
Ναι η Ελληνική θάλασσα έχει από όλα, έχει και τόνους, των οποίων η γεύση είναι καταπληκτική και η κόκκινη σάρκα γεμάτη με καλά ωμέγα λιπαρά. Ο Μηνάς ο φίλος μου το Σάββατο με έφτιαξε με ένα τόνακι (Μηνάς Χατζικιάν τον βρίσκεις στην λαϊκή, στον δεύτερο-τρίτο πάγκο στην σειρά στην Φθιώτιδος, στους Αμπελόκηπους) και αποφάσισα να το κάνω με διάφορους τρόπους. Ζήτησα να μου το φιλετάρει και ένα από τα κομμάτια αποφάσισα να το μαρινάρω για ορεκτικό στο τραπέζι της Κυριακής…
Τα υλικά μας
- 300 γρ φιλέτο από τονάκι
- Χυμός από 3-4 λάιμ ή λεμόνια (θέλουμε όσο χρειάζεται για να καλυφθούν όλα τα υλικά μας)
- 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο τζίντζερ
- 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
- 1 πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη
- 1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
- 1/2 πιπεριά κέρατο κόκκινη σε ροδέλες
- 1/2 πιπεριά κέρατο πράσινη σε ροδέλες
- 2-3 κουταλιές ψιλοκομμένο κόλιανδρο ή μαϊντανό
Εκτέλεση
- Κόβουμε το φιλέτο τόνου σε φέτες σχετικά λεπτές για να το καταφέρουμε αυτό επειδή το κρέας του είναι πολύ μαλακό και μπορεί να διαλυθεί τυλίγουμε το φιλέτο σε μία μεμβράνη και το βάζουμε στην κατάψυξη για να σκληρύνει, χρειάζεται συνήθως 10 λεπτά.
- Σε ένα σκεύος ανακατεύουμε όλα τα υλικά μας, το καλύπτουμε και το βάζουμε στο ψυγείο.
- Μπορούμε να το φάμε μετά από 20 λεπτά αν μας αρέσει ο τόνος σχεδόν ωμός (σαν το σούσι), όσο περνάει ο χρόνος τόσο πιο πολύ θα ψήνεται και πιο άσπρη θα γίνεται η σάρκα του. Στην 1 ώρα περίπου θα έχει ψηθεί τελείως ανάλογα με το πόσο λεπτές έχουμε κόψει τις φέτες.
Φάτε το σαν ορεκτικό, σαν μεζέ, βάλτε το πάνω σε τραγανές φέτες ψωμί ;)