Χοντρομπίγουλη από το χωριό μου, σούπα με χοντρό φιδέ. 4

Συνταγή από την/τον:

Χοντρομπίγουλη

Ο Γιώργης από την Αμαλιάδα απολαμβάνει την μινεστρόνε του όλες τις εποχές του χρόνου με θέα το Ιόνιο..

Η χοντρομπίγουλη ή μπίγουλη (σε άλλες περιοχές λέγεται και χοντρομενούδελο)  έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές στην περιοχή στην οποία μεγάλωσα , ένα απλό φαγητό αλλά και νόστιμο είναι μία σούπα ντομάτας με χοντρό φιδέ. Η καταγωγή του πιάτου είναι σίγουρα από τα Επτάνησα και είναι λογικό να έχει περάσει στην Ηλεία και την Αχαΐα μέσω της εσωτερικής μετανάστευσης που οδήγησε τους επτανήσιους στην Πελοπόννησο, μέσα σε αυτούς και οι παππούδες μου από την πλευρά του πατέρα μου, εξού και το Ζακυνθινό μου όμορφο επώνυμο: Πομώνης. Μέχρι τώρα έχουμε το στοιχείο των Επτανήσων και αν ψάξετε και λίγο θα ανακαλύψετε ότι υπάρχει ένα Ιταλικό ζυμαρικό που ονομάζεται Bigoli, είναι λίγο διαφορετικό αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος ότι το bigoli κάποια στιγμή πέρασε την Αδριατική και έγινε Μπίγουλη.   Την έφτιαξε ο πατέρας μου σήμερα, με λίγη βοήθεια βέβαια γιατί ο πατέρας μου είναι μεγάλος μάγειρας, ξέρει να κάνει τα πάντα όπως λέει, το μόνο πρόβλημα είναι ότι  έχει κολλήματα με την εφαρμογή με την θεωρία τα πάει καλά, ρώτα τον πως να φτιάξεις κουνέλι στιφάδο, θα σου πει, αλλά δεν το έχει μαγειρέψει ποτέ…

 

Τα υλικά μας

  • 1/2 πακέτο χοντρομπίγουλη (χόντρος φιδές ή μαλλιά αγγέλου)
  • 3-4 ντομάτες μέτριες ώριμες , ψιλοκομμένες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
  • 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 3-4 κούπες νερό
  • Ρίγανη ξερή
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι καιόταν κάψει προσθέτουμε το κρεμμύδι για να το τσιγαρίσουμε.
  2. Όταν τα κρεμμύδια μαλακώσουν προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, την ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε.
  3. Συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 5 λεπτά και προσθέτουμε το νερό και την τοματοπελτέ.
  4. Βράζουμε για περίπου 20 λεπτά αν χρειαστεί προσθέτουμε και επιπλέον νερό (μάλλον δεν θα χρειαστεί) και προσθέτουμε την χοντρομπίγουλη, συνεχίζουμε το βράσιμο για 5-6 λεπτά και την κατεβάζουμε από την φωτιά για να ξεκουραστεί και να κρυώσει.
  5. Την σερβίρουμε χλιαρή ή κρύα με φύλλα φρέσκου βασιλικού  και φέτα αν θέλουμε.
VN:F [1.9.22_1171]
Σκορ: 4.4/5 (8 ψήφοι )
Χοντρομπίγουλη από το χωριό μου, σούπα με χοντρό φιδέ., 4.4 από 5 βασιζόμενο σε 8 ψήφους

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας για τις μαγειρικές μας

  1. Reply ελενη Sep 12, 2013 7:28 pm

    τι μου θυμισες ορε παναγιωτη τι ετρωγα παιδι οταν ερχομουνα στο αγαπημενο μου χωριο το αγαπημενο φαγητου του παππου μου…σε ευχαριστω που το εχεις προσθεσει στο lovefood

    VA:F [1.9.22_1171]
    Ψήφοι: +1 (από 1 ψήφος)
    • Reply Παναγιώτης Sep 12, 2013 10:18 pm

      Να είσαι καλά Ελένη :) Που είναι το χωριό του παππού αν επιτρέπεται;

      VN:F [1.9.22_1171]
      Ψήφοι: 0 (από 0 ψήφοι)
      • Reply ελενη Sep 13, 2013 12:08 am

        παναγιωτη το βαρθολομιο δυο σπιτια μας χωριζαν….της φωτουλας η ελενη ειμαι οπως θα ελεγε η αδερφη σου η τσανθια!!!
        μαγειρευω και εγω θα στελνω και συνταγες ωρα να βγουν οι κουταλες!!!

        VA:F [1.9.22_1171]
        Ψήφοι: 0 (από 0 ψήφοι)
        • Reply Παναγιώτης Sep 14, 2013 8:37 pm

          Έλα ρε ξαδερφούλα! Που να σε καταλαβω ;) Φιλιά πολλά! Αν πιάσεις το μαγείρεμα στείλε καμιά συνταγή να την βάλουμε και εδώ. Φιλιά πολλά!

          VN:F [1.9.22_1171]
          Ψήφοι: 0 (από 0 ψήφοι)

Leave a Reply

  

  

  

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο