LoveFood

Μαγειρεύω και έχω θέματα

  • Συνταγές
    • Μαγειρική
    • Ζαχαροπλαστική
    • Τσάι
    • Προσθήκη συνταγής
  • Ανα Υλικό
    • Αλλαντικά
    • Ζυμαρικά
    • Θαλασσινά
    • Γαλακτοκομικά
    • Κρέας
    • Λαχανικά
    • Μπαχαρικά
    • Μυρωδικά
    • Πουλερικά
    • Σοκολάτα
    • Φρούτα
    • Ψάρια
  • Χρήσιμα
    • Μαγειρικό Γλωσσάρι
    • Δοσομετρητής
    • Θερμοκρασίες φούρνου
    • Τεχνικές
Μαγειρική, Ορεκτικά, Σνακ  /  7 Ιουλίου 2013

Ουμίτας: πιτάκια από καλαμπόκι στον ατμό, Viva Sudamerica!

by Παναγιώτης
humitas
“Φάγαμε πακέτο” η νέα εκπομπή που όλοι θα αγαπήσετε…

 

Είδα τα καλαμπόκια στην Λαϊκή και πήρα την απόφαση να φτιάξω (χ)ουμίτας (το h είναι σιωπηρό), το ορεκτικό ή σνακ που δοκίμασα για πρώτη φορά στο Puerto Varas στην Χιλή. Στην τρομερή αυτή πόλη που η τοπική κουζίνα σμίγει με αυτή που έφεραν μαζί τους οι μετανάστες από την Γερμανία και είναι εμφανές παντού αφού μπορείς να δοκιμάσεις κούχεν και να απολαύσεις απίστευτες σπιτικές μπύρες & λουκάνικα.
Οι ουμίτες (humitas) είναι ένα πιάτο της προκολομβιανής εποχής είναι πιάτο δηλαδή των ιθαγενών της Νότιας Αμερικής που σήμερα βέβαια έχει αλλάξει λίγο όπως και όλοι εκεί κάτω από την ευρωπαϊκή επιρροή.
Στην Χιλή το φτιάχνουν με καλαμπόκι, κρεμμύδι, βασιλικό και βούτυρο ή λαρδί (καμιά φορά προσθέτουν και aji verde, πράσινο τσίλι). Στην Αργεντινή με καλαμπόκι, κρεμμύδι και κατσικίσιο τυρί, επίσης προσθέτουν και κρέμα και την χρησιμοποιούν για γέμιση σε εμπανάδες. Στο Εκουαδόρ προσθέτουν και αυγά στο μείγμα τους, στην Βολιβία βάζουν queso fresco(κάτι σαν ανθότυρο), επίσης στην γλυκιά τους εκδοχή ζάχαρη,σταφίδες, κανέλα και καμιά φορά γλυκάνισο.

Τις ουμίτας τις βρίσκεις λοιπόν στο δρόμο όπου κυρίες τις πουλάνε σαν σνακ ή και σαν ορεκτικό στα εστιατόρια ή στις παρίγιες, τις κάνουν βραστές, στον ατμό ή και ψητές, η γλυκιά γεύση που δίνει το καλαμπόκι είναι ανεπανάληπτη και για μένα η καλύτερη τους εκδοχή είναι η κλασική προκολομβιανή με καλαμπόκι, τυρί και κρεμμύδια, όπως ακριβώς τις έφτιαξα ;)

 

Τα υλικά μας (Βγαίνει μία ουμίτα ανά μικρό καλαμπόκι)

  • 6 καλαμπόκια με τα φύλλα τους
  • 100 γρ. κατσικίσιο τυρί όπως στην αυθεντική συνταγή ή παρμεζάνα   ή κεφαλοτύρι ή μοτσαρέλα ή όποιο άλλο τυρί έχετε ή θέλετε
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα μεγάλα ψιλοκομμένα
  • 50 γρ βούτυρο
  • Λίγο αλάτι
  • Πιπέρι
  • Πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και να πειραματιστείτε με οποιοδήποτε από τα υλικά που προαναφέραμε αυγό, πράσινο τσίλι, κριμ τζιζ, βασιλικό,τριμμένη ντομάτα, ελιές μπορείτε επίσης να τις κάνετε και γλυκές, όπως τις κάνουν στην Βολιβία και στο Περού προσθέτοντας σταφίδες, ζάχαρη, κανέλα.

 

 

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε το κάτω μέρος του καλαμποκιού για να φεύγουν πιο εύκολα τα φύλλα.
  2. Αρχίζουμε να ξεφλουδίζουμε τα φύλλα του καλαμποκιού προσεκτικά για να μην σχιστούν και τα αφήνουμε στην άκρη.
  3. Κόβουμε τους σπόρους του καλαμποκιού κάθετα με το μαχαίρι και τους χτυπάμε 2-3 φορές στον επεξεργαστή τροφίμων για τους ψιλοκόψουμε (δεν τους κάνουνε νιανιά) ή τρίβουμε τα καλαμπόκια στον τρίφτη είναι εύκολο.
  4. Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε τα κρεμμυδάκια στο βούτυρο και όταν μαλακώσουν τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
  5. Σε ένα σκεύος ανακατεύουμε το καλαμπόκι, με το τυρί, τα κρεμμυδάκι με το λιωμένο βούτυρο και μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι (δοκιμάζουμε το μείγμα αν νομίζουμε ότι δεν είναι αρκετό και προσθέτουμε και άλλο) και πιπέρι.
  6. Διαλέγουμε 2-3 από τα σκληρά εξωτερικά φύλλα για να κάνουμε τα κορδονάκια με τα οποία θα δέσουμε τις ουμίτες.
  7. Για κάθε χουμίτα θα χρησιμοποιήσουμε 2 φύλλα τα οποία θα τα τοποθετήσουμε σταυρωτά και θα γεμίσουμε στο κέντρο με μία γενναιόδωρη κουταλιάς της σούπας από το μείγμα μας, δείτε τις παρακάτω εικόνες για δείτε πως τις γεμίζουμε και τις τυλίγουμε.
    Τύλιγμα χουμίτας
    Τυλίγουμε τώραααα….
    Χουμίτας
    Σκάσε και τύλιγε…

     

  8. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε μία στρώση από τα φύλλα που μας περίσσεψαν και 2 δάχτυλα νερό, από πάνω στρώνουμε τις ουμίτες και από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα.
  9. Όταν πάρει βράση το νερό, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία για να σιγοβράσουν΄για 20 λεπτά και να γίνουν στον ατμό, όταν περάσουν τα 20 λεπτά βγάζουμε την κατσαρόλα απ την αφήνουμε για 15 λεπτά να κρυώσει και να ξεκουραστεί.

 

humitas-katsarola

Τις σερβίρουμε ζεστές, αν μας μείνουν κρατάμε τα φύλλα στην κατσαρόλα και τις ζεσταίνουμε στον ατμό.

Στο ίδιο στυλ:

Μπριάμ στον φούρνο με αγαπημένα καλοκαιρινά λαχανικά. Ένα από τα θεϊκά καλοκαιρινά φαγητά είναι το μπριάμ ή μπριάμι το οποίο ακολουθεί τον κανόνα της ελληνικής κουζίνας ρουστίκ απλό & εύκολο, οι αναλογίες στα υλικά είναι ενδεικτικές άλλοι δεν χρησιμοποιούν μελιτζάνες άλλοι βάζουν περισσότερες πατάτες …   Τα...

Δροσερή μελιτανοσαλάτα με καπνιστό τυρί, μέλι. Η μελιτζανόσαλατα είναι το τέλειο καλοκαιρινό ορεκτικό και εδώ την έφτιαξα με καπνιστό τυρί και λίγο δροσερό γιαουρτάκι, η τέλεια καπνιστή γεύση της πηγαίνει πολύ με μπυρίτσα :})   Τα υλικά μας 1 μελιτζάνα με το κοτσάνι της 1 μικρό...

Σύκα τυλιγμένα με μπέικον στον φούρνο, μαγικός συνδυασμός Εδώ και κάποια χρόνια κυκλοφορεί το γνωστό αστείο στο ίντερνετ ότι το μπέικον είναι το καλύτερο πράγμα σε ολόκληρο το σύμπαν, ότι είναι η μεγαλύτερη εφεύρεση του ανθρώπου κ.τ.λ. Πίσω από αυτό κρύβεται μία αλήθεια το μπέικον είναι νόστιμο βρε...

Ψητά σύκα με ροκφόρ, ξεσυκωτικό πιάτο. Η Ματούλα τον είχε τον Λευτέρη Σήκω κάτσε, κάτσε σήκω, η πεθερά της ήταν φυσικά έξαλλη.. Ένα πιάτο εύκολο και γρήγορο που ετοιμάζεται σε 20 με 25 λεπτά, ο συνδυασμός του μπλε τυριού με την γλυκύτητα του σύκου και με...

Tags

  • Χορτοφαγικές

Πλοήγηση άρθρων

Μοσχάρι κοκκινιστό με γιαούρτι . Μοσχαράκι μου λαμπρό
Μπράουνι με φουντούκια και βύσσινα. Καφέ και βυσσινή θύελλα

Share your thoughts Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Υλικά

  • Άνηθος
  • Αλάτι
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Αυγά
  • Βανίλια
  • Βασιλικός
  • Βούτυρο
  • Γάλα
  • Γαρίφαλο
  • Γιαούρτι
  • Δυόσμος
  • Ελαιόλαδο
  • Ζάχαρη
  • Ζάχαρη άχνη
  • Θυμάρι
  • Κανέλα
  • Κεφαλοτύρι
  • Κολοκύθια
  • Κορίανδρος
  • Κοτόπουλο
  • Κρέμα γάλακτος
  • Κρεμμύδι
  • Κρεμμύδι Φρέσκο
  • Κύμινο
  • Μαϊντανός
  • Μαύρο Πιπέρι
  • Μελιτζάνες
  • Μοσχοκάρυδο
  • Μπέικον
  • Μπαλσάμικο
  • Μπαχάρι
  • Ντομάτες
  • Ξύδια
  • Παρμεζάνα
  • Πατάτες
  • Πιπέρι
  • Πιπέρι καγιέν
  • Πιπεριές
  • Ρίγανη
  • Σκόρδο
  • Τζίντζερ
  • Τσίλι
  • Φέτα
  • Χυμός Λεμονιού
  • κιμάς μοσχαρίσιος

Είναι και…

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Μέθοδος Μαγειρέματος

  • Ζεμάτισμα
  • Μαρινάδα
  • Μπέν μαρί
  • Στα κάρβουνα
  • Στην Κατσαρόλα
  • Στην γάστρα
  • Στην λαδόκολα
  • Στη σχάρα
  • Στο γκριλ
  • Στο μπρίκι
  • Στον Ατμό
  • Στον Φούρνο
  • Στο πήλινο
  • Στο τηγάνι
  • Τοστιέρα
  • Χωρίς Μαγείρεμα
  • Ψηστιέρα

Χώρες & Περιοχές

  • Άγιο Όρος
  • Ήπειρος
  • Αίγυπτος
  • Αγγλία
  • Αργεντινή
  • Ασία
  • Αυστρία
  • Αχαϊα
  • Βιετνάμ
  • Βολιβία
  • Βόρεια Αμερική
  • Γένοβα
  • Γαλλία
  • Γερμανία
  • Εκουαδόρ
  • Ελλάδα
  • Επτάνησα
  • Ευρώπη
  • Ζάκυνθος
  • Ζαγορά
  • Η.Π.Α.
  • Ηλεία
  • Ινδία
  • Ισραήλ
  • Ιταλία
  • Κέρκυρα
  • Κίνα
  • Κεφαλονιά
  • Κουρδιστάν
  • Κρήτη
  • Κυκλάδες
  • Λευκάδα
  • Μέση Ανατολή
  • Μαρόκο
  • Μεξικό
  • Μεσόγειος
  • Πήλιο
  • Πελοπόννησος
  • Περού
  • Πολωνία
  • Σούλι
  • Σπάρτη
  • Τουρκία
  • Τρίκαλα
  • Χιλή

Τελευταία Σχόλια

  • Τρία μόνο υλικά είναι αρκετά για εύκολα γρήγορα και πεντανόστιμα αμυγδαλωτά ή εργολάβοι στο Αμυγδαλωτά Σίφνου, μύρισε Αιγαίο
  • Παναγιώτης στο Αbsolute begginers: Μπριζόλες με πατάτες στον φούρνο.
  • Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο που ΔΕΝ παχαίνουν στο Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο. Bye bye θερμίδα
  • ΑννΑ στο Ζυμαρικά με πέστο φασκόμηλου, έπαθα έκρηξη γέυσης
  • Μιτσάκι στο Πουτίγκα από τσουρέκι, άλλαξε ο Μανωλιός και έφαγε το τσουρέκι του αλλιώς.
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Copyright
  • Δήλωση Προστασίας προσωπικών δεδομένων
  • Elara by LyraThemes