LoveFood

Μαγειρεύω και έχω θέματα

  • Συνταγές
    • Μαγειρική
    • Ζαχαροπλαστική
    • Τσάι
    • Προσθήκη συνταγής
  • Ανα Υλικό
    • Αλλαντικά
    • Ζυμαρικά
    • Θαλασσινά
    • Γαλακτοκομικά
    • Κρέας
    • Λαχανικά
    • Μπαχαρικά
    • Μυρωδικά
    • Πουλερικά
    • Σοκολάτα
    • Φρούτα
    • Ψάρια
  • Χρήσιμα
    • Μαγειρικό Γλωσσάρι
    • Δοσομετρητής
    • Θερμοκρασίες φούρνου
    • Τεχνικές
Μαγειρική, Σούπες  /  5 Ιουλίου 2013

Φακές με καραμελωμένα ντοματίνια . Και η φακή θέλει την τσαχπινιά της

by Μαριλού
Φακές
Ο Μιχάλης με τη Ζ3 τσαμπουκαλεύτηκε στο διπλανό Ντάτσουν που πήγαινε αργά στην αριστερή λωρίδα , αλλά όταν είδε τον οδηγό λούφαξε .Τα μούσκουλα του Μπάμπη δεν είναι για κάτι παλικάρια της φακής …

Αυτό το ευλογημένο όσπριο της μαμάς γης το τρώμε συνήθως σε σούπα . Οι απόψεις για την ντομάτα στη φακή διίστανται . Άλλοι την τρώνε με ,άλλοι χωρίς . Όπως και να χει το φαγητό τα σπάει . Εκτός από σούπα , η φακίτσα  προσφέρεται επίσης για διάφορες γκουρμεδιαρικές παραλλαγές στις οποίες θα επανέλθουμε στο μέλλον αφού ξεκινήσουμε από τα βασικά . Την τσαχπινιά με τα ντοματίνια  μου την είπε η αγαπητή μου η Μαρία Α. και την ευχαριστώ

 Υλικά

  •  2 κούπες φακές 
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες
  • 1/3 της κούπας λάδι
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 2 ντομάτες ξεφλουδισμένες και τριμμένες
  • 1 κουταλιά σούπας ξύδι
  • 1 κουταλιά σούπας κρασόξυδο ( ή κρασί )
  • αλάτι , πιπέρι

Για τα ντοματάκια

  • 20 ντοματάκια
  • 2 κουταλιές λάδι
  • 3 κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο
  • 1 κουταλιά ζάχαρη καστανή
  • αλάτι

 

Πως το κάνουμε

  1.  Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τις φακές . Προσθέτουμε νερό μέχρι να τις σκεπάσει και τις αφήνουμε να πάρουν μια βράση 5 λεπτά. Τις βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το νερό . 
  2. Στην κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο για 1 λεπτό μέχρι να γυαλίσουν .
  3. Προσθέτουμε τις ντομάτες και τις αφήνουμε να βράσουν 7-8 λεπτά.
  4. Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τις φακές , τα δαφνόφυλλα , το αλατοπίπερο και προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό αν χρειάζεται . Βράζουμε για 15 λεπτά
  5. Προσθέτουμε το ξύδι και το κρασόξυδο (ή κρασί) και βράζουμε για 5-10 λεπτά ακόμα μέχρι να χυλώσει το φαγητό .
  6. Στο μεταξύ κόβουμε τα ντοματάκια στα δύο και τα αραδιάζουμε σε ένα ταψάκι πάνω σε λαδόκολλα. Τα πασπαλίζουμε με το λάδι , το μπαλσάμικο , το αλάτι και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να ψηθούν στους 180 βαθμούς στην πάνω σχάρα του φούρνου για 20- 30 λεπτά περίπου μέχρι να καραμελώσουν .
  7. Σερβίρουμε τη φακή μαζί με λίγα ντοματάκια από πάνω .

Καλή όρεξη !

Στο ίδιο στυλ:

Φάβα παντρεμένη με καραμελωμένα κρεμμύδια Αγαπώ τη φάβα , αγαπώ τη φάβα , αγαπώ τη φάβα ! Μου θυμίζει καλοκαίρι , τραπέζι με θαλασσινά , ουζάκι και παρέα . Είναι από τις αγαπημένες μου (… δεν ξέρω αν σας το πα!)  βελούδινες “αλοιφές” που λέει...

Σαλάτα με πολύχρωμα ντοματίνια & παρμεζάνα (τρώμε και ακούμε Deep Purple) Στην λαϊκή του Σαββάτου πετύχαμε ντοματίνια κίτρινα και μπορντωροδουλί, τα αγόρασα χωρίς σκέψη. Η πρώτη μου επαφή με τα πορφυρά ντοματάκια έγινε στο Λονδίνο, ο φίλος μου ο Dave τα καλλιεργούσε στο μπαλκόνι του (ναι καλά ακούσατε μπορείς να καλλιεργήσεις...

Πένες με ντοματίνια και βασιλικό . Μακαρονάδα να τη φας και να ναι κρύα   Αυτή η μακαρονάδα που γίνεται πανεύκολα και μυρίζει Ελλάδα είναι από τα αγαπημένα μου καλοκαιρινά πιάτα . Την τιμώ δεόντως. Αν βρείτε  μοσχομυριστές καλοκαιρινές ντοματούλες  από κανα μποστάνι , κόψτε τις καρεδάκια και βάλτε τις αντί για ντοματάκια. Summer...

Εύκολη τάρτα με ντοματίνια . Η καρδιά μου ταρτάρισε Αυτή η τάρτα , που την λες και πίτσα ,την λες και κις λορέν είναι πανεύκολη και πεντανόστιμη . Αν έχετε χρόνο να φτιάξετε φύλλο τάρτας όπως έχουμε ξαναδείξει στην τάρτα λούκουλος  μπράβο σας και πάλι μπράβο σας . Αν...

Tags

  • Vegan
  • Παραδοσιακές
  • Χορτοφαγικές

Πλοήγηση άρθρων

Σαλάτα με αμπελοφάσουλα, γαύρο μαρινάτο & σως μουστάρδας
Μακαρονάδα με μανιτάρια σε κόκκινη σάλτσα, το απλό είναι & νόστιμο.

Share your thoughts Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Υλικά

  • Άνηθος
  • Αλάτι
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Αυγά
  • Βανίλια
  • Βασιλικός
  • Βούτυρο
  • Γάλα
  • Γαρίφαλο
  • Γιαούρτι
  • Δυόσμος
  • Ελαιόλαδο
  • Ζάχαρη
  • Ζάχαρη άχνη
  • Θυμάρι
  • Κανέλα
  • Κεφαλοτύρι
  • Κολοκύθια
  • Κορίανδρος
  • Κοτόπουλο
  • Κρέμα γάλακτος
  • Κρεμμύδι
  • Κρεμμύδι Φρέσκο
  • Κύμινο
  • Μαϊντανός
  • Μαύρο Πιπέρι
  • Μελιτζάνες
  • Μοσχοκάρυδο
  • Μπέικον
  • Μπαλσάμικο
  • Μπαχάρι
  • Ντομάτες
  • Ξύδια
  • Παρμεζάνα
  • Πατάτες
  • Πιπέρι
  • Πιπέρι καγιέν
  • Πιπεριές
  • Ρίγανη
  • Σκόρδο
  • Τζίντζερ
  • Τσίλι
  • Φέτα
  • Χυμός Λεμονιού
  • κιμάς μοσχαρίσιος

Είναι και…

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Μέθοδος Μαγειρέματος

  • Ζεμάτισμα
  • Μαρινάδα
  • Μπέν μαρί
  • Στα κάρβουνα
  • Στην Κατσαρόλα
  • Στην γάστρα
  • Στην λαδόκολα
  • Στη σχάρα
  • Στο γκριλ
  • Στο μπρίκι
  • Στον Ατμό
  • Στον Φούρνο
  • Στο πήλινο
  • Στο τηγάνι
  • Τοστιέρα
  • Χωρίς Μαγείρεμα
  • Ψηστιέρα

Χώρες & Περιοχές

  • Άγιο Όρος
  • Ήπειρος
  • Αίγυπτος
  • Αγγλία
  • Αργεντινή
  • Ασία
  • Αυστρία
  • Αχαϊα
  • Βιετνάμ
  • Βολιβία
  • Βόρεια Αμερική
  • Γένοβα
  • Γαλλία
  • Γερμανία
  • Εκουαδόρ
  • Ελλάδα
  • Επτάνησα
  • Ευρώπη
  • Ζάκυνθος
  • Ζαγορά
  • Η.Π.Α.
  • Ηλεία
  • Ινδία
  • Ισραήλ
  • Ιταλία
  • Κέρκυρα
  • Κίνα
  • Κεφαλονιά
  • Κουρδιστάν
  • Κρήτη
  • Κυκλάδες
  • Λευκάδα
  • Μέση Ανατολή
  • Μαρόκο
  • Μεξικό
  • Μεσόγειος
  • Πήλιο
  • Πελοπόννησος
  • Περού
  • Πολωνία
  • Σούλι
  • Σπάρτη
  • Τουρκία
  • Τρίκαλα
  • Χιλή

Τελευταία Σχόλια

  • Τρία μόνο υλικά είναι αρκετά για εύκολα γρήγορα και πεντανόστιμα αμυγδαλωτά ή εργολάβοι στο Αμυγδαλωτά Σίφνου, μύρισε Αιγαίο
  • Παναγιώτης στο Αbsolute begginers: Μπριζόλες με πατάτες στον φούρνο.
  • Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο που ΔΕΝ παχαίνουν στο Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο. Bye bye θερμίδα
  • ΑννΑ στο Ζυμαρικά με πέστο φασκόμηλου, έπαθα έκρηξη γέυσης
  • Μιτσάκι στο Πουτίγκα από τσουρέκι, άλλαξε ο Μανωλιός και έφαγε το τσουρέκι του αλλιώς.
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Copyright
  • Δήλωση Προστασίας προσωπικών δεδομένων
  • Elara by LyraThemes