Ρυζόγαλο με γεύση μαστίχας, τρώγονται δυο-δυο.

Συνταγή από την/τον:

Ρυζόγαλο με μαστίχα

Ο Στυλιανός πάντα έλεγε ότι τα ρυζόγαλα πάνε (κάτω) δυο-δυο σαν τους Χιώτες..

Το ρυζόγαλο μου φέρνει στο μυαλό αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια όταν το έφτιαχνε η γιαγιά μου και τα καταβροχθίζαμε δυο-δυο με την αδερφή μου. Είναι γλυκό το οποίο υπάρχει σε πολλές κουζίνες του κόσμου, ξέρω ότι το κάνουν στην Γερμανία, το έχω φάει  στην Πολώνια, στην Αγγλία αλλά και το εξωτικό Περού, δίπλα στην λίμνη Τιτικάκα, στο Πούνο (Puno) που φημίζεται για τα μαγαζάκια που το φτιάχνουν, εκεί μάλιστα το σερβίρουν ζεστό και προσθέτουν ξηρούς καρπούς, φρέσκα φρούτα ή σοκολάτα.

Στην Ελλάδα συνήθως το αρωματίζουμε ξύσμα πορτοκαλιού ή με βανίλια αλλά αυτή την φορά το έκανα με μαστίχα Χίου, το αποτέλεσμα μυρωδάτο και γευστικότατο. Συνηθίζω να μην χρησιμοποιώ υλικά όπως το κορν φλάουερ ειδικά αν δεν χρειάζονται στις συνταγές μου, χωρίς αυτό λοιπόν μπορεί να έχω μικρότερη ποσότητα ρυζόγαλου αλλά το προτιμώ..

 

Τα υλικά μας (για 4 μερίδες)

  • 4 κούπες γάλα φρέσκο (1 λίτρο)
  • 1/2 κούπα ρύζι γλασέ
  • 5 κουταλιές ζάχαρη (μπορείτε να βάλετε και λιγότερη αν δεν σας αρέσουν τα πολύ γλυκά)
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα Χίου (σε σκόνη ή την τρίβουμε στο γουδί)
  • Κανέλα τριμμένη για το πασπάλισμα
  • Μία πρέζα αλάτι
  • Μία κούπα νερό

 

Προετοιμασία

  1. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε την μία κούπα νερό, το ρύζι  και μία  πρέζα αλάτι και τα φέρνουμε σε ελαφρό βρασμό με χαμηλή φωτιά, συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να απορροφήσει το ρύζι το νερό.
  2. Ενώ βράζει το ρύζι σε μία άλλη κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και όταν πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και ρίχνουμε ανακατεύοντας την μαστίχα και έπειτα την ζάχαρη. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για περίπου 10 λεπτά και αφού το ρύζι έχει απορροφήσει το νερό περνάμε το μείγμα του γάλατος στην κατσαρόλα με το ρύζι.
  3. Δυναμώνουμε την φωτιά για να πάρει το μείγμα μια βράση και μετά χαμηλώνουμε στο ελάχιστο για να έχουμε βράση με την κατσαρόλα σκεπασμένη με το καπάκι.
  4. Βράζουμε (ανακατεύουμε συχνά για μην μας κολλήσει το ρύζι στον πάτο της κατσαρόλας) για 30 με 40 λεπτά μέχρι να πήξει το μείγμα.
  5. Περνάμε το μείγμα στα σκεύη που θα το σερβίρουμε και το αφήνουμε σκεπασμένο για να κρυώσει εκτός ψυγείου.
  6. Όταν κρυώσει και αρχίζει να πήζει πασπαλίζουμε με την κανέλα και τα βάζουμε στο ψυγείο για να παγώσει, σε μερικούς αρέσει ζεστό οπότε το χτυπάτε όπως βγαίνει από την κατσαρόλα ;)

 

VN:F [1.9.22_1171]
Σκορ: 4.0/5 (11 ψήφοι )
Ρυζόγαλο με γεύση μαστίχας, τρώγονται δυο-δυο., 4.0 από 5 βασιζόμενο σε 11 ψήφους

Leave a Reply

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο