
Είδα τα καλαμπόκια στην Λαϊκή και πήρα την απόφαση να φτιάξω (χ)ουμίτας (το h είναι σιωπηρό), το ορεκτικό ή σνακ που δοκίμασα για πρώτη φορά στο Puerto Varas στην Χιλή. Στην τρομερή αυτή πόλη που η τοπική κουζίνα σμίγει με αυτή που έφεραν μαζί τους οι μετανάστες από την Γερμανία και είναι εμφανές παντού αφού μπορείς να δοκιμάσεις κούχεν και να απολαύσεις απίστευτες σπιτικές μπύρες & λουκάνικα.
Οι ουμίτες (humitas) είναι ένα πιάτο της προκολομβιανής εποχής είναι πιάτο δηλαδή των ιθαγενών της Νότιας Αμερικής που σήμερα βέβαια έχει αλλάξει λίγο όπως και όλοι εκεί κάτω από την ευρωπαϊκή επιρροή.
Στην Χιλή το φτιάχνουν με καλαμπόκι, κρεμμύδι, βασιλικό και βούτυρο ή λαρδί (καμιά φορά προσθέτουν και aji verde, πράσινο τσίλι). Στην Αργεντινή με καλαμπόκι, κρεμμύδι και κατσικίσιο τυρί, επίσης προσθέτουν και κρέμα και την χρησιμοποιούν για γέμιση σε εμπανάδες. Στο Εκουαδόρ προσθέτουν και αυγά στο μείγμα τους, στην Βολιβία βάζουν queso fresco(κάτι σαν ανθότυρο), επίσης στην γλυκιά τους εκδοχή ζάχαρη,σταφίδες, κανέλα και καμιά φορά γλυκάνισο.
Τις ουμίτας τις βρίσκεις λοιπόν στο δρόμο όπου κυρίες τις πουλάνε σαν σνακ ή και σαν ορεκτικό στα εστιατόρια ή στις παρίγιες, τις κάνουν βραστές, στον ατμό ή και ψητές, η γλυκιά γεύση που δίνει το καλαμπόκι είναι ανεπανάληπτη και για μένα η καλύτερη τους εκδοχή είναι η κλασική προκολομβιανή με καλαμπόκι, τυρί και κρεμμύδια, όπως ακριβώς τις έφτιαξα ;)
Τα υλικά μας (Βγαίνει μία ουμίτα ανά μικρό καλαμπόκι)
- 6 καλαμπόκια με τα φύλλα τους
- 100 γρ. κατσικίσιο τυρί όπως στην αυθεντική συνταγή ή παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι ή μοτσαρέλα ή όποιο άλλο τυρί έχετε ή θέλετε
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα μεγάλα ψιλοκομμένα
- 50 γρ βούτυρο
- Λίγο αλάτι
- Πιπέρι
- Πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και να πειραματιστείτε με οποιοδήποτε από τα υλικά που προαναφέραμε αυγό, πράσινο τσίλι, κριμ τζιζ, βασιλικό,τριμμένη ντομάτα, ελιές μπορείτε επίσης να τις κάνετε και γλυκές, όπως τις κάνουν στην Βολιβία και στο Περού προσθέτοντας σταφίδες, ζάχαρη, κανέλα.
Εκτέλεση
- Κόβουμε το κάτω μέρος του καλαμποκιού για να φεύγουν πιο εύκολα τα φύλλα.
- Αρχίζουμε να ξεφλουδίζουμε τα φύλλα του καλαμποκιού προσεκτικά για να μην σχιστούν και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Κόβουμε τους σπόρους του καλαμποκιού κάθετα με το μαχαίρι και τους χτυπάμε 2-3 φορές στον επεξεργαστή τροφίμων για τους ψιλοκόψουμε (δεν τους κάνουνε νιανιά) ή τρίβουμε τα καλαμπόκια στον τρίφτη είναι εύκολο.
- Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε τα κρεμμυδάκια στο βούτυρο και όταν μαλακώσουν τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
- Σε ένα σκεύος ανακατεύουμε το καλαμπόκι, με το τυρί, τα κρεμμυδάκι με το λιωμένο βούτυρο και μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι (δοκιμάζουμε το μείγμα αν νομίζουμε ότι δεν είναι αρκετό και προσθέτουμε και άλλο) και πιπέρι.
- Διαλέγουμε 2-3 από τα σκληρά εξωτερικά φύλλα για να κάνουμε τα κορδονάκια με τα οποία θα δέσουμε τις ουμίτες.
- Για κάθε χουμίτα θα χρησιμοποιήσουμε 2 φύλλα τα οποία θα τα τοποθετήσουμε σταυρωτά και θα γεμίσουμε στο κέντρο με μία γενναιόδωρη κουταλιάς της σούπας από το μείγμα μας, δείτε τις παρακάτω εικόνες για δείτε πως τις γεμίζουμε και τις τυλίγουμε.
Τυλίγουμε τώραααα…. Σκάσε και τύλιγε… - Σε μία κατσαρόλα βάζουμε μία στρώση από τα φύλλα που μας περίσσεψαν και 2 δάχτυλα νερό, από πάνω στρώνουμε τις ουμίτες και από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα.
- Όταν πάρει βράση το νερό, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία για να σιγοβράσουν΄για 20 λεπτά και να γίνουν στον ατμό, όταν περάσουν τα 20 λεπτά βγάζουμε την κατσαρόλα απ την αφήνουμε για 15 λεπτά να κρυώσει και να ξεκουραστεί.
Τις σερβίρουμε ζεστές, αν μας μείνουν κρατάμε τα φύλλα στην κατσαρόλα και τις ζεσταίνουμε στον ατμό.