LoveFood

Μαγειρεύω και έχω θέματα

  • Συνταγές
    • Μαγειρική
    • Ζαχαροπλαστική
    • Τσάι
    • Προσθήκη συνταγής
  • Ανα Υλικό
    • Αλλαντικά
    • Ζυμαρικά
    • Θαλασσινά
    • Γαλακτοκομικά
    • Κρέας
    • Λαχανικά
    • Μπαχαρικά
    • Μυρωδικά
    • Πουλερικά
    • Σοκολάτα
    • Φρούτα
    • Ψάρια
  • Χρήσιμα
    • Μαγειρικό Γλωσσάρι
    • Δοσομετρητής
    • Θερμοκρασίες φούρνου
    • Τεχνικές
Μαγειρική, Τηγανίτες  /  5 Ιουνίου 2013

Τηγανίτες πατατάς από την Πολωνία (πλάτσκι ζιμνιετσάνε)

by Παναγιώτης
Τηγανίτες πατάτες
“Βάλε ακόμα μία ρε μάνα πεινάω” είπε ο Γιάτσεκ και χάιδεψε την κοιλιά του…

Την Πολωνία την έχω επισκεφθεί πολλές φορές και έχω να δηλώσω ότι είναι μία πανέμορφη χώρα. Η παραδοσιακή της κουζίνα αν και λίγο διαφορετική από ότι έχουμε συνηθίσει έχει πιάτα νόστιμα, θυμάμαι χαρακτηριστικά την καταπληκτική μανιταρόσουπα που σερβίρεται σε πιάτο ψωμιού, το μπίγκος (ξινολάχανο και άλλα στην κατσαρολά), το ρίμπα πο γκρεσκου (σε μετάφραση το ελληνικό ψάρι ), και δεν πρέπει να ξεχάσω την τρομερή ποικιλία των τσίζκεϊκ τους και τα καταπληκτικά τους αλλαντικά με κορυφή το καμπάνος ένα πολύ λεπτό λουκάνικο με αξεπέραστη γεύση.  Να είναι καλά η κυρία Βαλεντίνα λοιπόν που μου έφτιαξε για πρώτη φορά τις τηγανίτες πατάτας στο Μπιαλίστοκ που είναι η πρωτεύουσα της περιοχής Ποντλάσιε κάπου κοντά στα σύνορα με την Λευκορωσία και είναι στο σπίτι του Ευρωπαϊκού βούβαλου. Αυτό το πιάτο έγινε πολύ δημοφιλές κατά την διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου όταν τα τρόφιμα ήταν λιγοστά, οι πατάτες είναι βασικό συστατικό στην Πολωνική κουζίνα.

 

Τα υλικά μας για 4 μερίδες

  • 4-5 μέτριες πατάτες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 αυγά
  • 4 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (παραπάνω αν σας αρέσουν τα αλμυρά)
  • 2 κουταλιές ψιλοκομμένη μαντζουράνα (του πάει και ο δυόσμος πολύ)
  • Λάδι για το τηγάνισμα
  • Γιαούρτι για το σερβίρισμα, ή το ντιπ γιαουρτιού μας (οι Πολωνοί τα τρώνε με ξινή κρέμα γάλακτος, αν βρείτε δοκιμάστε την)

Μπορείτε να προσθέσετε στην συνταγή και τυρί όπως φέτα ή παρμεζάνα, βάλτε την φαντασία σας να δουλέψει.

 

