LoveFood

Μαγειρεύω και έχω θέματα

  • Συνταγές
    • Μαγειρική
    • Ζαχαροπλαστική
    • Τσάι
    • Προσθήκη συνταγής
  • Ανα Υλικό
    • Αλλαντικά
    • Ζυμαρικά
    • Θαλασσινά
    • Γαλακτοκομικά
    • Κρέας
    • Λαχανικά
    • Μπαχαρικά
    • Μυρωδικά
    • Πουλερικά
    • Σοκολάτα
    • Φρούτα
    • Ψάρια
  • Χρήσιμα
    • Μαγειρικό Γλωσσάρι
    • Δοσομετρητής
    • Θερμοκρασίες φούρνου
    • Τεχνικές
Κυρίως Πιάτα, Μαγειρική, Μεζέδες  /  1 Ιουλίου 2013

Φουρτάλια: υπέρ-ομελέτα απο την Άνδρο

by Παναγιώτης
Φουρτάλια
“Γυναίκα πείνασα φτιάξε μία φουρταλίτσα να φύγει η λιγούρα” είπε ο Ιγνάτης στην Μαρία και μουρμούρισε “δεν μας παρατάει και ο γιατρός και η παλιό-διαιτά του”…

 

Η φουρτάλια ή φρουτάλια είναι ένα πιάτο παραδοσιακό που φτιάχνεται στην Άνδρο (αλλά και στην Τήνο), μία απολαυστική ομελέτα με πατάτες και λουκάνικα με μία γερή δόση γλύνας (λίπους) αλλά και τα φρέσκα αρώματα του δυόσμου, εγώ βέβαια επειδή δεν έχω γλύνα ή λούτζα χρησιμοποίησα  ελαιόλαδο για να τηγανίσω τις πατάτες και το λίπος από τα λουκάνικα για να δώσω γεύση στο πιάτο.

 

Τα υλικά μας

  • 4 αυγά
  • 3 πατάτες μέτριες καθαρισμένες κομμένες σε ροδέλες
  • 1 λουκάνικο χωριάτικο κομμένες σε λεπτές ροδέλες
  • 125 γρ φέτα ή αλμυρή μυζήθρα
  • 1 κούπα ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένος δυόσμος ή βασιλικός
  • Μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πως το κάνουμε

  1. Σε ένα τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία τηγανίζουμε τις πατάτες στο ελαιόλαδο για να πάρουν χρώμα και κυρίως να μαλακώσουν. Όταν είναι έτοιμες τις βγάζουμε σε πιάτο με χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το παραπάνω λάδι, αδειάζουμε το λάδι σε ένα σκεύος γιατί μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ξανά.
  2. Ενώ τηγανίζουμε τις πατάτες χτυπάμε τα αυγά μας προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι & την φέτα ή την μυζήθρα χτυπάμε για να ανακατευτούν τα υλικά μας.
  3. Βάζουμε το τηγάνι πίσω στην φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα λουκάνικα, θα χρειαστούν 2 λεπτά από κάθε πλευρά, όταν είναι έτοιμα τα αφαιρούμε από το τηγάνι αλλά κρατάμε στο τηγάνι το λίπος που έχουν βγάλει.
  4. Ρίχνουμε στο τηγάνι τις πατάτες το μείγμα των αυγών και από πάνω τα λουκάνικα, σκεπάζουμε το τηγάνι με ένα πιάτο και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στο μισό (π.χ. από το 6 στο 3).Tortilla Espanola
  5. Ψήνουμε την φρουτάλια μας για 5 λεπτά και μετά αναποδογυρίζουμε όπως βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά. Την μεταφέρουμε στο πιάτο μας ακολουθώντας την διαδικασία της παραπάνω εικόνας

Τρώγεται ζεστή αλλά και κρύα με συνοδεία άφθονης μπύρας ή ούζου, τσίπουρου κτλ.

 

Φρουτάλια
Φαγητό για πρωταθλητές

 

Στο ίδιο στυλ:

Ομελέτα με αλμυρίκια & ντοματίνια, μεζεδάκι με χαρακτήρα Ελληνικό Μία γρήγορη ομελέτα με φρέσκα υλικά για σνακ ή για μεζεδάκι με την μπυρίτσα μας   Τα υλικά μας (για 2 άτομα) 1 ματσάκι αλμυρίκια 4 αυγά 10 ντοματίνια κομμένα στην μέση 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα 2 σκελίδες σκÏŒρδο ψιλοκομμένες...

Ομελέτα με γλυστρίδα και παρμεζάνα   Μία εύκολη ομελέτα με γλυστρίδα που εντάσσεται στην κατηγορÎ¯α “ομελέτα με ÏŒτι έχει το ψυγείο”.  Κάντε στα γρήγορα για μεζέ ή για μεσημεριανÏŒ ή για ÏŒτι άλλο θέλετε δεν θα σας πω εγÏŽ τι θα κάνετε (χι)   Τα...

