Σπετζοφάι Πηλιορείτικο, αναμνήσεις από την Ζαγορά & το Πουρί

Συνταγή από την/τον:

Σπετζοφάι Πηλιορείτικο

Ο Χείρων ο κένταυρος ξύπνησε εκείνο το πρωί με μία ακατανίκητη επιθυμία για σπεντζοφάι..

Το σπετζοφάι στα τοπ του το συναντάμε στο Πήλιο και το έχω απολαύσει επανειλημμένα στην Ζαγορά (που τελευταία με έχει υιοθετήσει ή μάλλον την υιοθέτησα εγώ) & σε καταπληκτικά πανηγύρια στο Πουρί, στο τελευταίο χωριό προς τον Βορρά της ανατολικής πλευράς του Πηλίου. Φέτος το καλοκαίρι θα περάσω μία βόλτα από το Πήλιο για να κολυμπήσω στην Παρίσαινα να αράξω κάτω από την δροσιά του Πλάτανου στην κεντρική πλατεία της ζαγοράς για να φάω εκμέκ καταΐφι και να αγοράσω γλυκά του κουταλιού από τον γυναικείο συνεταιρισμό της Ζαγοράς, να φάω στην τρομερή κυριά Νίκη τράγο στην λαδόκολλα και στην παραλία της Ανάληψης φρέσκο ψάρι, αλλά και στο πουρί καταπληκτικά ψητά,  μέχρι τότε βέβαια θα κρατάω το βουνό στην καρδιά μου και θα κάνω το σπετζοφάι σπίτι μου  ;).
Τιπ από την Μαριλού: αν θέλουμε να κάνουμε το σπετζοφάι μας πιο ελαφρύ αφαιρούμε την πέτσα του λουκάνικου (το αγνόησα εντελώς).

 

Τα υλικά μας (για μία μερίδα μεζέ)

  • 1 Λουκάνικο χωριάτικο (αν βρείτε Πηλίου θα αγγίξετε την τελειότητα)
  • 4-5 Πιπεριές κέρατο καθαρισμένες κομμένες στην μέση(βάλτε κόκκινες & πράσινες να κάνετε ωραία χρώματα)
  • 1 μεγάλη ντομάτα ώριμη τριμμένη (αν είναι χειμώνας βάλτε μία κονσέρβα κονκασέ)
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο ή 2 φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
  • Ελάχιστο αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Ένα σφηνάκι ξύδι

 

Εκτέλεση

Θα χρειαστούμε 2 τηγάνι ή ένα τηγάνι και μία κατσαρόλα.

 

  1. Κόβουμε το λουκάνικο σε μεγάλα κομμάτια  και τα ρίχνουμε σε τηγάνι που καίει για να τα κοκκινήσουμε λίγο, τα ψήνουμε για 5-6 λεπτά και μετά ρίχνουμε τις πιπεριές που έχουμε καθαρίσει και κόψει στην μέση. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για να πάρουν λίγο χρώμα και οι πιπεριές και να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το ξύδι περιμένουμε να σωθεί το ξύδι και τις βγάζουμε από την φωτιά.
  2. Στο δεύτερο τηγάνι ή κατσαρόλα ρίχνουμε την 2 κουταλιές ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε σε αυτό το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν, έπειτα προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και αλατοπιπερώνουμε. Όταν αρχίζει να βράζει η σάλτσα μας προσθέτουμε τις πιπεριές και το λουκάνικο και συνεχίζουμε να βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα μας.

Συνοδεύει ούζο, τσίπουρο, μπύρα και κρασί χωρίς φόβο και ντροπή

VN:F [1.9.22_1171]
Σκορ: 5.0/5 (3 ψήφοι )
Σπετζοφάι Πηλιορείτικο, αναμνήσεις από την Ζαγορά & το Πουρί, 5.0 από 5 βασιζόμενο σε 3 ψήφους

Leave a Reply

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο