Αυτή είναι μία παραδοσιακή πηλειορίτικη συνταγή την οποία την έμαθα από την Κυρία Νίκη στην ταβέρνα “Το μεϊντάνι” στην Ζαγορά του Πηλίου, είναι μία απλή συνταγή που συνδυάζει τις μυρωδιές της Ελληνικής φύσης, τα καταπληκτικά χόρτα και μυρωδικά με τα φρέσκα αυγουλάκια…
Τα υλικά μας
- 4 αυγά
- 300 γρ. χόρτα , μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ραδίκια, βλήτα, σπανάκι, ασκόλυμπρους, λαχανίδες, γλιστρίδα, τζοχούς ή ότι άλλο χόρτο είναι της εποχής ή έχετε.
- Μισή κούπα άνηθο ή μαϊντανό ή μάραθο
- 1 μικρή ντομάτα τριμμένη ή κουταλιά της σούπα πελτέ(προαιρετικά αν θέλουμε να το κάνουμε κοκκινιστό)
- 1 κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο
- 2 σφηνάκια κρασί άσπρο (προαιρετικά)
- 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
- Πάπρικα (προαιρετικά)
- Αλάτι
- Πιπέρι
Προετοιμασία
- Σε ένα τηγάνι μεγάλο ρίχνουμε το λάδι και όταν κάψει τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, ρίχνουμε τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνουμε ανακατεύουμε.
- Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τα χόρτα, ο όγκος τους θα είναι μεγάλο γιαυτό μέχρι να μαραθούν μπορούνε να τα καπακώσουμε με ένα πιάτο όπως βλέπετε στην πιο κάτω φωτό.
- Όταν πέσει ο όγκος των χόρτων ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό και βράζουμε μέχρι να σωθεί το νερό.
- Σπάμε τα αυγά πάνω στα χόρτα και είτε χρησιμοποιούμε καπάκι ή σκεπάζουμε το τηγάνι με το πιατάκι, τα αυγά αν προτιμάτε μελάτα θα χρειαστούν γύρω στα 4 λεπτά για να είναι έτοιμα, σηκώνουμε το πιάτα και τσεκάρουμε.
- Σερβίρουμε με έξτρα πιπέρι και πάπρικα αν θέλουμε.