Ο ξινόχοντρος, ο χόντρος ,ο τραχανάς, ο ξινός ή όπως τον λένε είναι μεγάλη εφεύρεση, άλλοι τον κάνουν σούπα, άλλοι τον βάζουν μέχρι και στα γεμιστά γιατί είναι παν-νόστιμος και απλός. Σε αυτή την συνταγή τον μαγείρεψα όπως θα μαγειρεύαμε ένα ριζότο εξού και το τραχανότο αλλά πρόσθεσα και αγαπημένες τηγανητές μελιτζάνες και πιπεριές για να κάνω ένα χορταστικό πιάτο που τάισε 6 άτομα…
Τα υλικά μας (για 6 μερίδες)
- 1 & 1/2 κούπες τραχανάς ξυνός
- 4-5 πολύ μικρές μελιτζάνες κομμένες στα τέσσερα ή 2 μελιτζάνες μεσαίες κομμένες σε ροδέλες
- 2 πράσινες πιπεριές μεγάλες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
- 4 ντομάτες μικρές τριμμένες
- 2 μικρά κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
- 4-5 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
- 2 κουταλιές της σούπας φύλλα φρέσκου βασιλικού
- Μισή κούπα ελαιόλαδο
- 3-4 κούπες νερό βρασμένο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε ένα τηγάνι βαθύ ή μία κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και όταν ζεσταθεί τηγανίζουμε καλά τις πιπεριές και τις μελιτζάνες, τις κρατάμε στην άκρη σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας για φύγουν τα πολλά λάδια.
- Στο ίδιο σκεύος τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και αλατοπιπερώνουμε.
- Όταν η σάλτσα μας δέσει και είναι έτοιμη προσθέτουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε καλά, αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά το ζεστό νερό μισή-μισή κούπα. Όσο πίνει το νερό τόσο προσθέτουμε, μαγειρεύουμε συνολικά για 8- 10 λεπτά και στο τέλος θέλουμε ο τραχανάς μας να είναι πηχτός.
- Λίγο πριν τον βγάλουμε από την φωτιά προσθέτουμε τα φύλλα του βασιλικού και αν θέλουμε τις τηγανητές πιπεριές και μελιτζάνες (εγώ τις προσθέτω στο σερβίρισμα)
- Σερβίρουμε το πιάτο μας ζεστό και προσθέτουμε αν θέλουμε φύλλα φρέσκου βασιλικού.