Σολομός με μυρωδικά πανεύκολος για τις μέρες της νηστείας και μη, το δενδρολίβανο είναι από τους καλούς φίλους του ψαριού κατά την ταπεινή μου άποψη(κολλητός φίλος του αρνιού βέβαια). Μπορείτε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε και αυγό στο πανάρισμα παραλείποντας το λάδι
Τα Υλικά μας (για 4 μερίδες)
- 4 φιλέτα φρέσκου σολομού (150 γρ. το καθένα περίπου)
- 3 φέτες ψωμί (ψίχα μόνο) μπαγιάτικο (ή γύρω στις 6 φρυγανιές)
- 1-2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουταλιά της σούπας Δενδρολίβανο φρέσκο κατά προτίμηση
- 1 κουταλιά της σούπας κάπαρη
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι (όχι πολύ γιατί έχουμε ψάρι και θα ρίξουμε και λεμόνι)
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο περίπου (ή αυγό για τους hardcore φίλους μας)
- Λεμόνι για το σερβίρισμα
Προετοιμασία
Ξεκινάμε φτιάχνοντας τα αρωματικά μας ψίχουλα, στον επεξεργαστή τροφίμων ρίχνουμε το ψωμί και το δεντρολίβανο και χτυπάμε καλά. Έπειτα προσθέτουμε ψιλοκομμένο το σκόρδο και την κάπαρη, τα ανακατεύουμε με το χέρι φροντίζοντας να πάνε παντού και βάζουμε το μείγμα μας σε ένα μεγάλο πιάτο. Στην συνέχεια περνάμε τα φιλέτα σολομού, (αφού τα αλατοπιπερώσουμε) από το λάδι αρχικά για να μπορέσει κολλήσει το μείγμα από τα ψίχουλα στον σολομό μας και μετά τα περνάμε από το το μείγμα και από τις δύο πλευρές . Τα αφήνουμε λίγο να ξεκουραστούν για να κολλήσουν καλύτερα τα ψίχουλα μας πάνω τους . Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι (που μπορούμε να βάλουμε και στον φούρνο) και αφού τα λάδι κάψει καλά, προσθέτουμε τα φιλέτα μας. Τα τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα και μετά τα μεταφέρουμε σε φούρνο που καίει στους 220 βαθμούς για περίπου 10 λεπτά.
Τα σερβίρουμε με βραστά λαχανικά και τα περιλούζουμε με το λεμονάκι.
Φωτογραφία: marcomayer/shutterstock.com