Τορτίγια εσπανίολα (ομελέτα για πρωταθλητές) Την λένε τορτίγια εσπανιÏŒλα ή τορτίγια ντε πατάτας και είναι νÏŒστιμη, τÏŒσο νÏŒστιμη… Στην Ισπανία δεν έχω αξιωθεί να πάω ακÏŒμα οπÏŒτε η πρÏŽτη μου επαφή με την ομελέτα αυτή ήταν μέσω μιας φίλης Ισπανίδας και αργÏŒτερα στην Αργεντινή ÏŒπου...

Ομελέτα στην κατσαρόλα – πουν’το τηγάνι οεό; Έχεις κάνει μιζανπλί και δεν θέλεις να μυρίσεις τηγανίλα ; Îˆχεις σπάσει το τηγάνι σε κανα κεφάλι ; Θες τα φαγάκι σου να γίνει πιο αλαφρύ ; Αυτή είναι η συνταγή σου ! Κάτι σαν καγιανάς κατσαρολάτος . Του πανευκÏŒλου ....

Tags

  • Γρήγορες
  • Εύκολες
  • Κρασομεζές
  • Ουζομεζές
  • Παραδοσιακές

Πλοήγηση άρθρων

Κοτομπουκιές πανέ στο φούρνο. Μπουκιά και συχώριο
Μπιφτέκια γεμιστά με φέτα. Μπιφτέκι σε ενδιαφέρουσα

Share your thoughts Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Υλικά

  • Άνηθος
  • Αλάτι
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Αυγά
  • Βανίλια
  • Βασιλικός
  • Βούτυρο
  • Γάλα
  • Γαρίφαλο
  • Γιαούρτι
  • Δυόσμος
  • Ελαιόλαδο
  • Ζάχαρη
  • Ζάχαρη άχνη
  • Θυμάρι
  • Κανέλα
  • Κεφαλοτύρι
  • Κολοκύθια
  • Κορίανδρος
  • Κοτόπουλο
  • Κρέμα γάλακτος
  • Κρεμμύδι
  • Κρεμμύδι Φρέσκο
  • Κύμινο
  • Μαϊντανός
  • Μαύρο Πιπέρι
  • Μελιτζάνες
  • Μοσχοκάρυδο
  • Μπέικον
  • Μπαλσάμικο
  • Μπαχάρι
  • Ντομάτες
  • Ξύδια
  • Παρμεζάνα
  • Πατάτες
  • Πιπέρι
  • Πιπέρι καγιέν
  • Πιπεριές
  • Ρίγανη
  • Σκόρδο
  • Τζίντζερ
  • Τσίλι
  • Φέτα
  • Χυμός Λεμονιού
  • κιμάς μοσχαρίσιος

Είναι και…

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Μέθοδος Μαγειρέματος

  • Ζεμάτισμα
  • Μαρινάδα
  • Μπέν μαρί
  • Στα κάρβουνα
  • Στην Κατσαρόλα
  • Στην γάστρα
  • Στην λαδόκολα
  • Στη σχάρα
  • Στο γκριλ
  • Στο μπρίκι
  • Στον Ατμό
  • Στον Φούρνο
  • Στο πήλινο
  • Στο τηγάνι
  • Τοστιέρα
  • Χωρίς Μαγείρεμα
  • Ψηστιέρα

Χώρες & Περιοχές

  • Άγιο Όρος
  • Ήπειρος
  • Αίγυπτος
  • Αγγλία
  • Αργεντινή
  • Ασία
  • Αυστρία
  • Αχαϊα
  • Βιετνάμ
  • Βολιβία
  • Βόρεια Αμερική
  • Γένοβα
  • Γαλλία
  • Γερμανία
  • Εκουαδόρ
  • Ελλάδα
  • Επτάνησα
  • Ευρώπη
  • Ζάκυνθος
  • Ζαγορά
  • Η.Π.Α.
  • Ηλεία
  • Ινδία
  • Ισραήλ
  • Ιταλία
  • Κέρκυρα
  • Κίνα
  • Κεφαλονιά
  • Κουρδιστάν
  • Κρήτη
  • Κυκλάδες
  • Λευκάδα
  • Μέση Ανατολή
  • Μαρόκο
  • Μεξικό
  • Μεσόγειος
  • Πήλιο
  • Πελοπόννησος
  • Περού
  • Πολωνία
  • Σούλι
  • Σπάρτη
  • Τουρκία
  • Τρίκαλα
  • Χιλή

Τελευταία Σχόλια

  • Τρία μόνο υλικά είναι αρκετά για εύκολα γρήγορα και πεντανόστιμα αμυγδαλωτά ή εργολάβοι στο Αμυγδαλωτά Σίφνου, μύρισε Αιγαίο
  • Παναγιώτης στο Αbsolute begginers: Μπριζόλες με πατάτες στον φούρνο.
  • Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο που ΔΕΝ παχαίνουν στο Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο. Bye bye θερμίδα
  • ΑννΑ στο Ζυμαρικά με πέστο φασκόμηλου, έπαθα έκρηξη γέυσης
  • Μιτσάκι στο Πουτίγκα από τσουρέκι, άλλαξε ο Μανωλιός και έφαγε το τσουρέκι του αλλιώς.
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Copyright
  • Δήλωση Προστασίας προσωπικών δεδομένων
  • Elara by LyraThemes