Εκτέλεση

  1. Τρίβουμε τις πατάτες και το κρεμμύδι σε πολύ ψιλό τριφτή ή τις χτυπάμε σε επεξεργαστή τροφίμων, όσο πιο λεπτά τα κόψουμε τόσο καλύτερα.
  2. Στύβουμε τις τριμμένες πατάτες και τα κρεμμύδια για να φύγουν τα παραπανίσια υγρά.
  3. Βάζουμε τις πατάτες και τα κρεμμύδια σε ένα μεγάλος σκεύος και ρίχνουμε μέσα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε καλά για να φτιάξουμε μία ομοιογενή ζύμη.
  4. Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι για να κάψει και ρίχνουμε με ένα κουτάλι το μείγμα μας και το πατικώνουμε με μία σπάτουλα για να κάνουμε την τηγανίτα μας λεπτή, τηγανίζουμε και από τις 2 πλευρές μέχρι να γίνουν χρυσοκόκκινες. Καλό είναι να αλλάζουμε το λάδι κάθε φορά που τηγανίζουμε μία, για αυτό χρησιμοποιούμε λίγο λάδι. Μπορούμε να τις φτιάξουμε επίσης μικρές ή μεγάλες πολύ λεπτές ή και πιο χοντρούτσικες (δείτε τα 2 παραδείγματα στις φωτογραφίες της συνταγής)

 

Πολωνικές τηγανίτες Πατάτας
Το μέγεθος μετράει αλλά το οποιοδήποτε μέγεθος..

 

 

Είναι τέλειες και για πρωινό και μπορείτε να τις συνδυάσετε και με λαχανικά αλλά μπορείτε να τις φάτε μέχρι και με μέλι.

Στο ίδιο στυλ:

Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο. Bye bye θερμίδα Προσοχή! Αν συναντήσετε  κάποιον  που δεν τρώει πατάτες τηγανιτές , ενδέχεται να μην είναι κανονικός άνθρωπος . Κατά πάσα πιθανότητα τον έχουν απαγάγει εξωγήινοι. Αν σας πει ότι δεν τρώει γιατί παχαίνουν ,κάντε του το τεστ με αυτές τις πατάτες...

Πουρές πατάτας ο κλασσικός, όλα τα συνοδεύει & δεν ντρέπεται. Πουρές από φρέσκια πατάτα όχι σκόνη σε φακελάκι :) Θα συνοδέψει όλα τα φαγητά κατσαρόλας σας, σκεπάσει πίτες του βοσκού και δεν θα σας στεναχωρήσει ποτέ :p   Τα υλικά μας (για 4 μερίδες) 1/2 κιλό  πατάτες 1 1/2 κουταλιά...

Ομελέτα στην κατσαρόλα – πουν’το τηγάνι οεό; Έχεις κάνει μιζανπλί και δεν θέλεις να μυρίσεις τηγανίλα ; Έχεις σπάσει το τηγάνι σε κανα κεφάλι ; Θες τα φαγάκι σου να γίνει πιο αλαφρύ ; Αυτή είναι η συνταγή σου ! Κάτι σαν καγιανάς κατσαρολάτος . Του πανευκόλου ....

Πατάτες τηγανητές αλά προβενσάλ & αναμνήσεις από Μπουένος Άίρες Από τον καιρό που έμεινα στο Μπουένος Άιρες έχω καλές αναμνήσεις από την πόλη που έχει buena onda (good vibrations στα Ελληνικά), που μου θύμιζε την Αθήνα λίγο και ήταν γεμάτη πρόσωπα οικεία που θυμίζουν Ευρωπαϊκό νότο. Η Αργεντίνικη κουζίνα...

Tags

  • Γρήγορες
  • Χορτοφαγικές

Πλοήγηση άρθρων

Ψάρι με άρωμα Ασίας, πιάσαμε λαβράκι!
Σουτζουκάκια της μαμάς . Σουτζούκ λουκούμ

4 comments

  • nikoleta dikaiofulakos
    5 Ιουνίου 2013

    αυτο πρεπει να ειναι καταπληκτικο και παω αμεσως να το κανω θα ηθελα συνταγουλες περιεργες ευχαριστω πολυ

    Reply
    • Πόμωνας
      6 Ιουνίου 2013

      Νικολέτα περιμένω την γνώμη σου αν τα φτιάξεις τα πλάτσκι ;)

      Reply
  • Ρορώ Κ.
    24 Ιουνίου 2013

    Εγω το εφτιαξα και το πέτυχα με την πρώτη και χάρηκα πολυ. Ήταν σούπερ. Έβαλα και τυρί!

