LoveFood

Μαγειρεύω και έχω θέματα

  • Συνταγές
    • Μαγειρική
    • Ζαχαροπλαστική
    • Τσάι
    • Προσθήκη συνταγής
  • Ανα Υλικό
    • Αλλαντικά
    • Ζυμαρικά
    • Θαλασσινά
    • Γαλακτοκομικά
    • Κρέας
    • Λαχανικά
    • Μπαχαρικά
    • Μυρωδικά
    • Πουλερικά
    • Σοκολάτα
    • Φρούτα
    • Ψάρια
  • Χρήσιμα
    • Μαγειρικό Γλωσσάρι
    • Δοσομετρητής
    • Θερμοκρασίες φούρνου
    • Τεχνικές
Ζαχαροπλαστική, Ζύμες, Σου  /  28 Ιουνίου 2013

Ζύμη για σουδάκια. Η κυρία με τα σου

by Μαριλού
Σουδάκια
Θου το χω πει , θου το χω πειει, δεν είμαι γω για προκοπήηη , τραγουδάει με πάθοθ η Μπέθυ η καλλίφωνη ,που το σίγμα δεν το καταδέχεται ούτε για αστείο.

Σύμφωνα με την βιβλιογραφία, ο πρώτος που ανακάλυψε την ζύμη για τα σου ,το 1540 ,ήταν ένας Ιταλός σεφ ονόματι Pantarelli ή Pantanelli, που δούλευε στην αυλή της  βασίλισσας Αικατερίνης των Μεδίκων. Αργότερα  τον 18 ο  αιώνα ένας άλλος ζαχαροπλάστης ο Avice, μετονόμασε τα γλυκά σε choux λόγω του σχήματός τους , καθώς η λέξη choux στα Γαλλικά σημαίνει “λάχανo”.

Υλικά 

  • 1  κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 1/2 της κούπας νερό
  • 1/2 της κούπας γάλα
  • 50 γρ βούτυρο.
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 3 αυγά

Πως το κάνουμε 

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το νερό , το βούτυρο, το αλάτι , τη ζάχαρη και βάζουμε να βράσει.
  2. Μόλις πάρει μια βράση το βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να ενωθεί γύρω από το κουτάλι. Το ξαναβάζουμε στο μάτι για 1-2 λεπτά .
  3. Μεταφέρουμε τη ζύμη στον κάδο του μίξερ ή σε μια μπασίνα και ενσωματώνουμε  τα αυγά ένα ένα κάθε φορά , μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη κολλώδης ζύμη.
  4. Βάζουμε το μείγμα σε κορνέ ( ή εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πλαστική σακούλα τροφίμων που της κόβουμε ελάχιστα την άκρη). Στρώνουμε στην λαμαρίνα του φούρνου μια λαδόκολλα και βάζουμε τη ζύμη με το κορνέ σχηματίζοντας  μικρές  μπαλίτσες σε μέγεθος καρυδιού.
  5. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και να φουσκώσουν.
  6. Όταν κρυώσουν τα σου ,με την άκρη ενός κοφτερού μαχαιριού χαράσουμε ένα εκατοστό  πιο πάνω από τον πάτο και κόβουμε οριζόντια δημιουργώντας ένα καπάκι. Βάζουμε την γέμιση της αρεσκείας μας και bon appetit!

Στο ίδιο στυλ:

Ζύμη για πίτσα λεπτή χωρίς μαγιά ή baking powder     Αυτή είναι μία  ζύμη για πίτσα που συνδυάζει τα εξής: είναι τραγανή, είναι λεπτή, είναι εύκολη, δεν έχει μαγιά, δεν έχει baking powder. Δοκιμάστε την και προσθέστε τα υλικά της αρεσκείας σας πάνω της ;)   Τα υλικά...

Τάρτα με ροδάκινα και βερίκοκα . Καλοκαίρι αγάπη μου Τα καλοκαιρινά φρούτα είναι ένας πραγματικός θησαυρός για την υγεία και για την ζαχαροπλαστική επίσης . Αυτήν την τάρτα την εμπνεύστηκα από μια Γαλλική συνταγή . Αλλά την ελληνοποίησα ολίγον τι , όσον αφορά την κρέμα . Γιατί είμαστε large . Γιατί...

Κρεμμυδόπιτα – και κλάααμα η κυρία   Το κρεμμύδι έχει την μαγική ιδιότητα όταν ψήνεται να γίνεται γλύκισμα. Η πιτούλα αυτή τρώγεται καλύτερα ζεστή ως ορεκτικό, κυρίως και γλυκό :) Υλικά 1/2 κιλό χωριάτικο φύλλο  1/2 κιλό κρεμμύδια σε λεπτές ροδέλες 4 κουταλιές της σούπας λάδι + λίγο ακόμα για το άλειμμα των φύλλων 2 αυγά...

Εύκολα σοκολατάκια με ξηρούς καρπούς και φρούτα   Η φίλη Ράνια , χάρη σε αυτή τη συνταγή, μας οδήγησε, αργά και σταθερά ,να αποποιηθούμε τα έτοιμα σοκολατάκια και να πέσουμε με τα μούτρα στα δικά μας . Υλικά για 40 σοκολατάκια  2 κουβερτούρες 2 κουταλιές της σούπας...

