LoveFood

Μαγειρεύω και έχω θέματα

  • Συνταγές
    • Μαγειρική
    • Ζαχαροπλαστική
    • Τσάι
    • Προσθήκη συνταγής
  • Ανα Υλικό
    • Αλλαντικά
    • Ζυμαρικά
    • Θαλασσινά
    • Γαλακτοκομικά
    • Κρέας
    • Λαχανικά
    • Μπαχαρικά
    • Μυρωδικά
    • Πουλερικά
    • Σοκολάτα
    • Φρούτα
    • Ψάρια
  • Χρήσιμα
    • Μαγειρικό Γλωσσάρι
    • Δοσομετρητής
    • Θερμοκρασίες φούρνου
    • Τεχνικές
Μαγειρική, Σούπες  /  11 Σεπτεμβρίου 2013

Χοντρομπίγουλη από το χωριό μου, σούπα με χοντρό φιδέ.

by Παναγιώτης
Χοντρομπίγουλη
Ο Γιώργης από την Αμαλιάδα απολαμβάνει την μινεστρόνε του όλες τις εποχές του χρόνου με θέα το Ιόνιο..

Η χοντρομπίγουλη ή μπίγουλη (σε άλλες περιοχές λέγεται και χοντρομενούδελο)  έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές στην περιοχή στην οποία μεγάλωσα , ένα απλό φαγητό αλλά και νόστιμο είναι μία σούπα ντομάτας με χοντρό φιδέ. Η καταγωγή του πιάτου είναι σίγουρα από τα Επτάνησα και είναι λογικό να έχει περάσει στην Ηλεία και την Αχαΐα μέσω της εσωτερικής μετανάστευσης που οδήγησε τους επτανήσιους στην Πελοπόννησο, μέσα σε αυτούς και οι παππούδες μου από την πλευρά του πατέρα μου, εξού και το Ζακυνθινό μου όμορφο επώνυμο: Πομώνης. Μέχρι τώρα έχουμε το στοιχείο των Επτανήσων και αν ψάξετε και λίγο θα ανακαλύψετε ότι υπάρχει ένα Ιταλικό ζυμαρικό που ονομάζεται Bigoli, είναι λίγο διαφορετικό αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος ότι το bigoli κάποια στιγμή πέρασε την Αδριατική και έγινε Μπίγουλη.   Την έφτιαξε ο πατέρας μου σήμερα, με λίγη βοήθεια βέβαια γιατί ο πατέρας μου είναι μεγάλος μάγειρας, ξέρει να κάνει τα πάντα όπως λέει, το μόνο πρόβλημα είναι ότι  έχει κολλήματα με την εφαρμογή με την θεωρία τα πάει καλά, ρώτα τον πως να φτιάξεις κουνέλι στιφάδο, θα σου πει, αλλά δεν το έχει μαγειρέψει ποτέ…

 

Τα υλικά μας

  • 1/2 πακέτο χοντρομπίγουλη (χόντρος φιδές ή μαλλιά αγγέλου)
  • 3-4 ντομάτες μέτριες ώριμες , ψιλοκομμένες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
  • 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 3-4 κούπες νερό
  • Ρίγανη ξερή
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι καιόταν κάψει προσθέτουμε το κρεμμύδι για να το τσιγαρίσουμε.
  2. Όταν τα κρεμμύδια μαλακώσουν προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, την ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε.
  3. Συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 5 λεπτά και προσθέτουμε το νερό και την τοματοπελτέ.
  4. Βράζουμε για περίπου 20 λεπτά αν χρειαστεί προσθέτουμε και επιπλέον νερό (μάλλον δεν θα χρειαστεί) και προσθέτουμε την χοντρομπίγουλη, συνεχίζουμε το βράσιμο για 5-6 λεπτά και την κατεβάζουμε από την φωτιά για να ξεκουραστεί και να κρυώσει.
  5. Την σερβίρουμε χλιαρή ή κρύα με φύλλα φρέσκου βασιλικού  και φέτα αν θέλουμε.

Στο ίδιο στυλ:

Ρεβίθια σούπα, κλασσικά εικονογραφημένα Το ρεβίθι ή “Ερέβινθος ο κοινός” όπως είναι η επιστημονική του ονομασία , είναι μια διατροφική βόμβα βιταμινών και μετάλλων καθώς περιέχει  φώσφορο , μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες Β, Κ, Ε, και C. Η Ινδία είναι πρώτη στον κόσμο σε παραγωγή ρεβιθιών. Ακολουθούν η...

Σούπα βελουτέ με γλυκοπατάτα & σπαράγγια ......

Σκορδαλιά με ψωμί & καρύδι, αλιάδα από την Θράκη. Η (μάλλον) αυθεντική σκορδαλιά γιατί η πατάτα έχει μπει στην κουζίνα μας σχετικά τελευταία και έχει αντικαταστήσει υλικά που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν, η επονομαζόμενη “Θρακιώτικη” που φτιάχνεται με καρύδια και ψωμί, αν και πολλοί την κάνουν με καρύδια μόνο. Επίσης...

Τουρλού κατσαρόλας μυρωδάτο & καλοκαιρινάτο Καλοκαιρινά φαγητά κόβω, βάζω κατσαρόλα τελειώνω, ένα από αυτά είναι το τουρλού που φτιάχνεται με διάφορες εκδοχές στην χώρα μας και έχει την λογική φαγητό με ότι υπάρχει, σούπερ vegan Greek power φαγητάκι…   Τα υλικά μας 4-5 κολοκυθάκια καθαρισμένα...

Tags

  • Light
  • Νηστίσιμα
  • Παραδοσιακές
  • Σαρακοστή
  • Χορτοφαγικές

Πλοήγηση άρθρων

Πικάντικα κεμπάπ . Και μπαπ και κάτω
Μους μόκα . Μόκα – loca , τρελή απόλαυση !

4 comments

  • ελενη
    12 Σεπτεμβρίου 2013

    τι μου θυμισες ορε παναγιωτη τι ετρωγα παιδι οταν ερχομουνα στο αγαπημενο μου χωριο το αγαπημενο φαγητου του παππου μου…σε ευχαριστω που το εχεις προσθεσει στο lovefood

    Reply
    • Παναγιώτης
      12 Σεπτεμβρίου 2013

      Να είσαι καλά Ελένη :) Που είναι το χωριό του παππού αν επιτρέπεται;

      Reply
      • ελενη
        13 Σεπτεμβρίου 2013

        παναγιωτη το βαρθολομιο δυο σπιτια μας χωριζαν….της φωτουλας η ελενη ειμαι οπως θα ελεγε η αδερφη σου η τσανθια!!!
        μαγειρευω και εγω θα στελνω και συνταγες ωρα να βγουν οι κουταλες!!!

        Reply
        • Παναγιώτης
          14 Σεπτεμβρίου 2013

          Έλα ρε ξαδερφούλα! Που να σε καταλαβω ;) Φιλιά πολλά! Αν πιάσεις το μαγείρεμα στείλε καμιά συνταγή να την βάλουμε και εδώ. Φιλιά πολλά!

          Reply

Share your thoughts Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Υλικά

  • Άνηθος
  • Αλάτι
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Αυγά
  • Βανίλια
  • Βασιλικός
  • Βούτυρο
  • Γάλα
  • Γαρίφαλο
  • Γιαούρτι
  • Δυόσμος
  • Ελαιόλαδο
  • Ζάχαρη
  • Ζάχαρη άχνη
  • Θυμάρι
  • Κανέλα
  • Κεφαλοτύρι
  • Κολοκύθια
  • Κορίανδρος
  • Κοτόπουλο
  • Κρέμα γάλακτος
  • Κρεμμύδι
  • Κρεμμύδι Φρέσκο
  • Κύμινο
  • Μαϊντανός
  • Μαύρο Πιπέρι
  • Μελιτζάνες
  • Μοσχοκάρυδο
  • Μπέικον
  • Μπαλσάμικο
  • Μπαχάρι
  • Ντομάτες
  • Ξύδια
  • Παρμεζάνα
  • Πατάτες
  • Πιπέρι
  • Πιπέρι καγιέν
  • Πιπεριές
  • Ρίγανη
  • Σκόρδο
  • Τζίντζερ
  • Τσίλι
  • Φέτα
  • Χυμός Λεμονιού
  • κιμάς μοσχαρίσιος

Είναι και…

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Μέθοδος Μαγειρέματος

  • Ζεμάτισμα
  • Μαρινάδα
  • Μπέν μαρί
  • Στα κάρβουνα
  • Στην Κατσαρόλα
  • Στην γάστρα
  • Στην λαδόκολα
  • Στη σχάρα
  • Στο γκριλ
  • Στο μπρίκι
  • Στον Ατμό
  • Στον Φούρνο
  • Στο πήλινο
  • Στο τηγάνι
  • Τοστιέρα
  • Χωρίς Μαγείρεμα
  • Ψηστιέρα

Χώρες & Περιοχές

  • Άγιο Όρος
  • Ήπειρος
  • Αίγυπτος
  • Αγγλία
  • Αργεντινή
  • Ασία
  • Αυστρία
  • Αχαϊα
  • Βιετνάμ
  • Βολιβία
  • Βόρεια Αμερική
  • Γένοβα
  • Γαλλία
  • Γερμανία
  • Εκουαδόρ
  • Ελλάδα
  • Επτάνησα
  • Ευρώπη
  • Ζάκυνθος
  • Ζαγορά
  • Η.Π.Α.
  • Ηλεία
  • Ινδία
  • Ισραήλ
  • Ιταλία
  • Κέρκυρα
  • Κίνα
  • Κεφαλονιά
  • Κουρδιστάν
  • Κρήτη
  • Κυκλάδες
  • Λευκάδα
  • Μέση Ανατολή
  • Μαρόκο
  • Μεξικό
  • Μεσόγειος
  • Πήλιο
  • Πελοπόννησος
  • Περού
  • Πολωνία
  • Σούλι
  • Σπάρτη
  • Τουρκία
  • Τρίκαλα
  • Χιλή

Τελευταία Σχόλια

  • Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο που ΔΕΝ παχαίνουν στο Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο. Bye bye θερμίδα
  • ΑννΑ στο Ζυμαρικά με πέστο φασκόμηλου, έπαθα έκρηξη γέυσης
  • Μιτσάκι στο Πουτίγκα από τσουρέκι, άλλαξε ο Μανωλιός και έφαγε το τσουρέκι του αλλιώς.
  • Ψάρι στη λαδόκολλα με λαχανικά(4 μονάδες) - στο Φάγαμε πακέτο …φιλέτα ψαριού στη λαδόκολλα
  • Μαιρη Αθανασοπουλου στο Στάσου…μύγδαλα! Τούρτα με καραμελωμένα αμύγδαλα (και σοκολατένιο παντεσπάνι)
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Copyright
  • Δήλωση Προστασίας προσωπικών δεδομένων
  • Elara by LyraThemes