LoveFood

Μαγειρεύω και έχω θέματα

  • Συνταγές
    • Μαγειρική
    • Ζαχαροπλαστική
    • Τσάι
    • Προσθήκη συνταγής
  • Ανα Υλικό
    • Πουλερικά
  • Χρήσιμα
    • Μαγειρικό Γλωσσάρι
    • Δοσομετρητής
    • Θερμοκρασίες φούρνου
    • Τεχνικές
Μαγειρική, Σούπες  /  11 Σεπτεμβρίου 2013

Χοντρομπίγουλη από το χωριό μου, σούπα με χοντρό φιδέ.

by Παναγιώτης
Χοντρομπίγουλη
Ο Γιώργης από την Αμαλιάδα απολαμβάνει την μινεστρόνε του όλες τις εποχές του χρόνου με θέα το Ιόνιο..

Η χοντρομπίγουλη ή μπίγουλη (σε άλλες περιοχές λέγεται και χοντρομενούδελο)  έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές στην περιοχή στην οποία μεγάλωσα , ένα απλό φαγητό αλλά και νόστιμο είναι μία σούπα ντομάτας με χοντρό φιδέ. Η καταγωγή του πιάτου είναι σίγουρα από τα Επτάνησα και είναι λογικό να έχει περάσει στην Ηλεία και την Αχαΐα μέσω της εσωτερικής μετανάστευσης που οδήγησε τους επτανήσιους στην Πελοπόννησο, μέσα σε αυτούς και οι παππούδες μου από την πλευρά του πατέρα μου, εξού και το Ζακυνθινό μου όμορφο επώνυμο: Πομώνης. Μέχρι τώρα έχουμε το στοιχείο των Επτανήσων και αν ψάξετε και λίγο θα ανακαλύψετε ότι υπάρχει ένα Ιταλικό ζυμαρικό που ονομάζεται Bigoli, είναι λίγο διαφορετικό αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος ότι το bigoli κάποια στιγμή πέρασε την Αδριατική και έγινε Μπίγουλη.   Την έφτιαξε ο πατέρας μου σήμερα, με λίγη βοήθεια βέβαια γιατί ο πατέρας μου είναι μεγάλος μάγειρας, ξέρει να κάνει τα πάντα όπως λέει, το μόνο πρόβλημα είναι ότι  έχει κολλήματα με την εφαρμογή με την θεωρία τα πάει καλά, ρώτα τον πως να φτιάξεις κουνέλι στιφάδο, θα σου πει, αλλά δεν το έχει μαγειρέψει ποτέ…

 

Τα υλικά μας

  • 1/2 πακέτο χοντρομπίγουλη (χόντρος φιδές ή μαλλιά αγγέλου)
  • 3-4 ντομάτες μέτριες ώριμες , ψιλοκομμένες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
  • 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 3-4 κούπες νερό
  • Ρίγανη ξερή
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι καιόταν κάψει προσθέτουμε το κρεμμύδι για να το τσιγαρίσουμε.
  2. Όταν τα κρεμμύδια μαλακώσουν προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, την ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε.
  3. Συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 5 λεπτά και προσθέτουμε το νερό και την τοματοπελτέ.
  4. Βράζουμε για περίπου 20 λεπτά αν χρειαστεί προσθέτουμε και επιπλέον νερό (μάλλον δεν θα χρειαστεί) και προσθέτουμε την χοντρομπίγουλη, συνεχίζουμε το βράσιμο για 5-6 λεπτά και την κατεβάζουμε από την φωτιά για να ξεκουραστεί και να κρυώσει.
  5. Την σερβίρουμε χλιαρή ή κρύα με φύλλα φρέσκου βασιλικού  και φέτα αν θέλουμε.

Στο ίδιο στυλ:

Ρεβίθια σούπα, κλασσικά εικονογραφημένα Το ρεβίθι ή “Ερέβινθος ο κοινός” όπως είναι η επιστημονική του ονομασία , είναι μια διατροφική βόμβα βιταμινών και μετάλλων καθώς περιέχει  φώσφορο , μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες Β, Κ, Ε, και C. Η Ινδία είναι πρώτη στον κόσμο σε παραγωγή ρεβιθιών. Ακολουθούν η...