Tags

  • Γενέθλια
  • Γιορτή
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • καφές
  • Τραπέζι
  • τσάι

Πλοήγηση άρθρων

Στραπατσάδα με πιπεριές & γλυστρίδα, αχ καλοκαιράκι…
Σπετζοφάι Πηλιορείτικο, αναμνήσεις από την Ζαγορά & το Πουρί

3 comments

  • Προφιτερόλ time. Σταμάτησε του ρολογιού τους δείκτες - LoveFood
    29 Ιουνίου 2013

    […] Για την παρασκευή των σου βλέπε την συνταγή ζύμη για σουδάκια […]

    Reply
  • galini
    28 Φεβρουαρίου 2014

    αν τα βαλουμε στην καταψυξη θα χαλασουν????

    Reply
    • Μαριλού
      1 Μαρτίου 2014

      Μπορείτε να τα διατηρήσετε στην κατάψυξη για περίπου ένα μήνα ( αφού τα ψήσετε και κρυώσουν φυσικά) αρκεί να τα κλείσετε καλά σε σακουλάκι τροφίμων . Θα τα βγάλετε από το προηγούμενο βράδυ να ξεπαγώσουν στη συντήρηση . Πριν τα γαρνίρετε , θα τα ζεστάνετε στο φούρνο 4-5 λεπτάκια και θα τα αφήσετε πάλι να κρυώσουν. .

      Reply

Share your thoughts Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Υλικά

  • Άνηθος
  • Αλάτι
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Αυγά
  • Βανίλια
  • Βασιλικός
  • Βούτυρο
  • Γάλα
  • Γαρίφαλο
  • Γιαούρτι
  • Δυόσμος
  • Ελαιόλαδο
  • Ζάχαρη
  • Ζάχαρη άχνη
  • Θυμάρι
  • Κανέλα
  • Κεφαλοτύρι
  • Κολοκύθια
  • Κορίανδρος
  • Κοτόπουλο
  • Κρέμα γάλακτος
  • Κρεμμύδι
  • Κρεμμύδι Φρέσκο
  • Κύμινο
  • Μαϊντανός
  • Μαύρο Πιπέρι
  • Μελιτζάνες
  • Μοσχοκάρυδο
  • Μπέικον
  • Μπαλσάμικο
  • Μπαχάρι
  • Ντομάτες
  • Ξύδια
  • Παρμεζάνα
  • Πατάτες
  • Πιπέρι
  • Πιπέρι καγιέν
  • Πιπεριές
  • Ρίγανη
  • Σκόρδο
  • Τζίντζερ
  • Τσίλι
  • Φέτα
  • Χυμός Λεμονιού
  • κιμάς μοσχαρίσιος

Είναι και…

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Μέθοδος Μαγειρέματος

  • Ζεμάτισμα
  • Μαρινάδα
  • Μπέν μαρί
  • Στα κάρβουνα
  • Στην Κατσαρόλα
  • Στην γάστρα
  • Στην λαδόκολα
  • Στη σχάρα
  • Στο γκριλ
  • Στο μπρίκι
  • Στον Ατμό
  • Στον Φούρνο
  • Στο πήλινο
  • Στο τηγάνι
  • Τοστιέρα
  • Χωρίς Μαγείρεμα
  • Ψηστιέρα

Χώρες & Περιοχές

  • Άγιο Όρος
  • Ήπειρος
  • Αίγυπτος
  • Αγγλία
  • Αργεντινή
  • Ασία
  • Αυστρία
  • Αχαϊα
  • Βιετνάμ
  • Βολιβία
  • Βόρεια Αμερική
  • Γένοβα
  • Γαλλία
  • Γερμανία
  • Εκουαδόρ
  • Ελλάδα
  • Επτάνησα
  • Ευρώπη
  • Ζάκυνθος
  • Ζαγορά
  • Η.Π.Α.
  • Ηλεία
  • Ινδία
  • Ισραήλ
  • Ιταλία
  • Κέρκυρα
  • Κίνα
  • Κεφαλονιά
  • Κουρδιστάν
  • Κρήτη
  • Κυκλάδες
  • Λευκάδα
  • Μέση Ανατολή
  • Μαρόκο
  • Μεξικό
  • Μεσόγειος
  • Πήλιο
  • Πελοπόννησος
  • Περού
  • Πολωνία
  • Σούλι
  • Σπάρτη
  • Τουρκία
  • Τρίκαλα
  • Χιλή

Τελευταία Σχόλια

  • Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο που ΔΕΝ παχαίνουν στο Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο. Bye bye θερμίδα
  • ΑννΑ στο Ζυμαρικά με πέστο φασκόμηλου, έπαθα έκρηξη γέυσης
  • Μιτσάκι στο Πουτίγκα από τσουρέκι, άλλαξε ο Μανωλιός και έφαγε το τσουρέκι του αλλιώς.
  • Ψάρι στη λαδόκολλα με λαχανικά(4 μονάδες) - στο Φάγαμε πακέτο …φιλέτα ψαριού στη λαδόκολλα
  • Μαιρη Αθανασοπουλου στο Στάσου…μύγδαλα! Τούρτα με καραμελωμένα αμύγδαλα (και σοκολατένιο παντεσπάνι)
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Copyright
  • Δήλωση Προστασίας προσωπικών δεδομένων
  • Elara by LyraThemes