Ρολά μελιτζάνας με μπλε τυρί & σάλτσα ντομάτας, τυρογιάμ.

Συνταγή από την/τον:

Ρολά μελιτζάνας με μπλέ τυρί

Η Μαρία μετά από προσπάθειες ετών και μανιώδη πόλεμο από την μέλλουσα πεθερά της, κατάφερε να τυλίξει τον Βαγγέλη, τον μοναδικό εργαζόμενο στην γειτονία πλέον, βασίλισσα θα ζήσει η Μαρία σου λέω…

Πιάτο ελαφρώς μπελαλίδικο λόγω του τηγανίσματος της μελιτζάνας και της σάλτσας αλλά θα ανταμειφθείτε από την γεύση του. Το μπλε τυρί είναι παράγωγο αγελαδινού ή και αιγοπρόβειου γάλακτος σε συνδυασμό μυκητών του γένου Penicillium.

Στην διατροφή μας υπολογίζεται ότι έχουν  μπει εδώ και  κάποιες χιλιετίες αν σκεφτείτε ότι το Ιταλικό γκοργκοντζόλα δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 879 π.χ. και το Ροκφόρ το 79 π.χ. Η δημιουργία τους ήταν πιθανόν τυχαίο γεγονός λόγω του ότι οι χώροι αποθήκευσης κατά την διάρκεια εκείνων των περιόδων ήταν σπηλιές, χώροι που όπως όλοι γνωρίζουμε ευνοούν τους “καλούς μύκητες”.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε μπλε τυρί εγώ έβαλα ροκφόρ αλλά μπορείτε να βάλετε γκοργκοντζόλα, μπλε Στίλτον, μπλε Δανίας κ.τ.λ.  Αν δεν είστε φαν του μπλε τυριού μπορείτε να βάλετε φέτα ή όποιο άλλο κίτρινο τυρί θέλετε…

 

Τα υλικά μας (για 4 άτομα)

  • 3 μεγάλες μελιτζάνες
  • 200 γρ μπλε τυρί
  • 2 ντομάτες μέτριες τριμμένες
  • 1 κρεμμύδι μέτριο τριμμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • 3-4 κουταλιές της σούπας φύλλα βασιλικού
  • 1 κουταλιά φρέσκια ρίγανη
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Μοσχοκάρυδο

 

Προετοιμασία

  1. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες μακρόστενες, όχι πολύ λεπτές γιατί θα διαλυθούν όταν επιχειρήσουμε να τις τυλίξουμε.
  2. Τις αλατίζουμε και τις τηγανίζουμε και τις βάζουμε στην άκρη πάνω σε χαρτί κουζίνα για απορροφήσει το έξτρα λάδι.
  3. Όταν τελειώσουμε με το τηγάνισμα ήρθε η ώρα να τις κάνουμε ρολά. Όπως βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία βάζουμε ένα κομμάτι τυρί και μερικά φύλλα βασιλικού στην άκρη με την μεγαλύτερη διάμετρο.
    Ρολά μελιτζάνας με ροκφόρ
  4. Τυλίγουμε την μελιτζάνα με προσοχή για να μην διαλυθεί και της περνάμε μία οδοντογλυφίδα.Τύλιγμα ρολά μελιτζάνας
  5. Βάζουμε τα ρολά προσεκτικά σε ένα σκεύος για τον φούρνο τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο από πάνω και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.
  6. Όσο τα ρολά ψήνουμε κάνουμε την σάλτσα μας, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο για 2-3 λεπτά, προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, την ρίγανη και μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα μας.
  7. Όταν τα ρολά μας είναι έτοιμα τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο για πήξει το ζεστό τυρί, για να μην διαλυθούν και τα σερβίρουμε με την σάλτα ντομάτας, φύλλα βασιλικού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και έξτρα τριμμένο μοσχοκάρυδο.
VN:F [1.9.22_1171]
Σκορ: 4.7/5 (3 ψήφοι )
Ρολά μελιτζάνας με μπλε τυρί & σάλτσα ντομάτας, τυρογιάμ., 4.7 από 5 βασιζόμενο σε 3 ψήφους

Leave a Reply

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο