Ο σκοπός μας δεν είναι να κάνουμε οικονομία, είναι να ελέγχουμε απόλυτα τι τρώμε και να κρατήσουμε την γεύση και τις μυρωδιές του Ελληνικού καλοκαιριού σε ένα βαζάκι. Μπορούμε εύκολα και γρήγορα να έχουμε μία βάση για σάλτσα για μακαρόνια ή σάλτσα για πίτσα ή ακόμα και να την ρίξουμε πάνω σε πατάτες τηγανητές σαν υποκατάστατο του κέτσαπ…
Τα υλικά μας (για περίπου 2 λίτρα σάλτσας)
- 3 κιλά ντομάτες ρόμα ή πομοντόρο
- 4-5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 3 κουταλιές της σούπας ξύδι
- Αλάτι & Πιπέρι κατά βούληση
Μπορείτε επιπλέον αν θέλετε να δώσετε γεύσεις & αρώματα την σάλτσα σας μπορείτε να προσθέσετε ένα ή συνδυασμό από τα παρακάτω υλικά:
- Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- Βασιλικό
- Φρέσκια ή ξερή ρίγανη
- Θυμάρι
- Ελιές
Εκτέλεση
- Τρίβουμε ή περνάμε από το μούλτι την ντομάτα μας. Μπορούμε να την ξεφλουδίσουμε εύκολα αν την ζεματίσουμε για λίγο σε νερό που βράζει.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και την βάζουμε στο μάτι της κουζίνας, όταν πάρει μία βράση χαμηλώνουμε την φωτιά στο ελάχιστο και αφήνουμε την σάλτσα να σιγοβράσει.
- Στο μεταξύ αποστειρώνουμε τα βάζα που θα χρησιμοποιήσουμε για να αποθηκεύσουμε την σάλτσα μας. Τα βάζουμε σε φούρνο που καίει στους 100 βαθμούς για 30 λεπτά.
- Όταν η σάλτσα μας πήξει και αρχίζει να κάνει “κλοπ κλοπ” που λέει και η μάνα μου είναι έτοιμη και θα πρέπει καυτή όπως είναι να την βάλουμε στα καυτά βαζάκια που έχουμε αποστειρώσει. Τα γεμίζουμε περίπου ένα εκατοστό πριν το χείλος τους και βιδώνουμε το καπάκι τους καλά. Τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν.
- Η σάλτσα μας είναι έτοιμη, όταν την ανοίξουμε και μας μείνει μία ποσότητα στο βαζάκι προσθέτουμε ελαιόλαδο για να την καλύψουμε και την κρατάμε στο ψυγείο.