Η Ματούλα τον είχε τον Λευτέρη Σήκω κάτσε, κάτσε σήκω, η πεθερά της ήταν φυσικά έξαλλη..
Ένα πιάτο εύκολο και γρήγορο που ετοιμάζεται σε 20 με 25 λεπτά, ο συνδυασμός του μπλε τυριού με την γλυκύτητα του σύκου και με τις μικρές εκρήξεις γεύσεις από την φρέσκια ρίγανη και το τριμμένο πιπέρι θα εντυπωσιάσει τους πάντες. Το μαγικό της συνταγής είναι ότι το ζουμερό μαυρόσυκο (ή βασιλόσυκο) θα βγάλει τα υγρά του που θα αναμειχθούν με το λιωμένο τυρί και θα κάνουν μια σος με ένα πολύ όμορφο χρώμα και καταπληκτική γεύση.
Τα υλικά μας (για 4 άτομα)
- 8 σύκα μεγάλα και ζουμερά (προτιμήστε τα μαύρα ή βασιλικά)
- 200 γρ ροκφόρ (1 κουταλιά της σούπας περίπου ανά σύκο) ή άλλο μαλακό μπλε τυρί
- 2 κουταλιές της σούπας φύλλα φρέσκιας ρίγανης
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Προετοιμασία
- Πλένουμε καλά τα σύκα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
- Τα σκίζουμε στην μέση κατά ύψος και τα ανοίγουμε προσθέτοντας το τυρί και τα βάζουμε σε ένα σκεύος φούρνου.
- Ψήνουμε σε φούρνο που καίει στους 200 βαθμούς για περίπου 20 με 25 λεπτά, λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε λίγο ροκφόρ ακόμα σε κάθε σύκο.
- Τα σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φύλλα φρέσκιας ρίγανης.