Τα φασόλια χάντρες ή μπαρμπούνια είναι χαρακτηριστικό καλοκαιρινό φαγητό, με συνοδεία φρέσκιας ώριμης ντομάτας που μοσχοβολάει καλοκαίρι, κρεμμυδάκι, σκόρδο και μαϊντανό. Συνήθως μαγειρεύω τα φαγητά στην εποχή τους γιατί τα υλικά είναι φρέσκα και ποιο νόστιμα, αυτό όμως δεν μπορεί να σας σταματήσει αν θέλετε μνα το κάνετε και εκτός εποχής καθώς υπάρχει και η λύση του κατεψυγμένου.
Τα Υλικά μας (4 μερίδες)
- 1 κιλό χάντρες φρέσκες (όχι καθαρισμένες)
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- Μισό ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 2 μικρές πατάτες κομμένες σε ροδέλες
- 3 μεσαίες ντομάτες τριμμένες
- Μισή κούπα ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα φασόλια και τα ξεπλένουμε καλά.
- Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε σε αυτό τα κρεμμύδια και το σκόρδο για 2-3 λεπτά, όταν μαλακώσουν προσθέτουμε τα φασόλια και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας.
- Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και αλατοπιπερώνουμε, αφήνουμε το φαγητό να πάρει βράση. Όταν πάρει βράση χαμηλώνουμε την φωτιά (στο μισό) και συνεχίζουμε να βράζουμε για 30 λεπτά.
- Προσθέτουμε τις πατάτες και συνεχίζουμε να βράζουμε για 25 λεπτά, προσθέτουμε τον μαϊντανό και συνεχίζουμε να βράζουμε για 10 λεπτά. (οι χρόνοι είναι σχετικοί γιατί τα φασόλια μπορεί να είναι πιο τρυφερά και πιο ξερά, δοκιμάζουμε τα φασόλια για να δούμε πότε είναι έτοιμα)
- Αποσύρουμε το φαγητό από την φωτιά και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά
Σερβίρουμε τις χάντρες ζεστές γαρνίροντας τις με φρέσκο μαϊντανό και με την συνοδεία φέτας.