
Το να κάνεις λιαστές ντομάτες στην Ελλάδα είναι εύκολο, το μόνο που χρειάζεσαι είναι λίγη υπομονή και ο ήλιος θα τις αφυδατώσει αργά δημιουργώντας την αξεπέραστη γεύση που όλοι ξέρουμε. Στα συν μπορείτε να προσθέσετε ότι μυρωδικό θέλετε, θα μπορέσετε να τις αποθηκεύσετε σε βαζάκια και να τις διατηρήσετε μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, δεν θα περιέχουν θειάφια και άλλα συντηρητικά…
Τα υλικά μας (για ένα βαζάκι 500 ml)
- 8 ντομάτες μέτριες κομμένες σε 6 φέτες (μπορούν να γίνουν και με ντοματίνια, ντοματάκια κ.τ.λ.)
- Σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
- Μυρωδικά βασιλικός ή θυμάρι ή ρίγανη (προαιρετικά)
- Ελαιόλαδο
- Χοντρό αλάτι
- Τούλι για να καλύψετε το ταψί για τα έντομα
Προετοιμασία
- Πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε 6 φέτες την κάθε μία.
- Τις βάζουμε σε ένα ταψί.
- Τις αλατίζουμε με το χοντρό αλάτι.
- Τις προστατεύουμε με το τούλι.
- Τις αφήνουμε σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος όλη την μέρα.
- Πριν πέσει ο ήλιος τις μαζεύουμε, την πρώτη μέρα θα έχουν βγάλει αρκετά νερά αυτά θα τα αφαιρέσουμε και θα τις κρατήσουμε σε ένα μέρος χωρίς υγρασία για όλο το βράδυ.
- Στο τέλος της δεύτερης μέρας έχουν αρχίσει να χάνουν σε όγκο.
- Στο τέλος της τρίτης μέρας είναι σχεδόν έτοιμες.
- Στο τέλος της τέταρτης μέρας είναι έτοιμες για φύλαξη.
- Αποστειρώνουμε το βαζάκι που θα τις κρατήσουμε το αφήνουμε να κρυώσει και το γεμίσουμε μέχρι την μέση με λάδι, αφαιρούμε αν υπάρχει επιπλέον αλάτι στις ντομάτες και τις ρίχνουμε στο λάδι, προσθέτουμε αν θέλουμε το σκόρδο ή όποιο άλλο μυρωδικό θέλουμε.
- Διατηρήστε τις σε ξηρό μέρος, αυτές που φτιάξαμε πέρυσι τις τρώμε ακόμα..
Συγχαρητήρια για τις υπέροχες αναρτήσεις σας.θα ήθελα για πρώτη φορά να αποξηράνω ντομάτες στον ηλιο. Διάβασα το άρθρο και θα ήθελα να σας ρωτήσω τα εξής: πώς απομακρύνω το αλάτι; απλά τινάζοντάς τις; Χωρίς λάδι στο βάζο διατηρούνται περισσότερο; αν όχι, δεν καλυπτουμε όλες τις ντομάτες με λαδι; Ευχαριστω εκ των προτέρων, ελπίζω να μη σας ζάλισα.
Γεια σου Γιάννα
Ευχαριστούμε πολύ. Τις τινάζεις και προσπαθείς να αφαιρέσεις και με τα δαχτυλά σου το αλάτι. Εγώ τις βάζω σε λάδι και μερικές φορές προσθέτω και μυρωδικά (Βασιλικό κτλ). Θα πρέπει να αποστειρώσεις το βαζάκι και να τις σκεπάσεις μέχρι πάνω με λάδι.
kai me to ladi sti bazaki tis bazoume sto psigeio i oxi?
Γεια σου Έλενα
Εμείς τις κρατάμε εκτός ψυγείου μέχρι να ανοίξουμε το βαζάκι, μετά τις βάζουμε ψυγείο.
Το αλάτι είναι απαραίτητο για την διαδικασία της ξήρανσης? Αν δεν βάλουμε θα έχει πρόβλημα?
ευχαριστώ πολύ
Έλενα
Για σου Έλενα. Το αλάτι ξέρω ότι βοηθάει στην διαδικασία αποξήρανσης αλλά και στην διατήρηση της ντομάτας. Αλλά πιστεύω ότι μπορείς να βάλεις λιγότερο ή να μην χρησιμοποιήσεις καθόλου.
Παναγιώτη σε ευχαριστώ πολύ – θα δοκιμάσω να κάνω ένα μικρό μέρος χωρίς αλάτι, για να δούμε πος θα πάει. Θα σε ενημερώσω όταν θα ολοκληρωθεί η εργασία.
Έλενα
Εάν πιάσουν έντομα τις πεταω?
Γεια σου Αντωνία
Τις σκέπασες με τούλι όπως περιγράφω; Δεν μου έχει συμβεί ποτέ να πιάσουν έντομα. Αν αυτό συμβεί καλό είναι να τις πετάξεις.
έπεσε περισσότερο αλάτι από όσο θέλω αλλά το αντιλήφθηκα μετά που τις έβαλα στο λάδι, τι μπορώ να κάνω τώρα?
Μπορείς να δοκιμάσεις να δοκιμάσεις να τις βάλεις σε νερό για μερικές ώρες, δεν είμαι σίγουρος ότι θα πιάσει το κόλπο βέβαια..