Ο σκάρος είναι ψάρι που απαντάται στις Ελληνικές θάλασσες με ιστορικά στοιχεία από την Μινωική εποχή, γνωστός για τα “γλυκά” εντόσθια του, μαγειρεύεται συνήθως (όταν είναι φρέσκος και έχει ψαρευτεί νωρίς το πρωί πριν φάει) με τα εντόσθιά του αφού έχει αφαιρεθεί η χολή του βέβαια ;) Εδώ θα τον δούμε λίγο διαφορετικό σε φιλέτο με ασιατικές γεύσεις…
Τα υλικά μας (για 4 μερίδες)
- 4 σκάροι φιλεταρισμένοι (8 φιλέτα)
- 1 κούπα φύλλα γλιστρίδας
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 1 πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
- 2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο τζίντζερ
- 5 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Προετοιμασία
- Τα φιλέτα μπορούμε να τα κάνουμε στο φούρνο ή στο τηγάνι.
Αν τα κάνετε στον φούρνο αλατοπιπερώστε τα και βάλτε τα σε μία λαδόκολλα, ψήστε τα στους 180 βαθμούς για περίπου 20-25 λεπτά, εναλλακτικά αν έχετε τα ψάρια ολόκληρα ψήστε τα και αφαιρέστε την πέτσα που δεν τρώγεται έτσι και αλλιώς.
Αν τα κάνετε στο τηγάνι ρίξτε ελάχιστο ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και αλατοπιπερώστε τα και περάστε τα γύρω στα 10 λεπτά από κάθε πλευρά - Σε ένα άλλο τηγάνι ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια σβήνουμε με την σόγια σος και προσθέτουμε τα φύλλα της γλιστρίδας, συνεχίζουμε μέχρι να καραμελώσει η σόγια.
- Σερβίρουμε τα φιλέτα με την καραμελωμένη γλιστρίδα, το φρεσκοτριμμένο τζίντζερ και το ψιλοκομμένο τσίλι. Αν θέλουμε προσθέτουμε έξτρα σόγια σος.
Για ξαπαπέστω :):)Επειδή, δυστυχώς δεν γνωρίζω το σκάρο, άλλο ψαράκι που θα μπορούσε να το αντικαταστήσει?
Καλησπέρα olive! Νομίζω οτι μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε λευκόσαρκο θαλασσινό ψαράκι (εγω το κάνω και με τσιπούρα) που μπορει να φιλεταριστεί. Χ