Ψαρόσουπα . Σούπα μου πες Στην χώρα των θαλασσών , των καπεταναίων και των ψαράδων κάθε Ελληνικό σπίτι που σέβεται την παράδοση , μια ψαρόσουπα θα την φτιάξει . Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Αυτός με το ρύζι και το αυγολέμονο είναι ο πιο διαδεδομένος , αυτόν...

Σούπα νουντλς με μοσχάρι (beef noodle soup), πάρτο αλλιώς.   Έπεισα την οικογένεια μια που είναι οι τελευταίες μέρες στο χωριό και ετοιμάζομαι για την θριαμβευτική μου επιστροφή στην Αγγλία να φάμε κάτι διαφορετικό. Η μάνα μου το έφαγε με φέτα, ο πατέρας μου το έφαγε αλλά στο τέλος...

Σούπα νουντλς με κοτόπουλο (chicken noodle soup), Χιγιά!   Το Λονδίνο με έχει διδάξει πολλά για τις κουζίνες του κόσμου και όχι γιατί υπάρχουν εστιατόρια σχεδόν για κάθε μία από αυτές,  αλλά γιατί μπορείς να δοκιμάσεις σχεδόν τα πάντα από τα χέρια φίλων και γνωστών στο σπίτι τους...

Tags

  • Light
  • Νηστίσιμα
  • Παραδοσιακές
  • Σαρακοστή
  • Χορτοφαγικές

Πλοήγηση άρθρων

Πικάντικα κεμπάπ . Και μπαπ και κάτω
Μους μόκα . Μόκα – loca , τρελή απόλαυση !

4 comments

  • ελενη
    12 Σεπτεμβρίου 2013

    τι μου θυμισες ορε παναγιωτη τι ετρωγα παιδι οταν ερχομουνα στο αγαπημενο μου χωριο το αγαπημενο φαγητου του παππου μου…σε ευχαριστω που το εχεις προσθεσει στο lovefood

    Reply
    • Παναγιώτης
      12 Σεπτεμβρίου 2013

      Να είσαι καλά Ελένη :) Που είναι το χωριό του παππού αν επιτρέπεται;

      Reply
      • ελενη
        13 Σεπτεμβρίου 2013

        παναγιωτη το βαρθολομιο δυο σπιτια μας χωριζαν….της φωτουλας η ελενη ειμαι οπως θα ελεγε η αδερφη σου η τσανθια!!!
        μαγειρευω και εγω θα στελνω και συνταγες ωρα να βγουν οι κουταλες!!!

        Reply
        • Παναγιώτης
          14 Σεπτεμβρίου 2013

          Έλα ρε ξαδερφούλα! Που να σε καταλαβω ;) Φιλιά πολλά! Αν πιάσεις το μαγείρεμα στείλε καμιά συνταγή να την βάλουμε και εδώ. Φιλιά πολλά!

          Reply

Share your thoughts Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Υλικά

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Είναι και…

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Μέθοδος Μαγειρέματος

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Χώρες & Περιοχές

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Τελευταία Σχόλια

  • Παναγιώτης στο Γεμιστά με κιμά, meat lovers rejoice!
  • Νόστιμη πίτα σε σχήμα ήλιος με λαχανικά και τυρί στο Σπιτική αραβική πίτα χωρίς μαγιά, κάντο σαν άραβας.
  • Μηλόπιτα αμερικάνικου τύπου, τέλεια! στο Μηλόπιτα (Απλ πάει την φάγαμε)
  • Ωραιότατο φαγητό, νοστιμότατα και καλοφτιαγμένα μανιτάρια φρικασέ στο Πλευριτώσαμε… Πλευρώτους ψητά με κόλιανδρο
  • Τρία μόνο υλικά είναι αρκετά για εύκολα γρήγορα και πεντανόστιμα αμυγδαλωτά ή εργολάβοι στο Αμυγδαλωτά Σίφνου, μύρισε Αιγαίο
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Copyright
  • Δήλωση Προστασίας προσωπικών δεδομένων
  • Elara by LyraThemes
Διαχείριση Συγκατάθεσης
Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν λόγω τεχνολογίες θα μας επιτρέψει να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.
Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών, για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Manage {vendor_count} vendors Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Προβολή προτιμήσεων
{title} {title} {title}