LoveFood

Μαγειρεύω και έχω θέματα

  • Συνταγές
    • Μαγειρική
    • Ζαχαροπλαστική
    • Τσάι
    • Προσθήκη συνταγής
  • Ανα Υλικό
    • Αλλαντικά
    • Ζυμαρικά
    • Θαλασσινά
    • Γαλακτοκομικά
    • Κρέας
    • Λαχανικά
    • Μπαχαρικά
    • Μυρωδικά
    • Πουλερικά
    • Σοκολάτα
    • Φρούτα
    • Ψάρια
  • Χρήσιμα
    • Μαγειρικό Γλωσσάρι
    • Δοσομετρητής
    • Θερμοκρασίες φούρνου
    • Τεχνικές
Μαγειρική, Ορεκτικά  /  30 Μαΐου 2013

Φάβα παντρεμένη με καραμελωμένα κρεμμύδια

by Μαριλού
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
“Αμάν με τις ιδιοτροπίες σου ! Εγώ φταίω που σε παντρεύτηκα και μου ‘φαγες τα καλύτερα μου χρόνια”, είπε η Διαμάντω ετών 88 στον Αγησίλαο ετών 92 και 1/3

Αγαπώ τη φάβα , αγαπώ τη φάβα , αγαπώ τη φάβα ! Μου θυμίζει καλοκαίρι , τραπέζι με θαλασσινά , ουζάκι και παρέα . Είναι από τις αγαπημένες μου (… δεν ξέρω αν σας το πα!)  βελούδινες “αλοιφές” που λέει και η φίλη μου η Κατερίνα . Εκτός από πεντανόστιμο συνοδευτικό είναι και πολύ υγιεινό πιάτο καθώς περιέχει πολλές φυτικές ίνες και φυτικές πρωτεΐνες. Το παν είναι να βρείτε καλής ποιότητας φάβα . Η παγκοσμίου φήμης  Σαντορινιά είναι εγγύηση.

 

Υλικά 

  • 2 φλυτζάνια τσαγιού φάβα
  • 1/3 φλυτζανιού λάδι
  • χυμό από 1-2 λεμόνια
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • αλάτι

 Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια 

  • 2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε φετούλες 
  • 2 κουταλιές ξύδι
  • 3 κουταλιές λάδι

Για το γαρνίρισμα* 

  • κάππαρη (εγώ έβαλα το αγγουράκι της κάπαρης που έχω πάρει από τη Σίφνο και είναι τέλειο) 
  • κρεμμυδάκι φρέσκο
  • ελαιόλαδο

*μπορείτε να βάλετε ότι τραβάει η όρεξη σας , ελιές , λιαστές ντομάτες , αλλά και με σκέτο κρεμμύδι και λεμόνι η φάβα ΤΑ ΣΠΑΕΙ ΛΕΜΕΕΕ

Πως το κάνουμε 

Βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τη φάβα μέσα σε ένα μπολ με κρύο νερό και ένα κουταλάκι αλάτι. Το πρωί την ξεπλένουμε και την βάζουμε στην κατσαρόλα να βράσει  με αρκετό νερό (να είναι 3-4 δάχτυλα πάνω από την φάβα). Ρίχνουμε μέσα στη κατσαρόλα και το κρεμμύδι ολόκληρο . Καθώς βράζει την ξαφρίζουμε 2-3 φορές . Την βράζουμε για μία- μιάμιση ώρα μέχρι να χυλώσει και να πιει το νερό . Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το κρεμμύδι , προσθέτουμε το αλάτι, το χυμό λεμονιού και το λάδι και ανακατεύουμε .

Για τα κρεμμύδια: Βάζουμε στο τηγάνι το λάδι να ζεσταθεί. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια . Τα σοτάρουμε 5 λεπτά μέχρι να γυαλίσουν . Τα σβήνουμε με το ξύδι . Τα ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πιουν τα νερά τους και να πάρουν ένα χρυσό χρώμα . Τα προσθέτουμε πάνω από τη φάβα

Στο ίδιο στυλ:

Βάφουμε αυγά με κρεμμύδια Στο παρακάτω tutorial θα δούμε πως μπορούμε εύκολα να βάψουμε τα αυγά μας με φλούδες απÏŒ ξερά κρεμμύδια. Τι θα χρειαστούμε: ÎŒσα αυγά θέλουμε (εγÏŽ έκανα 12) 4 κουταλιές ξύδι 1 τούλι Φλούδες απÏŒ 12 κρεμμύδια ΕλαιÏŒλαδο Χαρτί κουζίνας  ...

Ντολμαδάκια γιαλαντζί με αμπελόφυλλα (Γιαπράκια ή Σαρμαδάκια).   Ντολμαδάκια γιαλαντζί με αμπελÏŒφυλλα (Γιαπράκια ή Σαρμαδάκια). Ο ντολμάς , που στα τουρκικά σημαίνει «γεμιστÏŒς»,  συναντιέται σε πολλά μέρη του κÏŒσμου,Τουρκία, Ρωσία, Μέση Ανατολή, κεντρική και νÏŒτια Ασία . Ίσως ο πιο γνωστÏŒς είναι αυτÏŒς που παρασκευάζεται με αμπελÏŒφυλλα και κυκλοφορεί στην Ελλάδα...

Ψητά λαχανικά με βινεγκρέτ καρυδιού και σκόρδου. Πάμε να φτιάξουμε ένα υγιεινÏŒ εύκολο πιάτο γεμάτο βιταμίνες και άρωμα απÏŒ το ευεργετικÏŒ σκÏŒρδο και τα νÏŒστιμα καρύδια.   Τα υλικά μας (για 2 μερίδες) Για την Βινεγκρέτ χρησιμοποίησα 3 κουταλιές της σούπας ξύδι βαλσαμικÏŒ 1 σκελίδα σκÏŒρδο 1/2 φλιτζάνι...

