LoveFood

Μαγειρεύω και έχω θέματα

  • Συνταγές
    • Μαγειρική
    • Ζαχαροπλαστική
    • Τσάι
    • Προσθήκη συνταγής
  • Ανα Υλικό
    • Αλλαντικά
    • Ζυμαρικά
    • Θαλασσινά
    • Γαλακτοκομικά
    • Κρέας
    • Λαχανικά
    • Μπαχαρικά
    • Μυρωδικά
    • Πουλερικά
    • Σοκολάτα
    • Φρούτα
    • Ψάρια
  • Χρήσιμα
    • Μαγειρικό Γλωσσάρι
    • Δοσομετρητής
    • Θερμοκρασίες φούρνου
    • Τεχνικές
Μαγειρική, Μεζέδες  /  29 Ιουνίου 2013

Σπετζοφάι Πηλιορείτικο, αναμνήσεις από την Ζαγορά & το Πουρί

by Παναγιώτης
Σπετζοφάι Πηλιορείτικο
Ο Χείρων ο κένταυρος ξύπνησε εκείνο το πρωί με μία ακατανίκητη επιθυμία για σπεντζοφάι..

Το σπετζοφάι στα τοπ του το συναντάμε στο Πήλιο και το έχω απολαύσει επανειλημμένα στην Ζαγορά (που τελευταία με έχει υιοθετήσει ή μάλλον την υιοθέτησα εγώ) & σε καταπληκτικά πανηγύρια στο Πουρί, στο τελευταίο χωριό προς τον Βορρά της ανατολικής πλευράς του Πηλίου. Φέτος το καλοκαίρι θα περάσω μία βόλτα από το Πήλιο για να κολυμπήσω στην Παρίσαινα να αράξω κάτω από την δροσιά του Πλάτανου στην κεντρική πλατεία της ζαγοράς για να φάω εκμέκ καταΐφι και να αγοράσω γλυκά του κουταλιού από τον γυναικείο συνεταιρισμό της Ζαγοράς, να φάω στην τρομερή κυριά Νίκη τράγο στην λαδόκολλα και στην παραλία της Ανάληψης φρέσκο ψάρι, αλλά και στο πουρί καταπληκτικά ψητά,  μέχρι τότε βέβαια θα κρατάω το βουνό στην καρδιά μου και θα κάνω το σπετζοφάι σπίτι μου  ;).
Τιπ από την Μαριλού: αν θέλουμε να κάνουμε το σπετζοφάι μας πιο ελαφρύ αφαιρούμε την πέτσα του λουκάνικου (το αγνόησα εντελώς).

 

Τα υλικά μας (για μία μερίδα μεζέ)

  • 1 Λουκάνικο χωριάτικο (αν βρείτε Πηλίου θα αγγίξετε την τελειότητα)
  • 4-5 Πιπεριές κέρατο καθαρισμένες κομμένες στην μέση(βάλτε κόκκινες & πράσινες να κάνετε ωραία χρώματα)
  • 1 μεγάλη ντομάτα ώριμη τριμμένη (αν είναι χειμώνας βάλτε μία κονσέρβα κονκασέ)
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο ή 2 φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
  • Ελάχιστο αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Ένα σφηνάκι ξύδι

 

Εκτέλεση

Θα χρειαστούμε 2 τηγάνι ή ένα τηγάνι και μία κατσαρόλα.

 

  1. Κόβουμε το λουκάνικο σε μεγάλα κομμάτια  και τα ρίχνουμε σε τηγάνι που καίει για να τα κοκκινήσουμε λίγο, τα ψήνουμε για 5-6 λεπτά και μετά ρίχνουμε τις πιπεριές που έχουμε καθαρίσει και κόψει στην μέση. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για να πάρουν λίγο χρώμα και οι πιπεριές και να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το ξύδι περιμένουμε να σωθεί το ξύδι και τις βγάζουμε από την φωτιά.
  2. Στο δεύτερο τηγάνι ή κατσαρόλα ρίχνουμε την 2 κουταλιές ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε σε αυτό το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν, έπειτα προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και αλατοπιπερώνουμε. Όταν αρχίζει να βράζει η σάλτσα μας προσθέτουμε τις πιπεριές και το λουκάνικο και συνεχίζουμε να βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα μας.

Συνοδεύει ούζο, τσίπουρο, μπύρα και κρασί χωρίς φόβο και ντροπή

Στο ίδιο στυλ:

Πατάτες τηγανητές αλά προβενσάλ & αναμνήσεις από Μπουένος Άίρες ΑπÏŒ τον καιρÏŒ που έμεινα στο Μπουένος Άιρες έχω καλές αναμνήσεις απÏŒ την πÏŒλη που έχει buena onda (good vibrations στα Ελληνικά), που μου θύμιζε την Αθήνα λίγο και ήταν γεμάτη πρÏŒσωπα οικεία που θυμίζουν ΕυρωπαÏŠκÏŒ νÏŒτο. Η Αργεντίνικη κουζίνα...

Γαριδές σαγανάκι με αρώματα Ελλάδας, I ❤ Greece. Με αρχηγική θέση στην ÏŒμαδα των υπέρτατων ουζομεζέδων και με αρÏŽματα Ελλάδας, ο ύμνος στην γεύση που ονομάζεται γαρίδες σαγανάκι μας έχει συντροφέψει αμέτρητες φορές στις ουζοκατανύξεις μας, το καταπληκτικÏŒ αυτÏŒ πιάτο θέλει μÏŒνο  20 λεπτά για να ετοιμαστεί και...

Γαύρος στο τηγάνι με ντομάτα . Η χαρά του βάζελου Τον εν λÏŒγω ουζομεζέ μαγείρεψε ο γνωστÏŒς και μη εξαιρετέος κουμπάρος Γιάννης σε μια έξαρση αγάπης για τον ΟλυμπιακÏŒ , αν και βάζελος Υλικά 1/2 κιλÏŒ γαύρος 2-3 ÏŽριμες ντομάτες περασμένες στον τρίφτη 2 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες 4 κουταλιές...

Ομελέτα με γλυστρίδα και παρμεζάνα   Μία εύκολη ομελέτα με γλυστρίδα που εντάσσεται στην κατηγορÎ¯α “ομελέτα με ÏŒτι έχει το ψυγείο”.  Κάντε στα γρήγορα για μεζέ ή για μεσημεριανÏŒ ή για ÏŒτι άλλο θέλετε δεν θα σας πω εγÏŽ τι θα κάνετε (χι)   Τα...

Tags

  • Γρήγορες
  • Εύκολες
  • Κρασομεζές
  • Ουζομεζές
  • Παραδοσιακές

Πλοήγηση άρθρων

Ζύμη για σουδάκια. Η κυρία με τα σου
Φιλέτο φρέσκου τόνου στο τηγάνι, η απλότητα στο μεγαλείο της.

Share your thoughts Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Υλικά

  • Άνηθος
  • Αλάτι
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Αυγά
  • Βανίλια
  • Βασιλικός
  • Βούτυρο
  • Γάλα
  • Γαρίφαλο
  • Γιαούρτι
  • Δυόσμος
  • Ελαιόλαδο
  • Ζάχαρη
  • Ζάχαρη άχνη
  • Θυμάρι
  • Κανέλα
  • Κεφαλοτύρι
  • Κολοκύθια
  • Κορίανδρος
  • Κοτόπουλο
  • Κρέμα γάλακτος
  • Κρεμμύδι
  • Κρεμμύδι Φρέσκο
  • Κύμινο
  • Μαϊντανός
  • Μαύρο Πιπέρι
  • Μελιτζάνες
  • Μοσχοκάρυδο
  • Μπέικον
  • Μπαλσάμικο
  • Μπαχάρι
  • Ντομάτες
  • Ξύδια
  • Παρμεζάνα
  • Πατάτες
  • Πιπέρι
  • Πιπέρι καγιέν
  • Πιπεριές
  • Ρίγανη
  • Σκόρδο
  • Τζίντζερ
  • Τσίλι
  • Φέτα
  • Χυμός Λεμονιού
  • κιμάς μοσχαρίσιος

Είναι και…

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Μέθοδος Μαγειρέματος

  • Ζεμάτισμα
  • Μαρινάδα
  • Μπέν μαρί
  • Στα κάρβουνα
  • Στην Κατσαρόλα
  • Στην γάστρα
  • Στην λαδόκολα
  • Στη σχάρα
  • Στο γκριλ
  • Στο μπρίκι
  • Στον Ατμό
  • Στον Φούρνο
  • Στο πήλινο
  • Στο τηγάνι
  • Τοστιέρα
  • Χωρίς Μαγείρεμα
  • Ψηστιέρα

Χώρες & Περιοχές

  • Άγιο Όρος
  • Ήπειρος
  • Αίγυπτος
  • Αγγλία
  • Αργεντινή
  • Ασία
  • Αυστρία
  • Αχαϊα
  • Βιετνάμ
  • Βολιβία
  • Βόρεια Αμερική
  • Γένοβα
  • Γαλλία
  • Γερμανία
  • Εκουαδόρ
  • Ελλάδα
  • Επτάνησα
  • Ευρώπη
  • Ζάκυνθος
  • Ζαγορά
  • Η.Π.Α.
  • Ηλεία
  • Ινδία
  • Ισραήλ
  • Ιταλία
  • Κέρκυρα
  • Κίνα
  • Κεφαλονιά
  • Κουρδιστάν
  • Κρήτη
  • Κυκλάδες
  • Λευκάδα
  • Μέση Ανατολή
  • Μαρόκο
  • Μεξικό
  • Μεσόγειος
  • Πήλιο
  • Πελοπόννησος
  • Περού
  • Πολωνία
  • Σούλι
  • Σπάρτη
  • Τουρκία
  • Τρίκαλα
  • Χιλή

Τελευταία Σχόλια

  • Τρία μόνο υλικά είναι αρκετά για εύκολα γρήγορα και πεντανόστιμα αμυγδαλωτά ή εργολάβοι στο Αμυγδαλωτά Σίφνου, μύρισε Αιγαίο
  • Παναγιώτης στο Αbsolute begginers: Μπριζόλες με πατάτες στον φούρνο.
  • Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο που ΔΕΝ παχαίνουν στο Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο. Bye bye θερμίδα
  • ΑννΑ στο Ζυμαρικά με πέστο φασκόμηλου, έπαθα έκρηξη γέυσης
  • Μιτσάκι στο Πουτίγκα από τσουρέκι, άλλαξε ο Μανωλιός και έφαγε το τσουρέκι του αλλιώς.
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Copyright
  • Δήλωση Προστασίας προσωπικών δεδομένων
  • Elara by LyraThemes