Πριν μερικές εβδομάδες, η φίλη μου Τζοάνα πέρασε από το σπίτι για να μας βγάλει φωτογραφίες (περιμένουμε μωράκι) και σκέφtηκα να κάνω κάτι γρήγορο για μεσημεριανό. Το κάτι γρήγορο γρήγορα άλλαξε σε μία υπερπαραγωγή που χρειάστηκε 4+ ώρες για να τελειώσει. Την συνταγή την έφτιαξα στο μυαλό μου στο δρόμο για τον χασάπη. Στην Μαργάριτα (έτερον ήμισυ) άρεσε τόσο πολύ που με έβαλε και την έγραψα το ίδιο βράδυ για να μην την ξεχάσω (το κάνω συχνά). Πάμε να δούμε λοιπόν πως το κάνουμε.
Υλικά για 6-8 μερίδες
- 2 κιλά χοιρινό (ομωπλάτη) κομμένο σε μεγάλους κύβους
- 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες κομμένες στα 4
- 2 μεγάλα κρεμμύδια
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 1 κούπα κόκκινο κρασί
- 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα ντιζόν
- 1 κουταλιά της σούπας χρένο
- 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
- 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (Αγνό παρθένο)
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 240 βαθμούς.
- Ρίχνουμε το λάδι σε μία κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το χοιρινό να πάρει χρώμα και για να το “σφραγίσουμε”. Το σβήνουμε με το κρασί και το μεταφέρουμε στην γάστρα μας.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μας στην γάστρα και ανακατεύουμε καλά
- Σκεπάζουμε την γάστρα και την βάζουμε στον φούρνο που καίει.
- Ψήνουμε για 40 λεπτά στους 240 και μετά κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 150 και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλες τρείς ώρες. Το κράσι είναι αρκετό και το χοιρινό θα βγάλει έξτρα ζουμάκι αλλά που και που ελέγχουμε μήπως σωθούν τα υγρά.
- Τέλος αφαιρούμε το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε στους 240 και στο γκρίλ για μισή ακόμα ώρα για να πάρει το φαγητό μας χρώμα.
- Το σερβίρουμε με την γάστρα μας και το τρώμε με έξτρα μουστάρδα και χρένο.