LoveFood

Μαγειρεύω και έχω θέματα

  • Συνταγές
    • Μαγειρική
    • Ζαχαροπλαστική
    • Τσάι
    • Προσθήκη συνταγής
  • Ανα Υλικό
    • Αλλαντικά
    • Ζυμαρικά
    • Θαλασσινά
    • Γαλακτοκομικά
    • Κρέας
    • Λαχανικά
    • Μπαχαρικά
    • Μυρωδικά
    • Πουλερικά
    • Σοκολάτα
    • Φρούτα
    • Ψάρια
  • Χρήσιμα
    • Μαγειρικό Γλωσσάρι
    • Δοσομετρητής
    • Θερμοκρασίες φούρνου
    • Τεχνικές
Ζαχαροπλαστική, Κρέμες  /  21 Σεπτεμβρίου 2013

Ρυζόγαλο με γεύση μαστίχας, τρώγονται δυο-δυο.

by Παναγιώτης
Ρυζόγαλο με μαστίχα
Ο Στυλιανός πάντα έλεγε ότι τα ρυζόγαλα πάνε (κάτω) δυο-δυο σαν τους Χιώτες..

Το ρυζόγαλο μου φέρνει στο μυαλό αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια όταν το έφτιαχνε η γιαγιά μου και τα καταβροχθίζαμε δυο-δυο με την αδερφή μου. Είναι γλυκό το οποίο υπάρχει σε πολλές κουζίνες του κόσμου, ξέρω ότι το κάνουν στην Γερμανία, το έχω φάει  στην Πολώνια, στην Αγγλία αλλά και το εξωτικό Περού, δίπλα στην λίμνη Τιτικάκα, στο Πούνο (Puno) που φημίζεται για τα μαγαζάκια που το φτιάχνουν, εκεί μάλιστα το σερβίρουν ζεστό και προσθέτουν ξηρούς καρπούς, φρέσκα φρούτα ή σοκολάτα.

Στην Ελλάδα συνήθως το αρωματίζουμε ξύσμα πορτοκαλιού ή με βανίλια αλλά αυτή την φορά το έκανα με μαστίχα Χίου, το αποτέλεσμα μυρωδάτο και γευστικότατο. Συνηθίζω να μην χρησιμοποιώ υλικά όπως το κορν φλάουερ ειδικά αν δεν χρειάζονται στις συνταγές μου, χωρίς αυτό λοιπόν μπορεί να έχω μικρότερη ποσότητα ρυζόγαλου αλλά το προτιμώ..

 

Τα υλικά μας (για 4 μερίδες)

  • 4 κούπες γάλα φρέσκο (1 λίτρο)
  • 1/2 κούπα ρύζι γλασέ
  • 5 κουταλιές ζάχαρη (μπορείτε να βάλετε και λιγότερη αν δεν σας αρέσουν τα πολύ γλυκά)
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα Χίου (σε σκόνη ή την τρίβουμε στο γουδί)
  • Κανέλα τριμμένη για το πασπάλισμα
  • Μία πρέζα αλάτι
  • Μία κούπα νερό

 

Προετοιμασία

  1. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε την μία κούπα νερό, το ρύζι  και μία  πρέζα αλάτι και τα φέρνουμε σε ελαφρό βρασμό με χαμηλή φωτιά, συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να απορροφήσει το ρύζι το νερό.
  2. Ενώ βράζει το ρύζι σε μία άλλη κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και όταν πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και ρίχνουμε ανακατεύοντας την μαστίχα και έπειτα την ζάχαρη. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για περίπου 10 λεπτά και αφού το ρύζι έχει απορροφήσει το νερό περνάμε το μείγμα του γάλατος στην κατσαρόλα με το ρύζι.
  3. Δυναμώνουμε την φωτιά για να πάρει το μείγμα μια βράση και μετά χαμηλώνουμε στο ελάχιστο για να έχουμε βράση με την κατσαρόλα σκεπασμένη με το καπάκι.
  4. Βράζουμε (ανακατεύουμε συχνά για μην μας κολλήσει το ρύζι στον πάτο της κατσαρόλας) για 30 με 40 λεπτά μέχρι να πήξει το μείγμα.
  5. Περνάμε το μείγμα στα σκεύη που θα το σερβίρουμε και το αφήνουμε σκεπασμένο για να κρυώσει εκτός ψυγείου.
  6. Όταν κρυώσει και αρχίζει να πήζει πασπαλίζουμε με την κανέλα και τα βάζουμε στο ψυγείο για να παγώσει, σε μερικούς αρέσει ζεστό οπότε το χτυπάτε όπως βγαίνει από την κατσαρόλα ;)

 

Στο ίδιο στυλ:

Γιαουρτογλυκό με ζελέ φράουλα. Γεύση εξ απαλών ονύχων Μια γεύση που μας γυρίζει στα παιδικά μας χρÏŒνια . Θυμάμαι τα γλυκά με γιαούρτι και ζελέ σε διάφορες γεύσεις και με κομμένα φρούτα ήταν κάποτε πολύ της μÏŒδας , ÏŒταν μεγάλωνα την δεκαετία του 1980 ( αααααχ I am...

