Η φουρτάλια ή φρουτάλια είναι ένα πιάτο παραδοσιακό που φτιάχνεται στην Άνδρο (αλλά και στην Τήνο), μία απολαυστική ομελέτα με πατάτες και λουκάνικα με μία γερή δόση γλύνας (λίπους) αλλά και τα φρέσκα αρώματα του δυόσμου, εγώ βέβαια επειδή δεν έχω γλύνα ή λούτζα χρησιμοποίησα ελαιόλαδο για να τηγανίσω τις πατάτες και το λίπος από τα λουκάνικα για να δώσω γεύση στο πιάτο.
Τα υλικά μας
- 4 αυγά
- 3 πατάτες μέτριες καθαρισμένες κομμένες σε ροδέλες
- 1 λουκάνικο χωριάτικο κομμένες σε λεπτές ροδέλες
- 125 γρ φέτα ή αλμυρή μυζήθρα
- 1 κούπα ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένος δυόσμος ή βασιλικός
- Μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πως το κάνουμε
- Σε ένα τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία τηγανίζουμε τις πατάτες στο ελαιόλαδο για να πάρουν χρώμα και κυρίως να μαλακώσουν. Όταν είναι έτοιμες τις βγάζουμε σε πιάτο με χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το παραπάνω λάδι, αδειάζουμε το λάδι σε ένα σκεύος γιατί μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ξανά.
- Ενώ τηγανίζουμε τις πατάτες χτυπάμε τα αυγά μας προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι & την φέτα ή την μυζήθρα χτυπάμε για να ανακατευτούν τα υλικά μας.
- Βάζουμε το τηγάνι πίσω στην φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα λουκάνικα, θα χρειαστούν 2 λεπτά από κάθε πλευρά, όταν είναι έτοιμα τα αφαιρούμε από το τηγάνι αλλά κρατάμε στο τηγάνι το λίπος που έχουν βγάλει.
- Ρίχνουμε στο τηγάνι τις πατάτες το μείγμα των αυγών και από πάνω τα λουκάνικα, σκεπάζουμε το τηγάνι με ένα πιάτο και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στο μισό (π.χ. από το 6 στο 3).
- Ψήνουμε την φρουτάλια μας για 5 λεπτά και μετά αναποδογυρίζουμε όπως βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά. Την μεταφέρουμε στο πιάτο μας ακολουθώντας την διαδικασία της παραπάνω εικόνας
Τρώγεται ζεστή αλλά και κρύα με συνοδεία άφθονης μπύρας ή ούζου, τσίπουρου κτλ.