Σύμφωνα με την βιβλιογραφία, ο πρώτος που ανακάλυψε την ζύμη για τα σου ,το 1540 ,ήταν ένας Ιταλός σεφ ονόματι Pantarelli ή Pantanelli, που δούλευε στην αυλή της βασίλισσας Αικατερίνης των Μεδίκων. Αργότερα τον 18 ο αιώνα ένας άλλος ζαχαροπλάστης ο Avice, μετονόμασε τα γλυκά σε choux λόγω του σχήματός τους , καθώς η λέξη choux στα Γαλλικά σημαίνει “λάχανo”.
Υλικά
- 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 της κούπας νερό
- 1/2 της κούπας γάλα
- 50 γρ βούτυρο.
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 3 αυγά
Πως το κάνουμε
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το νερό , το βούτυρο, το αλάτι , τη ζάχαρη και βάζουμε να βράσει.
- Μόλις πάρει μια βράση το βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να ενωθεί γύρω από το κουτάλι. Το ξαναβάζουμε στο μάτι για 1-2 λεπτά .
- Μεταφέρουμε τη ζύμη στον κάδο του μίξερ ή σε μια μπασίνα και ενσωματώνουμε τα αυγά ένα ένα κάθε φορά , μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη κολλώδης ζύμη.
- Βάζουμε το μείγμα σε κορνέ ( ή εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πλαστική σακούλα τροφίμων που της κόβουμε ελάχιστα την άκρη). Στρώνουμε στην λαμαρίνα του φούρνου μια λαδόκολλα και βάζουμε τη ζύμη με το κορνέ σχηματίζοντας μικρές μπαλίτσες σε μέγεθος καρυδιού.
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και να φουσκώσουν.
- Όταν κρυώσουν τα σου ,με την άκρη ενός κοφτερού μαχαιριού χαράσουμε ένα εκατοστό πιο πάνω από τον πάτο και κόβουμε οριζόντια δημιουργώντας ένα καπάκι. Βάζουμε την γέμιση της αρεσκείας μας και bon appetit!
[…] Για την παρασκευή των σου βλέπε την συνταγή ζύμη για σουδάκια […]
αν τα βαλουμε στην καταψυξη θα χαλασουν????
Μπορείτε να τα διατηρήσετε στην κατάψυξη για περίπου ένα μήνα ( αφού τα ψήσετε και κρυώσουν φυσικά) αρκεί να τα κλείσετε καλά σε σακουλάκι τροφίμων . Θα τα βγάλετε από το προηγούμενο βράδυ να ξεπαγώσουν στη συντήρηση . Πριν τα γαρνίρετε , θα τα ζεστάνετε στο φούρνο 4-5 λεπτάκια και θα τα αφήσετε πάλι να κρυώσουν. .