LoveFood

Μαγειρεύω και έχω θέματα

  • Συνταγές
    • Μαγειρική
    • Ζαχαροπλαστική
    • Τσάι
    • Προσθήκη συνταγής
  • Ανα Υλικό
    • Αλλαντικά
    • Ζυμαρικά
    • Θαλασσινά
    • Γαλακτοκομικά
    • Κρέας
    • Λαχανικά
    • Μπαχαρικά
    • Μυρωδικά
    • Πουλερικά
    • Σοκολάτα
    • Φρούτα
    • Ψάρια
  • Χρήσιμα
    • Μαγειρικό Γλωσσάρι
    • Δοσομετρητής
    • Θερμοκρασίες φούρνου
    • Τεχνικές
Τσάι  /  1 Αυγούστου 2013

Φτιάχνουμε τσάι φασκόμηλου και μιλάμε για τις ιδιότητες του.

by Παναγιώτης
Φασκόμηλο
Το φασκόμηλο δεν είναι μόνο για το κρύωμα και τον χειμώνα…

Το φασκόμηλο ή όπως ονομάζεται επιστημονικά Salvia Officinalis, έχει χαρακτηριστεί ως το «βότανο της μακροζωίας” για αυτό και η λατινική του ονομασία salvia  προέρχεται από το salvare σημαίνει “αυτό που ανακουφίζει ή θεραπεύει”.
Η καταγωγή του είναι από τη περιοχή της Μεσογείου και καθ’ όλη την ιστορία, το φασκόμηλο έχει χρησιμοποιηθεί από τους βοτανολόγους ως θεραπεία για λοιμώξεις του αναπνευστικού, για την χαλάρωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, τη θεραπεία του βήχα και επίσης ως καταπραϋντικό του πονόλαιμου.
Επίσης, έχει θεωρηθεί διεγερτικό της όρεξης, αλλά  πάνω από όλα είναι αντιδιαβητικό, αντιφλεγμονώδες και αντιμικροβιακό.
Άλλες χρησιμότητες του είναι ο καθαρισμός τους αίματος, η αντιμετώπιση της δυσπεψίας και ακόμη η βελτίωση  της ηπατικής λειτουργίας.
Μπορεί να  χρησιμοποιηθεί ως αντιπυρετικό, κατά των  νυχτερινών εφιδρώσεων και για την βελτίωση των ανωμαλιών του ουροποιητικού, στις γυναίκες μπορεί να  ελαχιστοποίησει τα τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην πρόληψη της νόσου του Alzheimer.

Όσο και θεραπευτικό και αν είναι βέβαια οι εγκυμονούσες γυναίκες  θα πρέπει να προσέξουν γιατί είναι  διεγερτικό της μήτρας και έτσι θα πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική του κατανάλωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μπορεί επίσης να μειώσει την παραγωγή γάλακτος στις  θηλάζουσες μητέρες.

Το φασκόμηλο στην Ελλάδα χρησιμοποιείται ως Αφέψημα ή Έγχυμα (τσάι) αλλά τελευταία έχει περάσει και στην κουζίνα μας. Είναι κατάλληλο για να μαρινάρει (Μαρινάρα) ή να συνοδέψει κρέατα (χοιρινό, κοτόπουλο) ή να χρησιμοποιηθεί σε σάλτσα πέστο. Δείτε συνταγές με φασκόμηλο

Εμείς θα δούμε πως μπορούμε να απολαύσουμε γρήγορα ένα τσάι με φρέσκο φασκόμηλο.

Τα υλικά μας

  • 1 κλωνάρι φασκόμηλο
  • 1 κούπα νερό
  • Μέλι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε το νερό μας.
  2. Σε μία κούπα ή σε καφετιέρα με έμβολο βάζουμε το κλωνάρι του φασκόμηλου και ρίχνουμε το καυτό νερό.
  3. Περιμένουμε 6-7 λεπτά και το απολαμβάνουμε ζεστό.

 

Τσάι Φασκόμηλου
Αν θέλουμε μπορούμε να το φυλάξουμε στο ψυγείο και να το απολαύσουμε παγωμένο, διατηρείται μέχρι 24 ώρες.

 

Στο ίδιο στυλ:

Φτιάχνουμε τσάι δυόσμου και μιλάμε για το αγαπημένο μας μυρωδικό. Ο δυÏŒσμος ή Mentha spicata στην επιστημονική του ονομασία στην Ελλάδα χρησιμοποιείται κυρίως στο φαγητÏŒ αλλά τον συναντάμε να  χρησιμοποιείται σαν ή σαν  (τσάι). Το αφέψημα αυτÏŒ είναι ιδανικÏŒ γιατρικÏŒ για τους πÏŒνους του στομαχιού μιας και μειÏŽνει την έκκριση...

Ζυμαρικά με πέστο φασκόμηλου, έπαθα έκρηξη γέυσης Το φασκÏŒμηλο έχει μία σειρά απÏŒ θεραπευτικές ιδιÏŒτητες που ξεκινάν απÏŒ την ενίσχυση της μνήμης μας, την καταπολέμηση των ασθενειÏŽν του αναπνευστικού συστήματος είναι μέχρι και ηρεμιστικÏŒ και καταπολεμά την δυσπεψία.  Η λατινική του ονομασία είναι salvia (θεραπευτικÏŒ ή θεραπευτική...