    Reply
    • Παναγιώτης
      25 Ιουνίου 2013

      Πολύ χαίρομαι που σου άρεσε!

      Reply

Share your thoughts Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Υλικά

  • Άνηθος
  • Αλάτι
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Αυγά
  • Βανίλια
  • Βασιλικός
  • Βούτυρο
  • Γάλα
  • Γαρίφαλο
  • Γιαούρτι
  • Δυόσμος
  • Ελαιόλαδο
  • Ζάχαρη
  • Ζάχαρη άχνη
  • Θυμάρι
  • Κανέλα
  • Κεφαλοτύρι
  • Κολοκύθια
  • Κορίανδρος
  • Κοτόπουλο
  • Κρέμα γάλακτος
  • Κρεμμύδι
  • Κρεμμύδι Φρέσκο
  • Κύμινο
  • Μαϊντανός
  • Μαύρο Πιπέρι
  • Μελιτζάνες
  • Μοσχοκάρυδο
  • Μπέικον
  • Μπαλσάμικο
  • Μπαχάρι
  • Ντομάτες
  • Ξύδια
  • Παρμεζάνα
  • Πατάτες
  • Πιπέρι
  • Πιπέρι καγιέν
  • Πιπεριές
  • Ρίγανη
  • Σκόρδο
  • Τζίντζερ
  • Τσίλι
  • Φέτα
  • Χυμός Λεμονιού
  • κιμάς μοσχαρίσιος

Είναι και…

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Μέθοδος Μαγειρέματος

  • Ζεμάτισμα
  • Μαρινάδα
  • Μπέν μαρί
  • Στα κάρβουνα
  • Στην Κατσαρόλα
  • Στην γάστρα
  • Στην λαδόκολα
  • Στη σχάρα
  • Στο γκριλ
  • Στο μπρίκι
  • Στον Ατμό
  • Στον Φούρνο
  • Στο πήλινο
  • Στο τηγάνι
  • Τοστιέρα
  • Χωρίς Μαγείρεμα
  • Ψηστιέρα

Χώρες & Περιοχές

  • Άγιο Όρος
  • Ήπειρος
  • Αίγυπτος
  • Αγγλία
  • Αργεντινή
  • Ασία
  • Αυστρία
  • Αχαϊα
  • Βιετνάμ
  • Βολιβία
  • Βόρεια Αμερική
  • Γένοβα
  • Γαλλία
  • Γερμανία
  • Εκουαδόρ
  • Ελλάδα
  • Επτάνησα
  • Ευρώπη
  • Ζάκυνθος
  • Ζαγορά
  • Η.Π.Α.
  • Ηλεία
  • Ινδία
  • Ισραήλ
  • Ιταλία
  • Κέρκυρα
  • Κίνα
  • Κεφαλονιά
  • Κουρδιστάν
  • Κρήτη
  • Κυκλάδες
  • Λευκάδα
  • Μέση Ανατολή
  • Μαρόκο
  • Μεξικό
  • Μεσόγειος
  • Πήλιο
  • Πελοπόννησος
  • Περού
  • Πολωνία
  • Σούλι
  • Σπάρτη
  • Τουρκία
  • Τρίκαλα
  • Χιλή

Τελευταία Σχόλια

  • Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο που ΔΕΝ παχαίνουν στο Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο. Bye bye θερμίδα
  • ΑννΑ στο Ζυμαρικά με πέστο φασκόμηλου, έπαθα έκρηξη γέυσης
  • Μιτσάκι στο Πουτίγκα από τσουρέκι, άλλαξε ο Μανωλιός και έφαγε το τσουρέκι του αλλιώς.
  • Ψάρι στη λαδόκολλα με λαχανικά(4 μονάδες) - στο Φάγαμε πακέτο …φιλέτα ψαριού στη λαδόκολλα
  • Μαιρη Αθανασοπουλου στο Στάσου…μύγδαλα! Τούρτα με καραμελωμένα αμύγδαλα (και σοκολατένιο παντεσπάνι)
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Copyright
  • Δήλωση Προστασίας προσωπικών δεδομένων
  • Elara by LyraThemes