Αγαπημένη ελληνική παράδοση με τα ωραία σου! Ο Φανούρης είναι ο αγαπημένος μου Άγιος. Έμενα και όλων των ξεμυαλισμένων και ξεχασιάρηδων πιστών. Η γιορτή του είναι στις 27 Αυγούστου , αλλά οι φανουρόπιτες πάνε κι έρχονται όλο το χρόνο. Του χω φτιάξει εγώ πίτα του Αγίου …ουουου… , τι για παπούτσια , τι για γυαλιά , τι για ρούχα , τι για καλά νέα … Η διαδικασία πάει ως εξής : πρώτα τάζεις πίτα, μετά βρίσκεις τα επιθυμητά ή τα απολεσθέντα , μετά φτιάχνεις πίτα , μετά τρως πίτα αλλά και την μοιράζεις επίσης . Η παράδοση λέει ότι φτιάχνεται με 7 ή 9 υλικά . Εκτός από πεντανόστιμη και πανεύκολη η φανουρόπιτα είναι και πολύ υγιεινό γλυκό .
Υλικά
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 κούπα χυμό πορτοκάλι
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κουταλάκι σόδα
- 1/2 φλιτζάνι σταφίδες ( μαύρες και λεύκες)
- 1/2 φλιτζάνι χοντροκομμένα καρύδια
- 1 κουταλιά σούπας κανέλα και γαρύφαλλο
- Άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
Πως το κάνουμε
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα την ζάχαρη με το λάδι. Προσθέτουμε το χυμό , το ξύσμα , τη σόδα και τα κανελογαρύφαλλα . Ρίχνουμε τα καρύδια και τις σταφίδες . Κοσκινίζουμε το αλεύρι λίγο λίγο μέσα στο μείγμα και ανακατεύουμε. Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί και ρίχνουμε το μείγμα . Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180 , για 45-50 λεπτά. Τσεκάρουμε αν είναι έτοιμο το γλυκό βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα. Αν βγαίνει στεγνή είναι έτοιμο. Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Η καλύτερη φανουρόπιτα evahhh.
Τι σημαίνει “κοσκινίζω το αλεύρι στο μείγμα”; Το πετάω λίγο λίγο; Θα την φτιάξω!
Το βάζεις σε ένα σουρωτήρι και το πασπαλίζεις πάνω από το μείγμα .Μετά ανακατεύεις κανονικά. Το βοηθάει να γίνει πιο αφράτο
Φανταστική! Ευχαριστούμε!
Να σαι καλά φίλη ! Χαίρομαι που σου άρεσε !