LoveFood

Μαγειρεύω και έχω θέματα

  • Συνταγές
    • Μαγειρική
    • Ζαχαροπλαστική
    • Τσάι
    • Προσθήκη συνταγής
  • Ανα Υλικό
    • Πουλερικά
  • Χρήσιμα
    • Μαγειρικό Γλωσσάρι
    • Δοσομετρητής
    • Θερμοκρασίες φούρνου
    • Τεχνικές
Ζαχαροπλαστική, Κρέμες  /  21 Σεπτεμβρίου 2013

Ρυζόγαλο με γεύση μαστίχας, τρώγονται δυο-δυο.

by Παναγιώτης
Ρυζόγαλο με μαστίχα
Ο Στυλιανός πάντα έλεγε ότι τα ρυζόγαλα πάνε (κάτω) δυο-δυο σαν τους Χιώτες..

Το ρυζόγαλο μου φέρνει στο μυαλό αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια όταν το έφτιαχνε η γιαγιά μου και τα καταβροχθίζαμε δυο-δυο με την αδερφή μου. Είναι γλυκό το οποίο υπάρχει σε πολλές κουζίνες του κόσμου, ξέρω ότι το κάνουν στην Γερμανία, το έχω φάει  στην Πολώνια, στην Αγγλία αλλά και το εξωτικό Περού, δίπλα στην λίμνη Τιτικάκα, στο Πούνο (Puno) που φημίζεται για τα μαγαζάκια που το φτιάχνουν, εκεί μάλιστα το σερβίρουν ζεστό και προσθέτουν ξηρούς καρπούς, φρέσκα φρούτα ή σοκολάτα.

Στην Ελλάδα συνήθως το αρωματίζουμε ξύσμα πορτοκαλιού ή με βανίλια αλλά αυτή την φορά το έκανα με μαστίχα Χίου, το αποτέλεσμα μυρωδάτο και γευστικότατο. Συνηθίζω να μην χρησιμοποιώ υλικά όπως το κορν φλάουερ ειδικά αν δεν χρειάζονται στις συνταγές μου, χωρίς αυτό λοιπόν μπορεί να έχω μικρότερη ποσότητα ρυζόγαλου αλλά το προτιμώ..

 

Τα υλικά μας (για 4 μερίδες)

  • 4 κούπες γάλα φρέσκο (1 λίτρο)
  • 1/2 κούπα ρύζι γλασέ
  • 5 κουταλιές ζάχαρη (μπορείτε να βάλετε και λιγότερη αν δεν σας αρέσουν τα πολύ γλυκά)
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα Χίου (σε σκόνη ή την τρίβουμε στο γουδί)
  • Κανέλα τριμμένη για το πασπάλισμα
  • Μία πρέζα αλάτι
  • Μία κούπα νερό

 

Προετοιμασία

  1. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε την μία κούπα νερό, το ρύζι  και μία  πρέζα αλάτι και τα φέρνουμε σε ελαφρό βρασμό με χαμηλή φωτιά, συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να απορροφήσει το ρύζι το νερό.
  2. Ενώ βράζει το ρύζι σε μία άλλη κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και όταν πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και ρίχνουμε ανακατεύοντας την μαστίχα και έπειτα την ζάχαρη. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για περίπου 10 λεπτά και αφού το ρύζι έχει απορροφήσει το νερό περνάμε το μείγμα του γάλατος στην κατσαρόλα με το ρύζι.
  3. Δυναμώνουμε την φωτιά για να πάρει το μείγμα μια βράση και μετά χαμηλώνουμε στο ελάχιστο για να έχουμε βράση με την κατσαρόλα σκεπασμένη με το καπάκι.
  4. Βράζουμε (ανακατεύουμε συχνά για μην μας κολλήσει το ρύζι στον πάτο της κατσαρόλας) για 30 με 40 λεπτά μέχρι να πήξει το μείγμα.
  5. Περνάμε το μείγμα στα σκεύη που θα το σερβίρουμε και το αφήνουμε σκεπασμένο για να κρυώσει εκτός ψυγείου.
  6. Όταν κρυώσει και αρχίζει να πήζει πασπαλίζουμε με την κανέλα και τα βάζουμε στο ψυγείο για να παγώσει, σε μερικούς αρέσει ζεστό οπότε το χτυπάτε όπως βγαίνει από την κατσαρόλα ;)

 

Στο ίδιο στυλ:

Ρυζόγαλο κλασσικό με άρωμα βανίλιας & εσπεριδοειδών. ......

Γιαουρτογλυκό με ζελέ φράουλα. Γεύση εξ απαλών ονύχων Μια γεύση που μας γυρίζει στα παιδικά μας χρόνια . Θυμάμαι τα γλυκά με γιαούρτι και ζελέ σε διάφορες γεύσεις και με κομμένα φρούτα ήταν κάποτε πολύ της μόδας , όταν μεγάλωνα την δεκαετία του 1980 ( αααααχ I am...

Σοκολατογλυκό με μπισκότα. Απαλό σαν χάδι Το συγκεκριμένο γλυκό ψυγείου  σε στυλ τούρτας , θυμίζει μανούλα , κρεμούλα και παιδικά χρόνια . Είναι πανεύκολο και δεν θέλει πολλά υλικά . Είναι ακόμα πιο νόστιμο όταν μείνει μια μέρα στο ψυγείο για αυτό καλύτερα να το φτιάξετε...

Ρίζι με μπρόκολο , καρότο και μανιτάρια . Τύφλα να χει ο Ματίς Τις προάλλες για τις ανάγκες της εργασίας μου βρέθηκα σε έναν καταπληκτικό χώρο που θα μπορούσε να λέγεται η “Disneyland της υγιεινής διατροφής “, αλλά λέγεται “Farmers Republic” και βρίσκεται στο Κρυονέρι . Πρόκειται για την πρώτη στεγασμένη αγορά βιολογικών...

Tags

  • Εύκολες
  • Παραδοσιακές

Πλοήγηση άρθρων

Μακαρονοσαλάτα αγάπη μου, μακαρονάς το δι εντ.
Αρακάς φούρνου με επίστρωση πουρέ πατάτας για την γενιά των 300 €.

Share your thoughts Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Υλικά

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Είναι και…

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Μέθοδος Μαγειρέματος

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Χώρες & Περιοχές

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Τελευταία Σχόλια

  • Παναγιώτης στο Γεμιστά με κιμά, meat lovers rejoice!
  • Νόστιμη πίτα σε σχήμα ήλιος με λαχανικά και τυρί στο Σπιτική αραβική πίτα χωρίς μαγιά, κάντο σαν άραβας.
  • Μηλόπιτα αμερικάνικου τύπου, τέλεια! στο Μηλόπιτα (Απλ πάει την φάγαμε)
  • Ωραιότατο φαγητό, νοστιμότατα και καλοφτιαγμένα μανιτάρια φρικασέ στο Πλευριτώσαμε… Πλευρώτους ψητά με κόλιανδρο
  • Τρία μόνο υλικά είναι αρκετά για εύκολα γρήγορα και πεντανόστιμα αμυγδαλωτά ή εργολάβοι στο Αμυγδαλωτά Σίφνου, μύρισε Αιγαίο
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Copyright
  • Δήλωση Προστασίας προσωπικών δεδομένων
  • Elara by LyraThemes
Διαχείριση Συγκατάθεσης
Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν λόγω τεχνολογίες θα μας επιτρέψει να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.
Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών, για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Manage {vendor_count} vendors Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Προβολή προτιμήσεων
{title} {title} {title}