Σοκολατογλυκό με μπισκότα. Απαλό σαν χάδι Το συγκεκριμένο γλυκÏŒ ψυγείου  σε στυλ τούρτας , θυμίζει μανούλα , κρεμούλα και παιδικά χρÏŒνια . Είναι πανεύκολο και δεν θέλει πολλά υλικά . Είναι ακÏŒμα πιο νÏŒστιμο ÏŒταν μείνει μια μέρα στο ψυγείο για αυτÏŒ καλύτερα να το φτιάξετε...

Μοσχάρι κοκκινιστό με γιαούρτι . Μοσχαράκι μου λαμπρό Η δροσιά και η ελαφριά οξύτητα του γιαουρτιού σε συνδυασμÏŒ με την ντομάτα, μεταμορφÏŽνουν το μοσχάρι σε μια ροζ γευστική πανδαισία. Δοκιμάστε το μαζί με πατατούλες τηγανιτές ή ρύζι ή πουρέ . Υλικά 1 κιλÏŒ μοσχάρι (σπάλα, ή νουά ή...

Tags

  • Εύκολες
  • Παραδοσιακές

Πλοήγηση άρθρων

Μακαρονοσαλάτα αγάπη μου, μακαρονάς το δι εντ.
Αρακάς φούρνου με επίστρωση πουρέ πατάτας για την γενιά των 300 €.

Share your thoughts Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Υλικά

  • Άνηθος
  • Αλάτι
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Αυγά
  • Βανίλια
  • Βασιλικός
  • Βούτυρο
  • Γάλα
  • Γαρίφαλο
  • Γιαούρτι
  • Δυόσμος
  • Ελαιόλαδο
  • Ζάχαρη
  • Ζάχαρη άχνη
  • Θυμάρι
  • Κανέλα
  • Κεφαλοτύρι
  • Κολοκύθια
  • Κορίανδρος
  • Κοτόπουλο
  • Κρέμα γάλακτος
  • Κρεμμύδι
  • Κρεμμύδι Φρέσκο
  • Κύμινο
  • Μαϊντανός
  • Μαύρο Πιπέρι
  • Μελιτζάνες
  • Μοσχοκάρυδο
  • Μπέικον
  • Μπαλσάμικο
  • Μπαχάρι
  • Ντομάτες
  • Ξύδια
  • Παρμεζάνα
  • Πατάτες
  • Πιπέρι
  • Πιπέρι καγιέν
  • Πιπεριές
  • Ρίγανη
  • Σκόρδο
  • Τζίντζερ
  • Τσίλι
  • Φέτα
  • Χυμός Λεμονιού
  • κιμάς μοσχαρίσιος

Είναι και…

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Μέθοδος Μαγειρέματος

  • Ζεμάτισμα
  • Μαρινάδα
  • Μπέν μαρί
  • Στα κάρβουνα
  • Στην Κατσαρόλα
  • Στην γάστρα
  • Στην λαδόκολα
  • Στη σχάρα
  • Στο γκριλ
  • Στο μπρίκι
  • Στον Ατμό
  • Στον Φούρνο
  • Στο πήλινο
  • Στο τηγάνι
  • Τοστιέρα
  • Χωρίς Μαγείρεμα
  • Ψηστιέρα

Χώρες & Περιοχές

  • Άγιο Όρος
  • Ήπειρος
  • Αίγυπτος
  • Αγγλία
  • Αργεντινή
  • Ασία
  • Αυστρία
  • Αχαϊα
  • Βιετνάμ
  • Βολιβία
  • Βόρεια Αμερική
  • Γένοβα
  • Γαλλία
  • Γερμανία
  • Εκουαδόρ
  • Ελλάδα
  • Επτάνησα
  • Ευρώπη
  • Ζάκυνθος
  • Ζαγορά
  • Η.Π.Α.
  • Ηλεία
  • Ινδία
  • Ισραήλ
  • Ιταλία
  • Κέρκυρα
  • Κίνα
  • Κεφαλονιά
  • Κουρδιστάν
  • Κρήτη
  • Κυκλάδες
  • Λευκάδα
  • Μέση Ανατολή
  • Μαρόκο
  • Μεξικό
  • Μεσόγειος
  • Πήλιο
  • Πελοπόννησος
  • Περού
  • Πολωνία
  • Σούλι
  • Σπάρτη
  • Τουρκία
  • Τρίκαλα
  • Χιλή

Τελευταία Σχόλια

  • Τρία μόνο υλικά είναι αρκετά για εύκολα γρήγορα και πεντανόστιμα αμυγδαλωτά ή εργολάβοι στο Αμυγδαλωτά Σίφνου, μύρισε Αιγαίο
  • Παναγιώτης στο Αbsolute begginers: Μπριζόλες με πατάτες στον φούρνο.
  • Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο που ΔΕΝ παχαίνουν στο Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο. Bye bye θερμίδα
  • ΑννΑ στο Ζυμαρικά με πέστο φασκόμηλου, έπαθα έκρηξη γέυσης
  • Μιτσάκι στο Πουτίγκα από τσουρέκι, άλλαξε ο Μανωλιός και έφαγε το τσουρέκι του αλλιώς.
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Copyright
  • Δήλωση Προστασίας προσωπικών δεδομένων
  • Elara by LyraThemes