Φτιάχνουμε τσιμιτσούρι (chimichurri) & νοσταλγούμε το Αργεντίνικο κρέας. ΑπÏŒ την Αργεντινή μου λείπουν οι φίλοι που έκανα, τα τοπία αξεπέραστης ομορφιάς αλλά και οι παρίγιες (ψησταριές). Το τυπικÏŒτερο κομμάτι κρέας είναι το bife de chorizo, και μην βιάζεστε ισπανομαθείς δεν έχει να κάνει με λουκάνικο (chorizo) είναι η...

Σαλάτα με γλυστρίδα (μιλάμε για αντράκλες) Η γλυστρίδα ή γλιστρίδα ή αντράκλα είναι ένα βÏŒτανο που βρίσκουμε στην εξοχή και στους κήπους μας και πολλές φορές θεωρείται ζιζάνιο. Έχει καθαρτική δράση για το αίμα μας και επίσης είναι διουρητικÏŒ βÏŒτανο. Την χρησιμοποιούμε στις σαλάτες μας (και...

Tags

  • Vegan
  • Γρήγορες
  • Εύκολες
  • Νηστίσιμα
  • Σαρακοστή
  • Χορτοφαγικές

Πλοήγηση άρθρων

Σαλάτα με γαύρο παστό & αλμυρίκια από τον κήπο της θάλασσας
Ομελέτα με αλμυρίκια & ντοματίνια, μεζεδάκι με χαρακτήρα Ελληνικό

Share your thoughts Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Υλικά

  • Άνηθος
  • Αλάτι
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Αυγά
  • Βανίλια
  • Βασιλικός
  • Βούτυρο
  • Γάλα
  • Γαρίφαλο
  • Γιαούρτι
  • Δυόσμος
  • Ελαιόλαδο
  • Ζάχαρη
  • Ζάχαρη άχνη
  • Θυμάρι
  • Κανέλα
  • Κεφαλοτύρι
  • Κολοκύθια
  • Κορίανδρος
  • Κοτόπουλο
  • Κρέμα γάλακτος
  • Κρεμμύδι
  • Κρεμμύδι Φρέσκο
  • Κύμινο
  • Μαϊντανός
  • Μαύρο Πιπέρι
  • Μελιτζάνες
  • Μοσχοκάρυδο
  • Μπέικον
  • Μπαλσάμικο
  • Μπαχάρι
  • Ντομάτες
  • Ξύδια
  • Παρμεζάνα
  • Πατάτες
  • Πιπέρι
  • Πιπέρι καγιέν
  • Πιπεριές
  • Ρίγανη
  • Σκόρδο
  • Τζίντζερ
  • Τσίλι
  • Φέτα
  • Χυμός Λεμονιού
  • κιμάς μοσχαρίσιος

Είναι και…

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Μέθοδος Μαγειρέματος

  • Ζεμάτισμα
  • Μαρινάδα
  • Μπέν μαρί
  • Στα κάρβουνα
  • Στην Κατσαρόλα
  • Στην γάστρα
  • Στην λαδόκολα
  • Στη σχάρα
  • Στο γκριλ
  • Στο μπρίκι
  • Στον Ατμό
  • Στον Φούρνο
  • Στο πήλινο
  • Στο τηγάνι
  • Τοστιέρα
  • Χωρίς Μαγείρεμα
  • Ψηστιέρα

Χώρες & Περιοχές

  • Άγιο Όρος
  • Ήπειρος
  • Αίγυπτος
  • Αγγλία
  • Αργεντινή
  • Ασία
  • Αυστρία
  • Αχαϊα
  • Βιετνάμ
  • Βολιβία
  • Βόρεια Αμερική
  • Γένοβα
  • Γαλλία
  • Γερμανία
  • Εκουαδόρ
  • Ελλάδα
  • Επτάνησα
  • Ευρώπη
  • Ζάκυνθος
  • Ζαγορά
  • Η.Π.Α.
  • Ηλεία
  • Ινδία
  • Ισραήλ
  • Ιταλία
  • Κέρκυρα
  • Κίνα
  • Κεφαλονιά
  • Κουρδιστάν
  • Κρήτη
  • Κυκλάδες
  • Λευκάδα
  • Μέση Ανατολή
  • Μαρόκο
  • Μεξικό
  • Μεσόγειος
  • Πήλιο
  • Πελοπόννησος
  • Περού
  • Πολωνία
  • Σούλι
  • Σπάρτη
  • Τουρκία
  • Τρίκαλα
  • Χιλή

Τελευταία Σχόλια

  • Τρία μόνο υλικά είναι αρκετά για εύκολα γρήγορα και πεντανόστιμα αμυγδαλωτά ή εργολάβοι στο Αμυγδαλωτά Σίφνου, μύρισε Αιγαίο
  • Παναγιώτης στο Αbsolute begginers: Μπριζόλες με πατάτες στον φούρνο.
  • Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο που ΔΕΝ παχαίνουν στο Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο. Bye bye θερμίδα
  • ΑννΑ στο Ζυμαρικά με πέστο φασκόμηλου, έπαθα έκρηξη γέυσης
  • Μιτσάκι στο Πουτίγκα από τσουρέκι, άλλαξε ο Μανωλιός και έφαγε το τσουρέκι του αλλιώς.
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Copyright
  • Δήλωση Προστασίας προσωπικών δεδομένων
  • Elara by LyraThemes