Υλικά
Για το φύλλο
- 1 κιλό αλεύρι
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 1/2 φλιτζάνι λάδι
- 1 σφηνάκι ρακί ( αν δεν έχετε βάλτε το χυμό από ολόκληρο το λεμόνι)
- 1 κουταλιά ξύδι
- Χυμό από 1/2 λεμόνι
- 1 αυγό
- νερό όσο σηκώσει ( περίπου 1- 1/2 φλιτζάνι)
Εκτέλεση
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση . Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά στη λακουβίτσα και παίρνουμε λίγο λίγο το αλεύρι από τα πλάγια ανακατεύοντας. Ζυμώνουμε δυνατά μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα και να πλάθεται σε μπάλα . Την αφήνουμε να ξεκουραστεί μισή ώρα. Την χωρίζουμε σε 7 μπαλάκια και τα ανοίγουμε αλευρώνοντάς τα σε 7 φύλλα λεπτά.
Για τη γέμιση
- 1 κιλό σπανάκι* πλυμένο και κομμένο σε μεγάλα κομμάτια.
- 3 αυγά
- 1 φλιτζάνι λάδι και λίγο ακόμα για το λάδωμα των φύλλων
- 2-3 κρεμμύδακια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 κουταλάκι κύμινο
- 1/2 κιλό φέτα σε χοντρά τρίμματα
- 100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
- 1 αυγό και 2 κουταλιές λάδι για το άλειμμα
- πιπέρι
* Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε κι άλλα χορταρικά (καυκαλίθρες , μυρώνια κλπ)
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το σπανάκι μαζί με μία κουταλιά σούπας αλάτι. Στύβουμε με τα χέρια μας το σπανάκι με το αλάτι . Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στο σπανάκι. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε . Λαδώνουμε ένα ταψί. Στρώνουμε τρία φύλλα από κάτω, αφού τα λαδώσουμε ένα ένα . Ρίχνουμε τη μισή γέμιση. Από πάνω βάζουμε ένα ακόμη φύλλο. Στρώνουμε την υπόλοιπη γέμιση. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 3 φύλλα αφού τα λαδώσουμε και πάλι. Χαράζουμε την επιφάνεια με κοφτερό μαχαίρι σε τετράγωνα κομμάτια και αλείφουμε την επιφάνεια με το αυγό και το λάδι. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1- 1/2 ώρα. Έχουμε τον νου μας και αν χρειαστεί σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μην μας αρπάξει το φύλλο .