Αν και την ζάχαρη προσπαθώ να την αποφεύγω όπως και την σοκολάτα (καταραμένο στομάχι), για αυτό το κέικ σοκολάτας έχω φυλάξει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου (και στην στομάχα μου). Να είναι καλά η Μαριλού που μοιράστηκε την συνταγή αυτή μαζί μου. Ελάτε να σοκολαστούμε παρέα, μιαμ, μιαμ, σλουρπ, σλουρπ.
Τα υλικά μας
- 1 ½ κούπα ζάχαρη
- 4 αυγά
- 3 κουταλιές της σούπας κακάο
- ½ κούπα χυμό πορτοκάλι
- 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
- 1 βανίλια
- 2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- ½ γιαούρτι light
- ½ κούπα γάλα
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- 1 πρέζα αλάτι
- 100 γρ κουβερτούρα τεμαχισμένη σε κομματάκια ή σταγόνες κουβερτούρας
Προετοιμασία
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, τη βανίλια .
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη σε μεσαία ταχύτητα, έως ότου αφρατέψουν, προσθέτοντας σταδιακά και τα αυγά. Προσθέτουμε το γάλα και το γιαούρτι . Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και συνεχίζουμε το χτύπημα, ρίχνοντας σιγά-σιγά και το μείγμα των κοσκινισμένων υλικών. Προσθέτουμε το αλάτι και τις σταγόνες κουβερτούρας.
Ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και ψήνουμε για περίπου μια ώρα .
Το κέικ μπορούμε να το φάμε ως έχει ή να του προσθέσουμε γλάσο σοκολάτας
Φωτογραφία mpessaris/shutterstock.com
Στα υλικά της συνταγής δεν υπάρχει το βούτυρο
Στη συνταγή αναφέρεται ελαιόλαδο, ενώ στην εκτέλεση βούτυρο. Τι απο τα δυο ισχύει και σε τι ποσότητα?
Γεια σας Βαγγέλη και Μάρθα ! Η συνταγή γίνεται με λάδι ( για να γίνει πιο ελαφρύ το γλυκό) όπως το λέω στα υλικά . Εκ παραδρομής στην εκτέλεση γράφτηκε βούτυρο . Ασφαλώς μπορείτε να αντικαταστήστε το λάδι με βούτυρο όπως κάνουμε συνήθως στα κέικ . Θα γίνει απλώς πιο πλούσιο σε λιπαρά. Η ποσότητα θα είναι ίδια , περίπου ένα φλιτζάνι βούτυρο δηλαδή 200 γραμμάρια.
Καλή Επιτυχία
το γλυκο απλα υπεροχο…το φτιαχνω σχεδον καθημερινα γιατι καταναλωνεται σε μια ημερα…εινα απλα τελειο!!!♥
Μπορω να βαλω μερεντα?απλα λατρευω την φαντασια….απλα θελω να μαθω εαν γινεται ωραιοοο..κ συγχαρητηρια για την πηγη εμπνευσης!!!
Δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μην βάλεις :) Να μας πεις βγήκε όμως! Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια!
Το γιαούρτι το light είναι στραγγιστό ή απλό; Επίσης μέσα μένει λίγο υγρό ή πρέπει να δοκιμάζουμε με το γνωστό τρόπο μέχρι δηλαδή να μην αφήνει υπολείμματα στο ξυλάκι-μαχαίρι που βουτάμε;