Αυτό το ευλογημένο όσπριο της μαμάς γης το τρώμε συνήθως σε σούπα . Οι απόψεις για την ντομάτα στη φακή διίστανται . Άλλοι την τρώνε με ,άλλοι χωρίς . Όπως και να χει το φαγητό τα σπάει . Εκτός από σούπα , η φακίτσα προσφέρεται επίσης για διάφορες γκουρμεδιαρικές παραλλαγές στις οποίες θα επανέλθουμε στο μέλλον αφού ξεκινήσουμε από τα βασικά . Την τσαχπινιά με τα ντοματίνια μου την είπε η αγαπητή μου η Μαρία Α. και την ευχαριστώ
Υλικά
- 2 κούπες φακές
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες
- 1/3 της κούπας λάδι
- 2 δαφνόφυλλα
- 2 ντομάτες ξεφλουδισμένες και τριμμένες
- 1 κουταλιά σούπας ξύδι
- 1 κουταλιά σούπας κρασόξυδο ( ή κρασί )
- αλάτι , πιπέρι
Για τα ντοματάκια
- 20 ντοματάκια
- 2 κουταλιές λάδι
- 3 κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο
- 1 κουταλιά ζάχαρη καστανή
- αλάτι
Πως το κάνουμε
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τις φακές . Προσθέτουμε νερό μέχρι να τις σκεπάσει και τις αφήνουμε να πάρουν μια βράση 5 λεπτά. Τις βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το νερό .
- Στην κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο για 1 λεπτό μέχρι να γυαλίσουν .
- Προσθέτουμε τις ντομάτες και τις αφήνουμε να βράσουν 7-8 λεπτά.
- Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τις φακές , τα δαφνόφυλλα , το αλατοπίπερο και προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό αν χρειάζεται . Βράζουμε για 15 λεπτά
- Προσθέτουμε το ξύδι και το κρασόξυδο (ή κρασί) και βράζουμε για 5-10 λεπτά ακόμα μέχρι να χυλώσει το φαγητό .
- Στο μεταξύ κόβουμε τα ντοματάκια στα δύο και τα αραδιάζουμε σε ένα ταψάκι πάνω σε λαδόκολλα. Τα πασπαλίζουμε με το λάδι , το μπαλσάμικο , το αλάτι και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να ψηθούν στους 180 βαθμούς στην πάνω σχάρα του φούρνου για 20- 30 λεπτά περίπου μέχρι να καραμελώσουν .
- Σερβίρουμε τη φακή μαζί με λίγα ντοματάκια από πάνω .
Καλή όρεξη !