Αυτή εδώ είναι η συνταγή για το κλασσικό χοιρινό λεμονάτο στην κατσαρόλα με τον τρόπο της μάνας μου και με την προσθήκη του κουρκουμά γιατί τελευταία τον αγαπάμε πολύ στο σπίτι, όχι μόνο για την διακριτική γεύση του και το τέλειο χρώμα που δίνει στο φαγητό, αλλά επίσης για τις απίστευτες αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του…
Τα υλικά μας (για 4-6 άτομα)
- 1 κιλό χοιρινό για κατσαρόλα κομμένο σε κύβους
- 2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα στην μέση
- 2 μέτρια καρότα ολόκληρα
- 3-4 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
- 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
- 1/2 κουταλιά της σούπας ρίγανη
- 1 κουταλιά της σούπας κουρκουμά
- 2 μπαχάρια
- 2 φύλλα δάφνης
- Χυμό από 2 λεμόνια μεγάλα (1/2 κούπα)
- 5-6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Φρέσκια ρίγανη για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Ρίχνουμε το λάδι στην κατσαρόλα και όταν κάψει ρίχνουμε το σκόρδο, τα κρεμμύδια, τα καρότα τα μπαχάρια και τα φύλλα δάφνης. Τσιγαρίσουμε για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε το χοιρινό και τσιγαρίζουμε μέχρι να πάρει χρώμα ανακατεύοντας συχνά.
- Αφού έχουμε σφραγίσει το χοιρινό μας τσιγαρίζοντας το, σβήνουμε με το χυμό λεμονιού και το κρασί.
- Προσθέτουμε τον κουρκουμά και 1/2 ποτήρι ζεστό νερό και το αφήνουμε να πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά στο χαμηλοτέρο σημείο που μπορούμε να πετύχουμε βρασμό με το καπάκι της κατσαρόλας κλειστό.
- Σιγοβράζουμε για όση ώρα χρειαστεί μέχρι να δέσει η σάλτσα του φαγητού.
- Σερβίρουμε με φρέσκια ρίγανη και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές, πουρέ, η ακόμα και ζυμαρικά αν είμαστε μακαρονάδες, εγώ το προτιμώ με πουρέ πάντως ;)
Καλημέρα, Παναγιώτη!!! τι ωραίο πιάτο!!! χρησιμοποιώ και εγώ πολύ το κουρκουμά τελευταία, ξέρω ότι βοηθάει πολύ και στη μνήμη.
Να είσαι καλά olive! Καταπληκτικό Υλικό ο Κουρκουμάς πράγματι :)
Είναι καταπληκτικό…ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ….!!!
Να είσαι καλά Κυριακή!