
Η συνταγή αυτή είναι ένα ιμάμ (θα το πω ιμάμ και όχι παπουτσάκι) ελαφρύ με την μορφή παπουτσακίου και με την προσθήκη υλικών που δεν χρησιμοποιούνται συνήθως στην κλασσική συνταγή. Η συνταγή χωρίς το τυρί είναι vegan και νηστίσιμη, σκέφτομαι ότι μπορεί να πάρει και άλλο δρόμο όμως πολύ εύκολα με λωρίδες μπέικον πάνω από κάθε ένα “παπουτσάκι” (σατανικό εσωτερικό γέλιο) …
Τα υλικά μας (για 4 μερίδες)
- 4 μελιτζάνες μεγάλες
- 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
- 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
- 1 μεγάλη ντομάτα τριμμένη
- 100 γρ φέτα
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού κύμινο τριμμένο
- 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμάς
- 1/2 κούπα ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλένουμε τις μελιτζάνες τις κόβουμε στα 2 κατά μήκος και χαράζουμε το μέρος της σάρκας κατά μήκος με ένα μαχαίρι 3-4 φορές.
- Τις βάζουμε σε ένα ταψί με την σάρκα προς τα πάνω και περιχύνουμε λίγο ελαιόλαδο πάνω τους, τις ψήνουμε σε φούρνο που καίει στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά για να μαλακώσουν. Τις βγάζουμε από τον φούρνο και τις αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσουν.
- Αφαιρούμε την σάρκα της μελιτζάνας με ένα κουτάλι προσεκτικά και την αφήνουμε στην άκρη.
- Σε τηγάνι που καίει ρίχνουμε 4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια, όταν μαλακώσουν προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το κύμινο, τον βασιλικό και τον κουρκουμά. Βράζουμε για λίγο και προσθέτουμε την σάρκα της μελιτζάνας, μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα μας.
- Αλείβουμε ένα ταψί με λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε τα “παπουτσάκια” μας, τα γεμίζουμε με την σάλτσα, προσθέτουμε 1/2 ποτήρι νερό στο ταψί και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά, βγάζουμε το φαγητό από τον φούρνο τρίβουμε την φέτα πάνω στο φαγητό και το βάζουμε στον φούρνο για 5 ακόμα λεπτά.
- Σερβίρουμε με φύλλα φρέσκου βασιλικού.