
Μία σαλάτα με πολλές γεύσεις με πολλά αρώματα και πολλά χρώματα. Όσο υπάρχουν φρέσκα σύκα την κάνω με αυτά, αλλιώς χρησιμοποιώ αποξηραμένα φρούτα. Μπορείτε να δοκιμάσετε την βινεγκρέτ που σας προτείνω γιατί τα αρώματα της μεταμορφώνουν την σαλάτα και της δίνουν εξωτικά αρώματα ή μπορείτε να φτιάξετε μία πιο απλή βινεγκρέτ της αρεσκείας σας.
Τα υλικά μας
- 300 γρ φακές
- 4 σύκα πλυμένα κομμένα στα 4 ή σε 8 φέτες ανάλογα με το μέγεθος
- 1 μεγάλη ντομάτα κομμένη σε κύβους ή ντοματίνια
- 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
- 2 κουταλιές της σούπας κάπαρη
- 1 κουταλιά της σούπας φύλλα φρέσκιας ρίγανης
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για την βινεγκρέτ
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές ξύδι βαλσαμικό
- 1 κουταλιά της σούπας σπόρους κόλιανδρου
- Μία πρέζα κύμινο τριμμένο
- Μία πρέζα κουρκουμά
Προετοιμασία
- Βράζουμε τις φακές μας σε μια κατσαρόλα με αλάτι και πιπέρι, όταν είναι έτοιμες τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
- Σε ένα μπολ συνδυάζουμε όλα τα υλικά της σαλάτας και αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
- Λίγο πριν σερβίρουμε την σαλάτα ετοιμάζουμε την βινεγκρέτ. Καβουρδίζουμε ελαφρά τους σπόρους του κόλιανδρου σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι για 3-4 λεπτά (δεν τους καίμε) αφού τους έχουμε σπάσει πρώτα με ένα μαχαίρι.
- Συνδυάζουμε τα υλικά της βινεγκρέτ σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με ένα πιρούνι.
- Ρίχνουμε την βινεγκρέτ στην σαλάτα.
Την σαλάτα μπορούμε να την ετοιμάζουμε από νωρίτερα και να την διατηρήσουμε στο ψυγείο.