “, αλλά λέγεται “Farmers Republic” και βρίσκεται στο Κρυονέρι . Πρόκειται για την πρώτη στεγασμένη αγορά βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα που διαθέτει και Παντοπωλείο (with Virgin Mary’s eyes κοινώς “της Παναγιάς τα μάτια” ) και e-shop για τις αγορές σας από το σπίτι . Οι υπέροχοι παραγωγοί , νέοι άνθρωποι στην πλειοψηφία, μου γέμισαν το καλάθι με καλούδια με τα οποία θα σας μαγειρεύω επί μακρόν . Στην παρούσα συνταγή ( αλλά και σε επόμενες ) το μπορδοροδοκκοκινομωβ μπρόκολο και τα βιολογικά καροτάκια είναι από τον βιοκαλλιεργητή Αλέξανδρο Πούλιο τον οποίο ευχαριστώ θερμά.
Υλικά για 4 μερίδες
- 1 1/2 φλιτζάνι ρύζι σπυρωτό
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 3 καρότα κομμένα σε καρεδάκια
- 200 γρ μανιτάρια της αρεσκείας σας κομμένα σε φετάκια
- 200 γρ μπρόκολο κομμένο σε φουντίτσες
- 1/2 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κου. γλυκού φρέσκο ή ξερό θυμάρι
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
- αλάτι , πιπέρι
- τριμμένη παρμεζάνα ( προαιρετικά)
Πως το κάνουμε
- Καθαρίζουμε το μπρόκολο από το κοτσάνι και τα περιττά φιλαράκια. Κόβουμε σε φουντίτσες και πλένουμε καλά .
- Σε μια κατσαρόλα ή σε φαρδύ τηγάνι , ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το ρύζι να γυαλίσουν για ένα δυο λεπτά ανακατεύοντας.
- Προσθέτουμε τα καρότα και τα μανιτάρια και σοτάρουμε για άλλα 1-2 λεπτά
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ .
- Προσθέτουμε το μπρόκολο , το θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα 3 1/2 ποτήρια βραστό νερό και μόλις κοχλάσει χαμηλώνουμε τη φωτιά , κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε το ρύζι μας να βράσει για 15 περίπου λεπτά σε χαμηλή φωτιά . Το κατεβάζουμε και σκεπάζουμε το καπάκι με μια πετσέτα για να τραβήξει το ρύζι τα υγρά του για άλλα 10 λεπτά.
- Σερβίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα (προαιρετικά) και μαϊντανό ψιλοκομμένο .