
Τα καλοκαιρινά φρούτα είναι ένας πραγματικός θησαυρός για την υγεία και για την ζαχαροπλαστική επίσης . Αυτήν την τάρτα την εμπνεύστηκα από μια Γαλλική συνταγή . Αλλά την ελληνοποίησα ολίγον τι , όσον αφορά την κρέμα . Γιατί είμαστε large . Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε .
Υλικά
Για την ζύμη
- 250 γρ. αλεύρι
- 125 γρ βούτυρο
- 1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
- 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη
- 3 -4 κουταλιές σούπας παγωμένο νερό
Για την κρέμα
- 1 λίτρο γάλα
- 8-9 κουταλάκια γλυκού κόρν φλάουερ
- 5 κουταλιές σούπας ζάχαρη
- 1 βανίλια
- 1/2 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
- 2 κρόκους αυγών
Για την επικάλυψη
- 3 μεγάλα ροδάκινα
- 5 βερίκοκα
- 1/2 κούπα αμύγδαλο φιλέ
- χυμό από 1/2 λεμόνι
- 2 κουταλιές ζάχαρη
Πως το κάνουμε
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι . Προσθέτουμε το κρύο βούτυρο κομμένο σε κομματάκια . Τρίβουμε με τα χέρια μας το βούτυρο με το αλεύρι μέχρι να γίνουν μαλακά ψίχουλα. Ρίχνουμε στο κέντρο λίγο λίγο το κρύο νερό και ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να γίνει μια ομοιογενής ζύμη που να μπορεί να πλάθεται. Προσοχή : Δεν ζυμώνουμε , απλά ενώνουμε τα υλικά . Κάνουμε την ζύμη μπάλα και την τυλίγουμε με μεμβράνη. Την βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά .
- Κόβουμε δυο φύλλα λαδόκολλα και ανάμεσα τους βάζουμε την μπάλα της ζύμης . Την πιέζουμε με τις γροθιές μας να ανοίξει και μετά πλάθουμε με τον πλάστη μέχρι να γίνει λεπτή , περίπου στο 1/2 εκατοστό πάχος.
- Αναποδογυρίζουμε προσεκτικά τη ζύμη πάνω σε μια ταρτιέρα . Αφαιρούμε το χαρτί. Πιέζουμε την ζύμη να ακουμπήσει καλά στα πλάγια της ταρτιέρας .Κόβουμε με ένα μαχαίρι τα περισσεύματα της ζύμης από το πάνω μέρος . Τρυπάμε με ένα πιρούνι την ζύμη σε πολλά σημεία και την καλύπτουμε με μια λαδόκολλα . Πάνω στη λαδόκολλα βάζουμε φασόλια για να μη μας φουσκώσει ή τα ιδικά κεραμικά μπαλάκια που υπάρχουν στο εμπόριο για αυτό το σκοπό και ψήνουμε για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς.
- Στο μεταξύ φτιάχνουμε την κρέμα . Κρατάμε ένα φλιτζάνι από το γάλα στην άκρη και το υπόλοιπο το βάζουμε να βράσει σε μια κατσαρόλα μαζί με την ζάχαρη , την βανίλια και το ξύσμα . Μόλις αρχίσει να κοχλάζει , διαλύουμε το κορν φλάουερ μέσα στο κρύο γάλα που έχουμε κρατήσει και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα μέχρι να πήξει. Μόλις πήξει η κρέμα την κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε τους κρόκους των αυγών . Ανακατεύουμε πολύ γρήγορα. καλό θα είναι να περάσουμε από μια σήτα ή σουρωτήρι το μείγμα πριν το βάλουμε πάνω στην τάρτα για να φύγουν τυχών υπολείμματα .
- Μόλις κρυώσει η ζύμη ρίχνουμε από πάνω την κρέμα. Αφήνουμε να κρυώσει.
- Ξεφλουδίζουμε τα φρούτα. Κόβουμε τα ροδάκινα σε φετούλες και τα στρώνουμε περιμετρικά στην τάρτα . Στο κέντρο στρώνουμε τα βερίκοκα κομμένα στα δυο.
- Στα κενά των φρούτων βάζουμε λίγα αμύγδαλα φιλέ και ψήνουμε το γλυκό στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.
- Στο μεταξύ φτιάχνουμε μια ελαφριά μαρμελάδα για να καλύψουμε τα ροδάκινα όταν ψηθούν. Κόβουμε σε μικρά κομματάκια το τελευταίο ροδάκινο και το βάζουμε σε ένα κατσαρόλι με δυο κουταλιές της σούπας ζάχαρη. Το αφήνουμε να βράσει για 3 λεπτά , προσθέτουμε το χυμό από το μισό λεμόνι και 1/2 του ποτηριού νερό. Αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά , μέχρι να λιώσει το φρούτο και να πήξει το σιρόπι.
- Όταν βγάλουμε την τάρτα από το φούρνο την αφήνουμε να κρυώσει και την αλείφουμε με την μαρμελάδα για να γυαλίσει.
Ουφφφφ, βαριά η καλογερική , αλλά πιστέψτε με αξίζει !
Επειδή την δοκίμασα δεν έχω λόγια (μουχαχα), τα σπάει..