Σπιτικές λιαστές ντομάτες, με την χορηγία του Ελληνικού ήλιου. 9

Συνταγή από την/τον:

Λιαστές Ντομάτες

Η Μαρία θα λιάζεται όλο το καλοκαίρι ακολουθώντας την φορά του ηλίου γιατί θέλει να αποκτήσει τέλειο μαύρισμα & γιατί δεν έχει τίποτα καλύτερο να κάνει…

Το να κάνεις λιαστές ντομάτες στην Ελλάδα είναι εύκολο, το μόνο που χρειάζεσαι είναι λίγη υπομονή και ο ήλιος θα τις αφυδατώσει αργά δημιουργώντας την αξεπέραστη γεύση που όλοι ξέρουμε. Στα συν μπορείτε να προσθέσετε ότι μυρωδικό θέλετε, θα μπορέσετε να τις αποθηκεύσετε σε βαζάκια και να τις διατηρήσετε μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, δεν θα περιέχουν θειάφια και άλλα συντηρητικά…

Τα υλικά μας (για ένα βαζάκι 500 ml)

  • 8 ντομάτες μέτριες κομμένες σε 6 φέτες (μπορούν να γίνουν και με ντοματίνια, ντοματάκια κ.τ.λ.)
  • Σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
  • Μυρωδικά βασιλικός ή θυμάρι ή ρίγανη (προαιρετικά)
  • Ελαιόλαδο
  • Χοντρό αλάτι
  • Τούλι για να καλύψετε το ταψί για τα έντομα

 

Προετοιμασία

  1. Πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε 6 φέτες την κάθε μία.
  2. Τις βάζουμε σε ένα ταψί.
    liastes-ntomates1
  3. Τις αλατίζουμε με το χοντρό αλάτι.
    Αλατίζουμε τις ντομάτες
  4. Τις προστατεύουμε με το τούλι.
    liastes-ntomates3
  5. Τις αφήνουμε σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος όλη την μέρα.
    liastes-ntomates4
  6. Πριν πέσει ο ήλιος τις μαζεύουμε, την πρώτη μέρα θα έχουν βγάλει αρκετά νερά αυτά θα τα αφαιρέσουμε και θα τις κρατήσουμε σε ένα μέρος χωρίς υγρασία για όλο το βράδυ.Λιαστές ντομάτες
  7. Στο τέλος της δεύτερης μέρας έχουν αρχίσει να χάνουν σε όγκο.
    liastes-ntomates6
  8. Στο τέλος της τρίτης μέρας είναι σχεδόν έτοιμες.
    liastes-ntomates7
  9. Στο τέλος της τέταρτης μέρας είναι έτοιμες για φύλαξη.
  10. Αποστειρώνουμε το βαζάκι που θα τις κρατήσουμε το αφήνουμε να κρυώσει και το γεμίσουμε μέχρι την μέση με λάδι, αφαιρούμε αν υπάρχει επιπλέον αλάτι στις ντομάτες και τις ρίχνουμε στο λάδι, προσθέτουμε αν θέλουμε το σκόρδο ή όποιο άλλο μυρωδικό θέλουμε.
  11. Διατηρήστε τις σε ξηρό μέρος, αυτές που φτιάξαμε πέρυσι τις τρώμε ακόμα..
VN:F [1.9.22_1171]
Σκορ: 4.4/5 (8 ψήφοι )
Σπιτικές λιαστές ντομάτες, με την χορηγία του Ελληνικού ήλιου., 4.4 από 5 βασιζόμενο σε 8 ψήφους

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας για τις μαγειρικές μας

  1. Reply Γιάννα Jul 11, 2015 1:40 am

    Συγχαρητήρια για τις υπέροχες αναρτήσεις σας.θα ήθελα για πρώτη φορά να αποξηράνω ντομάτες στον ηλιο. Διάβασα το άρθρο και θα ήθελα να σας ρωτήσω τα εξής: πώς απομακρύνω το αλάτι; απλά τινάζοντάς τις; Χωρίς λάδι στο βάζο διατηρούνται περισσότερο; αν όχι, δεν καλυπτουμε όλες τις ντομάτες με λαδι; Ευχαριστω εκ των προτέρων, ελπίζω να μη σας ζάλισα.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Ψήφοι: 0 (από 0 ψήφοι)
    • Reply Παναγιώτης Jul 20, 2015 11:05 am

      Γεια σου Γιάννα

      Ευχαριστούμε πολύ. Τις τινάζεις και προσπαθείς να αφαιρέσεις και με τα δαχτυλά σου το αλάτι. Εγώ τις βάζω σε λάδι και μερικές φορές προσθέτω και μυρωδικά (Βασιλικό κτλ). Θα πρέπει να αποστειρώσεις το βαζάκι και να τις σκεπάσεις μέχρι πάνω με λάδι.

      VN:F [1.9.22_1171]
      Ψήφοι: +2 (από 2 ψήφοι)
  2. Reply elena Jun 28, 2016 2:27 pm

    kai me to ladi sti bazaki tis bazoume sto psigeio i oxi?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Ψήφοι: +1 (από 1 ψήφος)
    • Reply pomopapa Jun 28, 2016 5:12 pm

      Γεια σου Έλενα

      Εμείς τις κρατάμε εκτός ψυγείου μέχρι να ανοίξουμε το βαζάκι, μετά τις βάζουμε ψυγείο.

      VN:F [1.9.22_1171]
      Ψήφοι: +1 (από 1 ψήφος)
  3. Reply Έλενα Jul 17, 2016 9:55 pm

    Το αλάτι είναι απαραίτητο για την διαδικασία της ξήρανσης? Αν δεν βάλουμε θα έχει πρόβλημα?

    ευχαριστώ πολύ
    Έλενα

    VA:F [1.9.22_1171]
    Ψήφοι: 0 (από 0 ψήφοι)
    • Reply Παναγιώτης Jul 17, 2016 11:57 pm

      Για σου Έλενα. Το αλάτι ξέρω ότι βοηθάει στην διαδικασία αποξήρανσης αλλά και στην διατήρηση της ντομάτας. Αλλά πιστεύω ότι μπορείς να βάλεις λιγότερο ή να μην χρησιμοποιήσεις καθόλου.

      VN:F [1.9.22_1171]
      Ψήφοι: +1 (από 1 ψήφος)
  4. Reply Έλενα Jul 18, 2016 9:47 pm

    Παναγιώτη σε ευχαριστώ πολύ – θα δοκιμάσω να κάνω ένα μικρό μέρος χωρίς αλάτι, για να δούμε πος θα πάει. Θα σε ενημερώσω όταν θα ολοκληρωθεί η εργασία.

    Έλενα

    VA:F [1.9.22_1171]
    Ψήφοι: +1 (από 1 ψήφος)
  5. Reply Αντωνία Sep 15, 2016 9:36 pm

    Εάν πιάσουν έντομα τις πεταω?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Ψήφοι: +1 (από 1 ψήφος)
    • Reply Παναγιώτης Sep 16, 2016 2:57 pm

      Γεια σου Αντωνία

      Τις σκέπασες με τούλι όπως περιγράφω; Δεν μου έχει συμβεί ποτέ να πιάσουν έντομα. Αν αυτό συμβεί καλό είναι να τις πετάξεις.

      VN:F [1.9.22_1171]
      Ψήφοι: +2 (από 2 ψήφοι)

Leave a Reply

  

  

  

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο