Τα Σμυρναίικα σουτζουκάκια είναι από τις πιο κλασσικές και αγαπημένες συνταγές της Πολίτικης κουζίνας . Αυτό που τα κάνει να διαφέρουν από τα κοινά κεφτεδάκια είναι τα μπαχαρικά που μπαίνουν στον κιμά και κυρίως το κύμινο και η κανέλλα . Κάθε παραδοσιακή μάνα και γιαγιά ένα σουτζουκάκι θα το φτιάξει κάποια στιγμή και θα διεκδικήσει τίτλο στα μαγειρικά καλλιστεία της οικογένειας.
Υλικά
- 700 γρ κιμάς μοσχαρίσιος
- 300γρ κιμάς χοιρινός
- 5 φέτες ψωμί χωρίς την κόρα μουσκεμένο
- 2 αυγά
- 1 κουταλιά της σούπας κύμινο
- 1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλλα
- 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1/2 κούπα κρασί κόκκινο
- 2 κουταλιές της σούπας λάδι στον κιμά
- 3/4 της κούπας λάδι για το τιγάνισμα
- αλάτι , πιπέρι
Για την σάλτσα
- 3 ντομάτες ώριμες ντομάτες , ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες
- 1 κούπα συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
- 1 φλιτζάνι του καφέ λάδι
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 1/2 ποτήρι νερό
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 4-5 κόκκους μπαχάρι
- αλάτι, πιπέρι
Πως το κάνουμε
Στύβουμε το ψωμί και το θρυμματίζουμε με τα χέρια μας σε ένα μπολ . Προσθέτουμε όλα τα υλικά του κιμά και τα ζυμώνουμε πολύ καλά για 10 λεπτά . Αφήνουμε μια ώρα να σταθεί ο κιμάς σκεπασμένος στο ψυγείο . Πλάθουμε μακρόστενα σουτζουκάκια και τα αλευρώνουμε . Τινάζουμε το περιττό αλεύρι . Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα φαρδύ τηγάνι και τηγανίζουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν απ όλες τις πλευρές.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα :
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα ή φαρδύ τηγάνι. Βάζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο να σοταριστεί . Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και την ντομάτα . Μόλις πιει τα νερά της η φρέσκια ντομάτα προσθέτουμε ,τον χυμό και το νερό .Βράζουμε για 15 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα και προσθέτουμε τα τηγανισμένα σουτζουκάκια . Τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση και σερβίρουμε με μακαρόνια , ρύζι , πουρέ , πατάτες τηγανιτές ...ότι θέλουμε τέλος πάντων , που θα βοηθήσει να γινει η καλή η βούτα η πρόστυχη!!