LoveFood

Μαγειρεύω και έχω θέματα

  • Συνταγές
    • Μαγειρική
    • Ζαχαροπλαστική
    • Τσάι
    • Προσθήκη συνταγής
  • Ανα Υλικό
    • Αλλαντικά
    • Ζυμαρικά
    • Θαλασσινά
    • Γαλακτοκομικά
    • Κρέας
    • Λαχανικά
    • Μπαχαρικά
    • Μυρωδικά
    • Πουλερικά
    • Σοκολάτα
    • Φρούτα
    • Ψάρια
  • Χρήσιμα
    • Μαγειρικό Γλωσσάρι
    • Δοσομετρητής
    • Θερμοκρασίες φούρνου
    • Τεχνικές
Μαγειρική, Πίτες  /  17 Σεπτεμβρίου 2013

Τυρόπιτα με φύλλο κρούστας ή Πατσαβουρόπιτα .

by Μαριλού
τυρόπιτα με φύλλο κρούστας
“Εκείνον, που μαζί του είσαι καψούρα
Τον είδα χτες με κάποια πατσαβούρα…” τάδε έφη Μάρκος Σεφερλής

Αυτή η εύκολη τυρόπιτα είναι γνωστή σε διάφορα μέρη της Ελλάδας . Το όνομά της το παίρνει από τα …ατάκτος ερριμμένα φύλλα κρούστας που όμως την κάνουν αφράτη . Μπορούμε να βάλουμε ότι τυριά θέλουμε .Επίσης υπάρχει και στην γλυκιά της εκδοχή , όπου αντί για τυριά , βάζουμε  γιαούρτι, ζάχαρη, λάδι και ξύσμα εσπεριδοειδών.

 

Υλικά για ένα ταψί με διάμετρο 32 εκ.

  •  500 γρ φύλλο κρούστας 
  • 4οο γρ φέτα θρυμματισμένη
  • 100 γρ. ρεγγάτο τριμμένο
  • 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 2 αυγά
  • 1/2 λίτρο γάλα
  • 100 γρ λιωμένο βούτυρο
  • λίγο αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο

Πως το κάνουμε 

  1. Λαδώνουμε τον πάτο του ταψιού και στρώνουμε ένα φύλλο να τον καλύπτει .
  2. Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα και τα διπλώνουμε σαν βεντάλια . Τα τοποθετούμε κυκλικά το ένα δίπλα στο άλλο χωρίς να τα στριμώξουμε υπερβολικά , μέχρι να γεμίσει το ταψί. Κρατάμε 1-2 φύλλα στην άκρη για να καλύψουμε την επιφάνεια στο τέλος .

 

O

 

3 . Περιχύνουμε τα φύλλα με το λιωμένο βούτυρο  .

4 .Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τυριά .Τα πασπαλίζουμε πάνω από τα φύλλα ώστε να μπουν και μέσα στις πτυχώσεις .

5. Καλύπτουμε την επιφάνεια με τα φύλλα που κρατήσαμε για να μην μας καεί η γέμιση.

6. Χαράσουμε σε κομμάτια .

7. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα , το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και περιχύνουμε πάνω από την πίτα.

8. Αφήνουμε 1/2  ώρα στο ψυγείο να ρουφήξει το φύλλο . ( Μπορούμε να το φτιάξουμε από την προηγούμενη , να το βάλουμε στο ψυγείο ,και να ψήσουμε την πίτα  την επόμενη μέρα)

9. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45- 50  λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο .

Στο ίδιο στυλ:

Τυρόπιτα με κρέμα μπεσαμέλ. Μπέσαμε-λ μούτσο Υλικά          500 γρ φύλλο κουρού ή σφολιάτα* 300 γρ φέτα  200 γρ μανούρι 100 γρ γραβιέρα 3 αυγά 2 κουταλιές της σούπας λάδι 2 κουταλίες βούτυρο 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι 3 κούπες γάλα φρεσκοτριμμένο πιπέρι...

Εύκολη τυρόπιτα χωρίς φύλλο (τεμπελοτυρόπιτα) Αυτή η τυροπιτούλα ανήκει στην κατηγορÎ¯α «τεμπελοτυρÏŒπιτα» Î® «τυρÏŒπιτα της τεμπέλας» ,ή «του αρχάριου» ή της ακαμάτρας ÏŒπως λέω εγÏŽ.  Μέχρι να μάθετε να ανοίγετε φύλλο,  φτιάξτε την και προσκαλέστε την πεθερά χωρίς φÏŒβο και πάθος . Υλικά 2 αβγά...

Μακαρονόπιτα με φύλλο. Η πίτα του μακαρονά Την μακαρονÏŒπιτα αυτή την τρÏŽγαμε παιδιÏŒθεν , ÏŒχι στο σπίτι μου αλλά στης κολλητής μου της Κατερίνας . Την έφτιαχνε η μαμά της ( ή ο μπαμπάς της …) . Την μυριζÏŒμουν απÏŒ το διάδρομο και έσπευδα να πάρω το...

