
Το γνωστό σε όλους souflle που προέρχεται από την Γαλλική κουζίνα , παίρνει το όνομά του από το ρήμα soufller που θα πει “ανασαίνω” ,”φυσάω” ή “φουσκώνω” . Το φουσκωτό λοιπόν αυτό παρασκεύασμα που μπορεί να είναι αλμυρό ή γλυκό ,στην αυθεντική του εκδοχή περιλαμβάνει κρέμα μπεσαμέλ ή αυγά χτυπημένα σε μαρέγκα . Στην ελληνοποιημένη του εκδοχή παίζει και η κρέμα γάλακτος μαζί με τα αυγά . Η παρακάτω συνταγή είναι πανεύκολη , φουσκώνει χωρίς κόπο και μπορείτε να την κάνετε με ότι λαχανικό και αλλαντικό θέλετε !
Υλικά για 4 ατομικά σουφλέ
- 16-20 φουντίτσες μπρόκολο ( μπορείτε να βάλετε και κουνουπίδι)
- 200 μλ κρέμα γάλακτος
- 100 μλ γάλα
- 4 αυγά
- 150 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- 50 γρ γκούντα
- λίγο μοσχοκάρυδο
- λίγη πάπρικα γλυκιά
- αλάτι , φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πως το κάνουμε
- Σε αλατισμένο νερό που βράζει ζεματάμε τα μπρόκολα για 1-2 λεπτά . Τα στραγγίζουμε καλά.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά . Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά .
- Βουτυρώνουμε 4 ατομικά φορμάκια για σουφλέ ή ένα μεγάλο. Σε κάθε φορμάκι βάζουμε 4-5 φουντίτσες μπρόκολο . Από πάνω ρίχνουμε το μείγμα των αυγών ώστε να φτάσει ένα εκατοστό κάτω από το χείλος της φόρμας.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μισή ώρα περίπου μέχρι να φουσκώσουν και να ροδοκοκκινίσουν τα σουφλέ. Σερβίρουμε μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο .