LoveFood

Μαγειρεύω και έχω θέματα

  • Συνταγές
    • Μαγειρική
    • Ζαχαροπλαστική
    • Τσάι
    • Προσθήκη συνταγής
  • Ανα Υλικό
    • Αλλαντικά
    • Ζυμαρικά
    • Θαλασσινά
    • Γαλακτοκομικά
    • Κρέας
    • Λαχανικά
    • Μπαχαρικά
    • Μυρωδικά
    • Πουλερικά
    • Σοκολάτα
    • Φρούτα
    • Ψάρια
  • Χρήσιμα
    • Μαγειρικό Γλωσσάρι
    • Δοσομετρητής
    • Θερμοκρασίες φούρνου
    • Τεχνικές
Μαγειρική, Συνοδευτικά, Τεχνικές  /  22 Ιουλίου 2013

Σπιτικές λιαστές ντομάτες, με την χορηγία του Ελληνικού ήλιου.

by Παναγιώτης
Λιαστές Ντομάτες
Η Μαρία θα λιάζεται όλο το καλοκαίρι ακολουθώντας την φορά του ηλίου γιατί θέλει να αποκτήσει τέλειο μαύρισμα & γιατί δεν έχει τίποτα καλύτερο να κάνει…

Το να κάνεις λιαστές ντομάτες στην Ελλάδα είναι εύκολο, το μόνο που χρειάζεσαι είναι λίγη υπομονή και ο ήλιος θα τις αφυδατώσει αργά δημιουργώντας την αξεπέραστη γεύση που όλοι ξέρουμε. Στα συν μπορείτε να προσθέσετε ότι μυρωδικό θέλετε, θα μπορέσετε να τις αποθηκεύσετε σε βαζάκια και να τις διατηρήσετε μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, δεν θα περιέχουν θειάφια και άλλα συντηρητικά…

Τα υλικά μας (για ένα βαζάκι 500 ml)

  • 8 ντομάτες μέτριες κομμένες σε 6 φέτες (μπορούν να γίνουν και με ντοματίνια, ντοματάκια κ.τ.λ.)
  • Σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
  • Μυρωδικά βασιλικός ή θυμάρι ή ρίγανη (προαιρετικά)
  • Ελαιόλαδο
  • Χοντρό αλάτι
  • Τούλι για να καλύψετε το ταψί για τα έντομα

 

Προετοιμασία

  1. Πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε 6 φέτες την κάθε μία.
  2. Τις βάζουμε σε ένα ταψί.
    liastes-ntomates1
  3. Τις αλατίζουμε με το χοντρό αλάτι.
    Αλατίζουμε τις ντομάτες
  4. Τις προστατεύουμε με το τούλι.
    liastes-ntomates3
  5. Τις αφήνουμε σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος όλη την μέρα.
    liastes-ntomates4
  6. Πριν πέσει ο ήλιος τις μαζεύουμε, την πρώτη μέρα θα έχουν βγάλει αρκετά νερά αυτά θα τα αφαιρέσουμε και θα τις κρατήσουμε σε ένα μέρος χωρίς υγρασία για όλο το βράδυ.Λιαστές ντομάτες
  7. Στο τέλος της δεύτερης μέρας έχουν αρχίσει να χάνουν σε όγκο.
    liastes-ntomates6
  8. Στο τέλος της τρίτης μέρας είναι σχεδόν έτοιμες.
    liastes-ntomates7
  9. Στο τέλος της τέταρτης μέρας είναι έτοιμες για φύλαξη.
  10. Αποστειρώνουμε το βαζάκι που θα τις κρατήσουμε το αφήνουμε να κρυώσει και το γεμίσουμε μέχρι την μέση με λάδι, αφαιρούμε αν υπάρχει επιπλέον αλάτι στις ντομάτες και τις ρίχνουμε στο λάδι, προσθέτουμε αν θέλουμε το σκόρδο ή όποιο άλλο μυρωδικό θέλουμε.
  11. Διατηρήστε τις σε ξηρό μέρος, αυτές που φτιάξαμε πέρυσι τις τρώμε ακόμα..

Στο ίδιο στυλ:

Σπιτική σάλτσα ντομάτας, παγιδέψτε το άρωμα του καλοκαιριού. Ο σκοπός μας δεν είναι να κάνουμε οικονομία, είναι να ελέγχουμε απόλυτα τι τρώμε και να κρατήσουμε την γεύση και τις μυρωδιές του Ελληνικού καλοκαιριού σε ένα βαζάκι. Μπορούμε εύκολα και γρήγορα να έχουμε μία βάση για σάλτσα για μακαρόνια...

