Η λογική αυτής της συνταγής είναι να χρησιμοποιήσετε τα κομμάτια του κοτόπουλου που δεν σας αρέσουν για να κάνετε ζωμό κοτόπουλου και να τον χρησιμοποιήσετε σε σούπες ή σε άλλα φαγητά. Μπορείτε να άνετα να χρησιμοποιήσετε την καρκάσα από ψητό κοτόπουλο που σας έχει μείνει απλά θα πρέπει να το βράσετε πιο πολύ ώρα. Μία άλλη εναλλακτική που θα σας πάρει σαφώς λιγότερη ώρα, είναι να χρησιμοποιήσετε στήθος κοτόπουλου το οποίο μετά θα το χρησιμοποιήσετε σε κάποια σαλάτα ή σε κάποια συνταγή κοτόσουπας..
Τα υλικά μας
- 1 καρκάσα κοτόπουλου
- 1 λαιμός κοτόπουλου
- 2 Φτερούγες κοτόπουλου
- 1 κομμάτι σέλερι χοντροκομμένο
- 1 καρότο χοντροκομμένο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
- 2-3 σκελίδες σκόρδου λιωμένες
- Μαϊντανός ή κόλιανδρος
- 2-3 εκατοστά τζίντζερ χοντροκομμένο (αν κάνουμε ασιατική σούπα)
- Αλάτι
- Φρεκοτριμμένο πιπέρι
- 2-3 μπαχάρια
- 2-3 φύλλα δάφνης
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλα λαχανικά εγώ π.χ. εγώ έβαλα κοτσάνια γλυστρίδας.
Προετοιμασία
- Σε μία μεγάλη κατσαρόλα συνδυάζουμε όλα τα παραπάνω υλικά και καλύπτουμε με νερό (προσοχή αν θέλουμε να κάνουμε μία Ασιατική σούπα στην οποία θα βάλουμε σόγια σος ή αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τον ζωμό μας σε φαγητά καλό είναι να προσέχουμε το αλάτι).
- Όταν πάρουν βράση ξαφρίζουμε τους αφρούς που θα βγουν με ένα κουτάλι και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στο χαμηλό σημείο που μπορούμε να έχουμε βράση με το καπάκι κλειστό.
- Σιγοβράζουμε για 2-3 ώρες, όταν είμαστε έτοιμοι το αφήνουμε να κρυώσει, το περνάμε από μία σήτα και το αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Αν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε αμέσως περνάμε το ζωμό από την σήτα όσο είναι ζεστός και τον κρατάμε στην άκρη.
Καλησπέρα Παναγιώτη!!! νομίζω ότι αξίζει να κάνει κανείς σπιτικό ζωμό, έχεις απόλυτο δίκιο. κι εγώ φτιάχνω στο σπίτι, αλλά με λιγότερα υλικά…καλή εβδομάδα σου εύχομαι!!!
Καλή εβδομάδα και σε σένα Olive! Να σε λέω olive;
Πρέπει να ξέρουμε λίγο πολύ και τι βάζουμε στο πιάτο μας σωστά; Εγώ προσωπικά αποφεύγω (όσο μπορώ) τα έτοιμα, επίσης το αίσθημα της ικανοποίησης που το βάζεις ε; :)