Υλικά
- 500 γρ φύλλο κουρού ή σφολιάτα*
- 300 γρ φέτα
- 200 γρ μανούρι
- 100 γρ γραβιέρα
- 3 αυγά
- 2 κουταλιές της σούπας λάδι
- 2 κουταλίες βούτυρο
- 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι
- 3 κούπες γάλα
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- μια πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
- μια πρέζα ρίγανη
Πως το κάνουμε
- Τρίβουμε όλα τα τυριά σε ένα μπολ.
- Λαδώνουμε το ταψί μας και προσθέτουμε το ένα φύλλο . Το τρυπάμε με ένα πιρούνι και το ψήνουμε στους 180 για 15 -20 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει .
- Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ : Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι με το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι . Ανακατεύουμε συνεχώς και μαγειρεύουμε το αλεύρι για 3-4 λεπτά προσέχοντας να μην μας μαυρίσει. Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα . Όταν πήξει η μπεσαμέλ την κατεβάζουμε από την φωτιά . Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στην μπεσαμέλ ανακατεύοντας γρήγορα . Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο , το πιπέρι και η ρίγανη . Προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά στη μπεσαμέλ . Ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε . Αν χρειάζεται αλάτι, προσθέτουμε λίγο.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο. Αλοίφουμε το φύλλο με λίγο λάδι και λίγο γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Χαράζουμε την επιφάνεια σε τετράγωνα κομμάτια και ψήνουμε στους 180 για 45 λεπτά περίπου , μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια .
* Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και χωριάτικο φύλλο . Θα λαδώσουμε 6 φύλλα και θα βάλουμε τρία κάτω και άλλα τρία από πάνω. Κατά τα λοιπά κάνουμε τα ίδια