Σκορδαλιά με ψωμί & καρύδι, αλιάδα από την Θράκη. Η (μάλλον) αυθεντική σκορδαλιά γιατί η πατάτα έχει μπει στην κουζίνα μας σχετικά τελευταία και έχει αντικαταστήσει υλικά που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν, η επονομαζόμενη “Θρακιώτικη” που φτιάχνεται με καρύδια και ψωμί, αν και πολλοί την κάνουν με καρύδια μόνο. Επίσης...

Σπιτική αραβική πίτα χωρίς μαγιά, κάντο σαν άραβας. Η πίτα είναι ο σύντροφος της βουτιάς και της κάθε λογής σαλτσούλας ή ντιπ όπως είναι το τζατζίκι, χούμους, το γουακαμόλε κτλ κτλ. Σε αυτή την συνταγή θα μάθουμε να την κάνουμε μόνοι μας υγιεινά και χωρίς μαγιά. Το σχήμα...

Γλυκό καρύδι, μπουκίτσες παραδείσου. Τελικά όλα τα κάνουμε γλυκό του κουταλιού στην Ελλάδα από την ντομάτα και την μελιτζάνα μέχρι το καρύδι και το κάστανο, όλα σας λέω, έχω φάει μέχρι και γλυκό του κουταλιού φασόλια γίγαντες στα Τρίκαλα…   Τα υλικά μας 1...

Tags

  • Vegan
  • Νηστίσιμα
  • Παραδοσιακές
  • Σαρακοστή
  • Χορτοφαγικές

Πλοήγηση άρθρων

Φιλέτο κοτόπουλο ρολό. Roll baby roll
Εύκολος κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι. Πες το όπως θες

11 comments

  • Γιάννα
    11 Ιουλίου 2015

    Συγχαρητήρια για τις υπέροχες αναρτήσεις σας.θα ήθελα για πρώτη φορά να αποξηράνω ντομάτες στον ηλιο. Διάβασα το άρθρο και θα ήθελα να σας ρωτήσω τα εξής: πώς απομακρύνω το αλάτι; απλά τινάζοντάς τις; Χωρίς λάδι στο βάζο διατηρούνται περισσότερο; αν όχι, δεν καλυπτουμε όλες τις ντομάτες με λαδι; Ευχαριστω εκ των προτέρων, ελπίζω να μη σας ζάλισα.

    Reply
    • Παναγιώτης
      20 Ιουλίου 2015

      Γεια σου Γιάννα

      Ευχαριστούμε πολύ. Τις τινάζεις και προσπαθείς να αφαιρέσεις και με τα δαχτυλά σου το αλάτι. Εγώ τις βάζω σε λάδι και μερικές φορές προσθέτω και μυρωδικά (Βασιλικό κτλ). Θα πρέπει να αποστειρώσεις το βαζάκι και να τις σκεπάσεις μέχρι πάνω με λάδι.

      Reply
  • elena
    28 Ιουνίου 2016

    kai me to ladi sti bazaki tis bazoume sto psigeio i oxi?

    Reply
    • pomopapa
      28 Ιουνίου 2016

      Γεια σου Έλενα

      Εμείς τις κρατάμε εκτός ψυγείου μέχρι να ανοίξουμε το βαζάκι, μετά τις βάζουμε ψυγείο.

      Reply
  • Έλενα
    17 Ιουλίου 2016

    Το αλάτι είναι απαραίτητο για την διαδικασία της ξήρανσης? Αν δεν βάλουμε θα έχει πρόβλημα?

    ευχαριστώ πολύ
    Έλενα

    Reply
    • Παναγιώτης
      17 Ιουλίου 2016

      Για σου Έλενα. Το αλάτι ξέρω ότι βοηθάει στην διαδικασία αποξήρανσης αλλά και στην διατήρηση της ντομάτας. Αλλά πιστεύω ότι μπορείς να βάλεις λιγότερο ή να μην χρησιμοποιήσεις καθόλου.

      Reply
  • Έλενα
    18 Ιουλίου 2016

    Παναγιώτη σε ευχαριστώ πολύ – θα δοκιμάσω να κάνω ένα μικρό μέρος χωρίς αλάτι, για να δούμε πος θα πάει. Θα σε ενημερώσω όταν θα ολοκληρωθεί η εργασία.

    Έλενα

    Reply
  • Αντωνία
    15 Σεπτεμβρίου 2016

    Εάν πιάσουν έντομα τις πεταω?

    Reply
    • Παναγιώτης
      16 Σεπτεμβρίου 2016

      Γεια σου Αντωνία

      Τις σκέπασες με τούλι όπως περιγράφω; Δεν μου έχει συμβεί ποτέ να πιάσουν έντομα. Αν αυτό συμβεί καλό είναι να τις πετάξεις.

      Reply
  • ΑΛΦΡΕΔΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ
    14 Οκτωβρίου 2017

    έπεσε περισσότερο αλάτι από όσο θέλω αλλά το αντιλήφθηκα μετά που τις έβαλα στο λάδι, τι μπορώ να κάνω τώρα?

    Reply
    • Παναγιώτης
      15 Οκτωβρίου 2017

      Μπορείς να δοκιμάσεις να δοκιμάσεις να τις βάλεις σε νερό για μερικές ώρες, δεν είμαι σίγουρος ότι θα πιάσει το κόλπο βέβαια..

      Reply

Share your thoughts Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Υλικά

  • Άνηθος
  • Αλάτι
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Αυγά
  • Βανίλια
  • Βασιλικός
  • Βούτυρο
  • Γάλα
  • Γαρίφαλο
  • Γιαούρτι
  • Δυόσμος
  • Ελαιόλαδο
  • Ζάχαρη
  • Ζάχαρη άχνη
  • Θυμάρι
  • Κανέλα
  • Κεφαλοτύρι
  • Κολοκύθια
  • Κορίανδρος
  • Κοτόπουλο
  • Κρέμα γάλακτος
  • Κρεμμύδι
  • Κρεμμύδι Φρέσκο
  • Κύμινο
  • Μαϊντανός
  • Μαύρο Πιπέρι
  • Μελιτζάνες
  • Μοσχοκάρυδο
  • Μπέικον
  • Μπαλσάμικο
  • Μπαχάρι
  • Ντομάτες
  • Ξύδια
  • Παρμεζάνα
  • Πατάτες
  • Πιπέρι
  • Πιπέρι καγιέν
  • Πιπεριές
  • Ρίγανη
  • Σκόρδο
  • Τζίντζερ
  • Τσίλι
  • Φέτα
  • Χυμός Λεμονιού
  • κιμάς μοσχαρίσιος

Είναι και…

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Μέθοδος Μαγειρέματος

  • Ζεμάτισμα
  • Μαρινάδα
  • Μπέν μαρί
  • Στα κάρβουνα
  • Στην Κατσαρόλα
  • Στην γάστρα
  • Στην λαδόκολα
  • Στη σχάρα
  • Στο γκριλ
  • Στο μπρίκι
  • Στον Ατμό
  • Στον Φούρνο
  • Στο πήλινο
  • Στο τηγάνι
  • Τοστιέρα
  • Χωρίς Μαγείρεμα
  • Ψηστιέρα

Χώρες & Περιοχές

  • Άγιο Όρος
  • Ήπειρος
  • Αίγυπτος
  • Αγγλία
  • Αργεντινή
  • Ασία
  • Αυστρία
  • Αχαϊα
  • Βιετνάμ
  • Βολιβία
  • Βόρεια Αμερική
  • Γένοβα
  • Γαλλία
  • Γερμανία
  • Εκουαδόρ
  • Ελλάδα
  • Επτάνησα
  • Ευρώπη
  • Ζάκυνθος
  • Ζαγορά
  • Η.Π.Α.
  • Ηλεία
  • Ινδία
  • Ισραήλ
  • Ιταλία
  • Κέρκυρα
  • Κίνα
  • Κεφαλονιά
  • Κουρδιστάν
  • Κρήτη
  • Κυκλάδες
  • Λευκάδα
  • Μέση Ανατολή
  • Μαρόκο
  • Μεξικό
  • Μεσόγειος
  • Πήλιο
  • Πελοπόννησος
  • Περού
  • Πολωνία
  • Σούλι
  • Σπάρτη
  • Τουρκία
  • Τρίκαλα
  • Χιλή

Τελευταία Σχόλια

  • Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο που ΔΕΝ παχαίνουν στο Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο. Bye bye θερμίδα
  • ΑννΑ στο Ζυμαρικά με πέστο φασκόμηλου, έπαθα έκρηξη γέυσης
  • Μιτσάκι στο Πουτίγκα από τσουρέκι, άλλαξε ο Μανωλιός και έφαγε το τσουρέκι του αλλιώς.
  • Ψάρι στη λαδόκολλα με λαχανικά(4 μονάδες) - στο Φάγαμε πακέτο …φιλέτα ψαριού στη λαδόκολλα
  • Μαιρη Αθανασοπουλου στο Στάσου…μύγδαλα! Τούρτα με καραμελωμένα αμύγδαλα (και σοκολατένιο παντεσπάνι)
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Copyright
  • Δήλωση Προστασίας προσωπικών δεδομένων
  • Elara by LyraThemes