Αυτή είναι μία απλή συνταγή για να κάνετε την δικιά σας βασική πάστα για κάρυ και να δημιουργήσετε με αυτή πιάτα με αρνί, κοτόπουλο, θαλασσινά ή ακόμα και vegeterian ή vegan πιάτα με λαχανικά. Τα υλικά είναι απλά και θα μπορέσετε να τα βρείτε σχετικά εύκολα…
Τα υλικά μας (αρκετή για 8 μερίδες φαγητού)
- 3 κουταλιές της σούπας σπόρους κόλιανδρου
- 2 κουταλιές της σούπας σπόρους κύμινου
- 1 κουταλιά της σούπας σπόρους μαύρο πιπέρι
- 1 κουταλιά της σούπας σπόρους μάραθου
- 1 1/2 κουταλιές της σούπας σπόροι μουστάρδας
- 1 κουταλιά της σούπας
- 1 κουταλιά της πάπρικα
- 2 κουταλιές της σούπας κουρκουμά
- 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
- 1/2 κουταλιά του γλυκού τριμμένο γαρίφαλο
- 2 κουταλιές της σούπας τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
- Από ένα κουταλάκι του γλυκού και πάνω τριμμένο τσίλι ή μπούκοβο (ανάλογα πόσο καυτερό το θέλετε)
- 1 κουταλιά της σούπας αλάτι (χοντρό κατά προτίμηση)
- 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
- 4 κουταλιές της σούπας καλό ξύδι από κρασί
- 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- Ελαιόλαδο για να καλύψετε την πάστα αν θέλετε να την αποθηκεύσετε
Προετοιμασία
- Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά βάζουμε όλους τους σπόρους (και το μαύρο πιπέρι), ανακατεύοντας συνέχεια, για 3 λεπτά περίπου για να βγάλουν τα αρώματα τους, όταν οι σπόροι της μουστάρδας μπορεί να αρχίσουν να σκάνε είμαστε έτοιμοι.
- Ρίχνουμε τους σπόρους σε ένα γουδί και τους δουλεύουμε λίγο με το γουδοχέρι για να τους λιώσουμε.
- Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα δουλεύουμε με το γουδοχέρι για να ομογενοποιήσουμε την πάστα μας.
- Θέλει λίγη δουλειά αλλά είναι σχετικά εύκολο.
- Όταν είμαστε έτοιμοι μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε κατευθείαν ή να την αποθηκεύσουμε σε ένα αποστειρωμένο βαζάκι με λαδάκι να την καλύπτει για περίπου μία εβδομάδα.