
Η (μάλλον) αυθεντική σκορδαλιά γιατί η πατάτα έχει μπει στην κουζίνα μας σχετικά τελευταία και έχει αντικαταστήσει υλικά που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν, η επονομαζόμενη “Θρακιώτικη” που φτιάχνεται με καρύδια και ψωμί, αν και πολλοί την κάνουν με καρύδια μόνο. Επίσης υπάρχει και σκορδαλιά χωρίς καρύδι και μόνο με ψωμί. Συνοδεύει τον μπακαλιάρο μας αλλά και λαχανικά, είναι αχτύπητο δίδυμο με τα παντζάρια…
Τα υλικά μας
- 200 γρ. ψωμί
- 1 κούπα καρύδια
- 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 4 κουταλιές της σούπας ξύδι
- 3 σκελίδες σκόρδο
- Μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Προετοιμασία
- Μουλιάζουμε το ψωμί μας για 10 λεπτά σε ένα μπολ με νερό, έπειτα το στύβουμε για να φύγει το περίσσιο νερό.
- Σε ένα Multi προσθέτουμε όλα τα υλικά μας και χτυπάμε καλά μέχρι να πάρουμε μία ομοιόμορφη σκορδαλιά, αν θέλουμε να είναι τραγανή προσθέτουμε τα μισά καρύδια στην αρχή και αφού πολτοποιήσουμε το μείγμα μας προσθέτουμε τα υπόλοιπα και χτυπάμε 2-3 φορές. Αν δεν έχουμε multi, μπούμε να χρησιμοποιήσουμε τριμμένα καρύδια και να την κάνουμε με το χέρι.