Κολοκυθόπιτα με φύλλο κουρού, της φίλης Κατερίνας Η συνταγή της κολοκυθÏŒπιτας είναι της κολλητής μου της Κατερίνας . Είναι πολύ ελαφριά και νÏŒστιμη και εύκολα κατεβάζεις ένα ταψί , οπÏŒτε με ρέγουλα… Υλικά  Για το φύλλο  1 ποτήρι γάλα 1 ποτήρι λάδι 2 ποτήρια αλεύρι 1 πρέζα...

Tags

  • Εύκολες
  • Παραδοσιακές
  • Τραπέζι

Πλοήγηση άρθρων

Κότοπουλο κάρυ (chicken curry), μερικοί το προτιμούν καυτό.
Ρολά μελιτζάνας με μπλε τυρί & σάλτσα ντομάτας, τυρογιάμ.

1 comment

  • Εύκολη, γρήγορη και νόστιμη Τυρόπιτα με φύλλο κρούστας ή Αλμυρή Πατσαβουρόπιτα - Xalara.eu
    18 Αυγούστου 2018

    […] 9. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45- 50 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο . ΠΗΓΗ […]

    Reply

Share your thoughts Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Υλικά

  • Άνηθος
  • Αλάτι
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Αυγά
  • Βανίλια
  • Βασιλικός
  • Βούτυρο
  • Γάλα
  • Γαρίφαλο
  • Γιαούρτι
  • Δυόσμος
  • Ελαιόλαδο
  • Ζάχαρη
  • Ζάχαρη άχνη
  • Θυμάρι
  • Κανέλα
  • Κεφαλοτύρι
  • Κολοκύθια
  • Κορίανδρος
  • Κοτόπουλο
  • Κρέμα γάλακτος
  • Κρεμμύδι
  • Κρεμμύδι Φρέσκο
  • Κύμινο
  • Μαϊντανός
  • Μαύρο Πιπέρι
  • Μελιτζάνες
  • Μοσχοκάρυδο
  • Μπέικον
  • Μπαλσάμικο
  • Μπαχάρι
  • Ντομάτες
  • Ξύδια
  • Παρμεζάνα
  • Πατάτες
  • Πιπέρι
  • Πιπέρι καγιέν
  • Πιπεριές
  • Ρίγανη
  • Σκόρδο
  • Τζίντζερ
  • Τσίλι
  • Φέτα
  • Χυμός Λεμονιού
  • κιμάς μοσχαρίσιος

Είναι και…

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Μέθοδος Μαγειρέματος

  • Ζεμάτισμα
  • Μαρινάδα
  • Μπέν μαρί
  • Στα κάρβουνα
  • Στην Κατσαρόλα
  • Στην γάστρα
  • Στην λαδόκολα
  • Στη σχάρα
  • Στο γκριλ
  • Στο μπρίκι
  • Στον Ατμό
  • Στον Φούρνο
  • Στο πήλινο
  • Στο τηγάνι
  • Τοστιέρα
  • Χωρίς Μαγείρεμα
  • Ψηστιέρα

Χώρες & Περιοχές

  • Άγιο Όρος
  • Ήπειρος
  • Αίγυπτος
  • Αγγλία
  • Αργεντινή
  • Ασία
  • Αυστρία
  • Αχαϊα
  • Βιετνάμ
  • Βολιβία
  • Βόρεια Αμερική
  • Γένοβα
  • Γαλλία
  • Γερμανία
  • Εκουαδόρ
  • Ελλάδα
  • Επτάνησα
  • Ευρώπη
  • Ζάκυνθος
  • Ζαγορά
  • Η.Π.Α.
  • Ηλεία
  • Ινδία
  • Ισραήλ
  • Ιταλία
  • Κέρκυρα
  • Κίνα
  • Κεφαλονιά
  • Κουρδιστάν
  • Κρήτη
  • Κυκλάδες
  • Λευκάδα
  • Μέση Ανατολή
  • Μαρόκο
  • Μεξικό
  • Μεσόγειος
  • Πήλιο
  • Πελοπόννησος
  • Περού
  • Πολωνία
  • Σούλι
  • Σπάρτη
  • Τουρκία
  • Τρίκαλα
  • Χιλή

Τελευταία Σχόλια

  • Τρία μόνο υλικά είναι αρκετά για εύκολα γρήγορα και πεντανόστιμα αμυγδαλωτά ή εργολάβοι στο Αμυγδαλωτά Σίφνου, μύρισε Αιγαίο
  • Παναγιώτης στο Αbsolute begginers: Μπριζόλες με πατάτες στον φούρνο.
  • Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο που ΔΕΝ παχαίνουν στο Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο. Bye bye θερμίδα
  • ΑννΑ στο Ζυμαρικά με πέστο φασκόμηλου, έπαθα έκρηξη γέυσης
  • Μιτσάκι στο Πουτίγκα από τσουρέκι, άλλαξε ο Μανωλιός και έφαγε το τσουρέκι του αλλιώς.
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Copyright
  • Δήλωση Προστασίας προσωπικών δεδομένων
  • Elara by LyraThemes