
Στην χώρα των θαλασσών , των καπεταναίων και των ψαράδων κάθε Ελληνικό σπίτι που σέβεται την παράδοση , μια ψαρόσουπα θα την φτιάξει . Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Αυτός με το ρύζι και το αυγολέμονο είναι ο πιο διαδεδομένος , αυτόν κάνει και η μανούλα μου και σας τον παρουσιάζει.
Υλικά
- 1 1/2 κιλό ψάρι για σούπα ( σφυρίδα , φαγκρί , ροφό,λαβράκι, μπακαλιάρο) κομμένο σε μερίδες
- 3 μέτρια κρεμμύδια
- 4-5 καρότα
- 5-6 κολοκυθάκια
- 2 πατάτες
- 3-4 κλωνάρια σέλινο
- 1/2 φλιτζάνι λάδι
- 6 κουταλιές σούπας ρύζι καρολίνα ή γλασέ
- 2 αυγά
- χυμός από 2 λεμόνια
- αλάτι, πιπέρι
Πως το κάνουμε
- Πλένουμε τις μερίδες το ψάρι και τις αλατίζουμε .
- Βάζουμε νερό να βράσει μέχρι 3/4 της κατσαρόλας. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια ολόκληρα , τα καρότα , τις πατάτες , τα κολοκύθια , το σέλινο και το κεφάλι από το ψάρι , αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά .
- Βγάζουμε τα λαχανικά και το κεφάλι του ψαριού σε μια πιατέλα και σουρώνουμε το ζωμό από τα υπολείμματα. Ξαναβάζουμε τον ζωμό στη κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κομμάτια του ψαριού , το λάδι και το ρύζι . Αφήνουμε να βράσει το ψάρι 10 με 15 λεπτά , αναλόγως τα κομμάτια . Το βγάζουμε σε πιατέλα.
- Φτιάχνουμε το αυγολέμονο . Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά για 2 λεπτά και προσθέτουμε σταδιακά το χυμό του λεμονιού χτυπώντας συνεχόμενα . Παίρνουμε μια κουταλιά ζωμό από την κατσαρόλα και τον ρίχνουμε λίγο λίγο στα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα . Επαναλαμβάνουμε με 2-3 κουταλιές ζωμό ακόμα . Ρίχνουμε το μείγμα των αυγών μέσα στην κατσαρόλα και κουνάμε να ανακατευτεί . Το αφήνουμε να πάρει μια βράση και κατεβάζουμε από τη φωτιά . Σερβίρουμε την σούπα και το ψάρι με τα λαχανικά .