Λαχανοσφαιρίδια (Κεφτεδάκια λαχανικών νηστίσιμα & Vegan) Τα «κρεατοσφαιρίδια» , ή κεφτέδες ή κιοφτέδες (ÏŒπως τους προφέρουν στα χωριά μας) τα συναντάμε σε διάφορες μαγειρικές παραλλαγές απÏŒ τα Βαλκάνια μέχρι την Ινδία και το Πακιστάν. Για την ετοιμολογία της λέξεως, άλλοι υποστηρίζουν ÏŒτι προέρχεται απÏŒ το ΠερσικÏŒ...

Tags

  • Vegan
  • Παραδοσιακές
  • Χορτοφαγικές

Πλοήγηση άρθρων

Μπαρδουνιώτικο κοτόπουλο . Η κότα του Σπαρτιάτη
Πατάτες τηγανητές αλά προβενσάλ & αναμνήσεις από Μπουένος Άίρες

2 comments

  • Πόμωνας
    30 Μαΐου 2013

    Αγαπάς μια παντρεμένη;

    Reply
  • Σπιτικά μπέργκερ . Μας τα 'κανες μπιφτέκια - LoveFood
    9 Φεβρουαρίου 2014

    […] κομμένα σε ροδέλες ή καραμελωμένα κρεμμύδια ( δες την συνταγή που είχαμε κάνει στη φάβα, εδώ […]

    Reply

Share your thoughts Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Υλικά

  • Άνηθος
  • Αλάτι
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Αυγά
  • Βανίλια
  • Βασιλικός
  • Βούτυρο
  • Γάλα
  • Γαρίφαλο
  • Γιαούρτι
  • Δυόσμος
  • Ελαιόλαδο
  • Ζάχαρη
  • Ζάχαρη άχνη
  • Θυμάρι
  • Κανέλα
  • Κεφαλοτύρι
  • Κολοκύθια
  • Κορίανδρος
  • Κοτόπουλο
  • Κρέμα γάλακτος
  • Κρεμμύδι
  • Κρεμμύδι Φρέσκο
  • Κύμινο
  • Μαϊντανός
  • Μαύρο Πιπέρι
  • Μελιτζάνες
  • Μοσχοκάρυδο
  • Μπέικον
  • Μπαλσάμικο
  • Μπαχάρι
  • Ντομάτες
  • Ξύδια
  • Παρμεζάνα
  • Πατάτες
  • Πιπέρι
  • Πιπέρι καγιέν
  • Πιπεριές
  • Ρίγανη
  • Σκόρδο
  • Τζίντζερ
  • Τσίλι
  • Φέτα
  • Χυμός Λεμονιού
  • κιμάς μοσχαρίσιος

Είναι και…

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Μέθοδος Μαγειρέματος

  • Ζεμάτισμα
  • Μαρινάδα
  • Μπέν μαρί
  • Στα κάρβουνα
  • Στην Κατσαρόλα
  • Στην γάστρα
  • Στην λαδόκολα
  • Στη σχάρα
  • Στο γκριλ
  • Στο μπρίκι
  • Στον Ατμό
  • Στον Φούρνο
  • Στο πήλινο
  • Στο τηγάνι
  • Τοστιέρα
  • Χωρίς Μαγείρεμα
  • Ψηστιέρα

Χώρες & Περιοχές

  • Άγιο Όρος
  • Ήπειρος
  • Αίγυπτος
  • Αγγλία
  • Αργεντινή
  • Ασία
  • Αυστρία
  • Αχαϊα
  • Βιετνάμ
  • Βολιβία
  • Βόρεια Αμερική
  • Γένοβα
  • Γαλλία
  • Γερμανία
  • Εκουαδόρ
  • Ελλάδα
  • Επτάνησα
  • Ευρώπη
  • Ζάκυνθος
  • Ζαγορά
  • Η.Π.Α.
  • Ηλεία
  • Ινδία
  • Ισραήλ
  • Ιταλία
  • Κέρκυρα
  • Κίνα
  • Κεφαλονιά
  • Κουρδιστάν
  • Κρήτη
  • Κυκλάδες
  • Λευκάδα
  • Μέση Ανατολή
  • Μαρόκο
  • Μεξικό
  • Μεσόγειος
  • Πήλιο
  • Πελοπόννησος
  • Περού
  • Πολωνία
  • Σούλι
  • Σπάρτη
  • Τουρκία
  • Τρίκαλα
  • Χιλή

Τελευταία Σχόλια

  • Τρία μόνο υλικά είναι αρκετά για εύκολα γρήγορα και πεντανόστιμα αμυγδαλωτά ή εργολάβοι στο Αμυγδαλωτά Σίφνου, μύρισε Αιγαίο
  • Παναγιώτης στο Αbsolute begginers: Μπριζόλες με πατάτες στον φούρνο.
  • Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο που ΔΕΝ παχαίνουν στο Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο. Bye bye θερμίδα
  • ΑννΑ στο Ζυμαρικά με πέστο φασκόμηλου, έπαθα έκρηξη γέυσης
  • Μιτσάκι στο Πουτίγκα από τσουρέκι, άλλαξε ο Μανωλιός και έφαγε το τσουρέκι του αλλιώς.
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Copyright
  • Δήλωση Προστασίας προσωπικών δεδομένων
  • Elara by LyraThemes