Την Πολωνία την έχω επισκεφθεί πολλές φορές και έχω να δηλώσω ότι είναι μία πανέμορφη χώρα. Η παραδοσιακή της κουζίνα αν και λίγο διαφορετική από ότι έχουμε συνηθίσει έχει πιάτα νόστιμα, θυμάμαι χαρακτηριστικά την καταπληκτική μανιταρόσουπα που σερβίρεται σε πιάτο ψωμιού, το μπίγκος (ξινολάχανο και άλλα στην κατσαρολά), το ρίμπα πο γκρεσκου (σε μετάφραση το ελληνικό ψάρι ), και δεν πρέπει να ξεχάσω την τρομερή ποικιλία των τσίζκεϊκ τους και τα καταπληκτικά τους αλλαντικά με κορυφή το καμπάνος ένα πολύ λεπτό λουκάνικο με αξεπέραστη γεύση. Να είναι καλά η κυρία Βαλεντίνα λοιπόν που μου έφτιαξε για πρώτη φορά τις τηγανίτες πατάτας στο Μπιαλίστοκ που είναι η πρωτεύουσα της περιοχής Ποντλάσιε κάπου κοντά στα σύνορα με την Λευκορωσία και είναι στο σπίτι του Ευρωπαϊκού βούβαλου. Αυτό το πιάτο έγινε πολύ δημοφιλές κατά την διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου όταν τα τρόφιμα ήταν λιγοστά, οι πατάτες είναι βασικό συστατικό στην Πολωνική κουζίνα.
Τα υλικά μας για 4 μερίδες
- 4-5 μέτριες πατάτες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2 αυγά
- 4 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (παραπάνω αν σας αρέσουν τα αλμυρά)
- 2 κουταλιές ψιλοκομμένη μαντζουράνα (του πάει και ο δυόσμος πολύ)
- Λάδι για το τηγάνισμα
- Γιαούρτι για το σερβίρισμα, ή το ντιπ γιαουρτιού μας (οι Πολωνοί τα τρώνε με ξινή κρέμα γάλακτος, αν βρείτε δοκιμάστε την)
Μπορείτε να προσθέσετε στην συνταγή και τυρί όπως φέτα ή παρμεζάνα, βάλτε την φαντασία σας να δουλέψει.
Εκτέλεση
- Τρίβουμε τις πατάτες και το κρεμμύδι σε πολύ ψιλό τριφτή ή τις χτυπάμε σε επεξεργαστή τροφίμων, όσο πιο λεπτά τα κόψουμε τόσο καλύτερα.
- Στύβουμε τις τριμμένες πατάτες και τα κρεμμύδια για να φύγουν τα παραπανίσια υγρά.
- Βάζουμε τις πατάτες και τα κρεμμύδια σε ένα μεγάλος σκεύος και ρίχνουμε μέσα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε καλά για να φτιάξουμε μία ομοιογενή ζύμη.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι για να κάψει και ρίχνουμε με ένα κουτάλι το μείγμα μας και το πατικώνουμε με μία σπάτουλα για να κάνουμε την τηγανίτα μας λεπτή, τηγανίζουμε και από τις 2 πλευρές μέχρι να γίνουν χρυσοκόκκινες. Καλό είναι να αλλάζουμε το λάδι κάθε φορά που τηγανίζουμε μία, για αυτό χρησιμοποιούμε λίγο λάδι. Μπορούμε να τις φτιάξουμε επίσης μικρές ή μεγάλες πολύ λεπτές ή και πιο χοντρούτσικες (δείτε τα 2 παραδείγματα στις φωτογραφίες της συνταγής)
Είναι τέλειες και για πρωινό και μπορείτε να τις συνδυάσετε και με λαχανικά αλλά μπορείτε να τις φάτε μέχρι και με μέλι.
αυτο πρεπει να ειναι καταπληκτικο και παω αμεσως να το κανω θα ηθελα συνταγουλες περιεργες ευχαριστω πολυ
Νικολέτα περιμένω την γνώμη σου αν τα φτιάξεις τα πλάτσκι ;)
Εγω το εφτιαξα και το πέτυχα με την πρώτη και χάρηκα πολυ. Ήταν σούπερ. Έβαλα και τυρί!
Πολύ χαίρομαι που σου άρεσε!