Ζύμη για σουδάκια. Η κυρία με τα σου 3

Συνταγή από την/τον:

Σουδάκια

Θου το χω πει , θου το χω πειει, δεν είμαι γω για προκοπήηη , τραγουδάει με πάθοθ η Μπέθυ η καλλίφωνη ,που το σίγμα δεν το καταδέχεται ούτε για αστείο.

Σύμφωνα με την βιβλιογραφία, ο πρώτος που ανακάλυψε την ζύμη για τα σου ,το 1540 ,ήταν ένας Ιταλός σεφ ονόματι Pantarelli ή Pantanelli, που δούλευε στην αυλή της  βασίλισσας Αικατερίνης των Μεδίκων. Αργότερα  τον 18 ο  αιώνα ένας άλλος ζαχαροπλάστης ο Avice, μετονόμασε τα γλυκά σε choux λόγω του σχήματός τους , καθώς η λέξη choux στα Γαλλικά σημαίνει “λάχανo”.

Υλικά 

  • 1  κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 1/2 της κούπας νερό
  • 1/2 της κούπας γάλα
  • 50 γρ βούτυρο.
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 3 αυγά

Πως το κάνουμε 

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το νερό , το βούτυρο, το αλάτι , τη ζάχαρη και βάζουμε να βράσει.
  2. Μόλις πάρει μια βράση το βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να ενωθεί γύρω από το κουτάλι. Το ξαναβάζουμε στο μάτι για 1-2 λεπτά .
  3. Μεταφέρουμε τη ζύμη στον κάδο του μίξερ ή σε μια μπασίνα και ενσωματώνουμε  τα αυγά ένα ένα κάθε φορά , μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη κολλώδης ζύμη.
  4. Βάζουμε το μείγμα σε κορνέ ( ή εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πλαστική σακούλα τροφίμων που της κόβουμε ελάχιστα την άκρη). Στρώνουμε στην λαμαρίνα του φούρνου μια λαδόκολλα και βάζουμε τη ζύμη με το κορνέ σχηματίζοντας  μικρές  μπαλίτσες σε μέγεθος καρυδιού.
  5. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και να φουσκώσουν.
  6. Όταν κρυώσουν τα σου ,με την άκρη ενός κοφτερού μαχαιριού χαράσουμε ένα εκατοστό  πιο πάνω από τον πάτο και κόβουμε οριζόντια δημιουργώντας ένα καπάκι. Βάζουμε την γέμιση της αρεσκείας μας και bon appetit!
VN:F [1.9.22_1171]
Σκορ: 3.3/5 (4 ψήφοι )
Ζύμη για σουδάκια. Η κυρία με τα σου , 3.3 από 5 βασιζόμενο σε 4 ψήφους

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας για τις μαγειρικές μας

  1. Pingback: Προφιτερόλ time. Σταμάτησε του ρολογιού τους δείκτες - LoveFood

  2. Reply galini Feb 28, 2014 4:12 pm

    αν τα βαλουμε στην καταψυξη θα χαλασουν????

    VA:F [1.9.22_1171]
    Ψήφοι: 0 (από 0 ψήφοι)
    • Reply Μαριλού Mar 1, 2014 7:18 pm

      Μπορείτε να τα διατηρήσετε στην κατάψυξη για περίπου ένα μήνα ( αφού τα ψήσετε και κρυώσουν φυσικά) αρκεί να τα κλείσετε καλά σε σακουλάκι τροφίμων . Θα τα βγάλετε από το προηγούμενο βράδυ να ξεπαγώσουν στη συντήρηση . Πριν τα γαρνίρετε , θα τα ζεστάνετε στο φούρνο 4-5 λεπτάκια και θα τα αφήσετε πάλι να κρυώσουν. .

      VN:F [1.9.22_1171]
      Ψήφοι: 0 (από 0 ψήφοι)

Leave a Reply

  

  

  

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο