Η χοντρομπίγουλη ή μπίγουλη (σε άλλες περιοχές λέγεται και χοντρομενούδελο) έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές στην περιοχή στην οποία μεγάλωσα , ένα απλό φαγητό αλλά και νόστιμο είναι μία σούπα ντομάτας με χοντρό φιδέ. Η καταγωγή του πιάτου είναι σίγουρα από τα Επτάνησα και είναι λογικό να έχει περάσει στην Ηλεία και την Αχαΐα μέσω της εσωτερικής μετανάστευσης που οδήγησε τους επτανήσιους στην Πελοπόννησο, μέσα σε αυτούς και οι παππούδες μου από την πλευρά του πατέρα μου, εξού και το Ζακυνθινό μου όμορφο επώνυμο: Πομώνης. Μέχρι τώρα έχουμε το στοιχείο των Επτανήσων και αν ψάξετε και λίγο θα ανακαλύψετε ότι υπάρχει ένα Ιταλικό ζυμαρικό που ονομάζεται Bigoli, είναι λίγο διαφορετικό αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος ότι το bigoli κάποια στιγμή πέρασε την Αδριατική και έγινε Μπίγουλη. Την έφτιαξε ο πατέρας μου σήμερα, με λίγη βοήθεια βέβαια γιατί ο πατέρας μου είναι μεγάλος μάγειρας, ξέρει να κάνει τα πάντα όπως λέει, το μόνο πρόβλημα είναι ότι έχει κολλήματα με την εφαρμογή με την θεωρία τα πάει καλά, ρώτα τον πως να φτιάξεις κουνέλι στιφάδο, θα σου πει, αλλά δεν το έχει μαγειρέψει ποτέ…
Τα υλικά μας
- 1/2 πακέτο χοντρομπίγουλη (χόντρος φιδές ή μαλλιά αγγέλου)
- 3-4 ντομάτες μέτριες ώριμες , ψιλοκομμένες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
- 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 3-4 κούπες νερό
- Ρίγανη ξερή
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι καιόταν κάψει προσθέτουμε το κρεμμύδι για να το τσιγαρίσουμε.
- Όταν τα κρεμμύδια μαλακώσουν προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, την ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε.
- Συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 5 λεπτά και προσθέτουμε το νερό και την τοματοπελτέ.
- Βράζουμε για περίπου 20 λεπτά αν χρειαστεί προσθέτουμε και επιπλέον νερό (μάλλον δεν θα χρειαστεί) και προσθέτουμε την χοντρομπίγουλη, συνεχίζουμε το βράσιμο για 5-6 λεπτά και την κατεβάζουμε από την φωτιά για να ξεκουραστεί και να κρυώσει.
- Την σερβίρουμε χλιαρή ή κρύα με φύλλα φρέσκου βασιλικού και φέτα αν θέλουμε.
τι μου θυμισες ορε παναγιωτη τι ετρωγα παιδι οταν ερχομουνα στο αγαπημενο μου χωριο το αγαπημενο φαγητου του παππου μου…σε ευχαριστω που το εχεις προσθεσει στο lovefood
Να είσαι καλά Ελένη :) Που είναι το χωριό του παππού αν επιτρέπεται;
παναγιωτη το βαρθολομιο δυο σπιτια μας χωριζαν….της φωτουλας η ελενη ειμαι οπως θα ελεγε η αδερφη σου η τσανθια!!!
μαγειρευω και εγω θα στελνω και συνταγες ωρα να βγουν οι κουταλες!!!
Έλα ρε ξαδερφούλα! Που να σε καταλαβω ;) Φιλιά πολλά! Αν πιάσεις το μαγείρεμα στείλε καμιά συνταγή να την βάλουμε και εδώ. Φιλιά πολλά!